Beste As Stofzuiger (aszuiger)

De beste aszuiger op dit moment is de Powerplus POWX308. Dit is een lichtgewicht as stofzuiger op wielen met heel veel accessoires om het schoonmaken van de openhaard, barbecue of kachel makkelijker te maken. Dit model heeft ook een blaasfunctie en een vervangbare filter.

As stofzuigers zijn stofzuigers die bedoeld zijn om hete voorwerpen op te zuigen. Je kunt deze asstofzuigers of aszuigers, zoals ze ook wel genoemd worden, dus prima gebruiken voor het stofzuigen van een openhaard, pelletkachel of bbq. Een aszuiger heeft een speciale hittebestendige ketel en slang, waardoor er geen sprake kan zijn van smeltende onderdelen.

Vanwege het feit dat er veel verschillende as stofzuigers te vinden zijn, hebben we besloten om onderzoek te doen naar de beste aszuiger op dit moment. We zetten de beste aszuigers op een rij voor specifieke behoeftes.

Beste aszuiger per toepassing

Beste Aszuiger voor openhaard, pelletkachel

Beste voor openhaard of pelletkachel 

Powerplus POWX308

powerplus powx308

De Powerplus POWX308 is een krachtige as zuiger op wielen. Hij kan asdeeltjes tot een temperatuur van 60 graden Celsius opzuigen. Doordat deze as zuiger op wielen staat, kun je hem eenvoudig verplaatsen.

Onze score: ★★★★★

Bol.com Coolblue

Specificaties

 • Gewicht: 5.9 kilogram
 • Maximale temperatuur: 60 graden Celsius
 • Capaciteit: 20 liter
 • Kabellengte: 3,5 meter
 • Gemiddelde prijs: Vanaf € 75,99

Aanbeveling

Dankzij een goed te reinigen filtersysteem en zijn lichte gewicht bevelen wij dit model aan. Hij is ook voorzien van een handige blaasfunctie, waarmee je bijvoorbeeld de barbecue goed uit kunt spuiten.

Asdeeltjes of resten uit de barbecue opzuigen? Dan kun je in onze ogen het beste kiezen voor de Powerplus POWX308 aszuiger. Deze as stofzuiger heeft zwenkwielen, waardoor je hem makkelijk met je mee kunt laten rijden. Dankzij de meegeleverde opzetstukken kun je ook op lastig bereikbare plekken in een barbecue de asresten opzuigen. Sterker nog: dit model heeft een blaasfunctie, waardoor je ook de barbecue ketel gewoon even leeg kunt spuiten. Hij kan asdeeltjes tot 60 graden Celsius opzuigen.

Voordelen

 • Voorzien van zwenkwielen
 • Heeft een blaasfunctie
 • Grote volume opvang van 20 liter
 • Kan asdeeltjes tot 60 graden Celsius opzuigen

Nadelen

 • Weinig vermogen*

Er is een model dat sterker is: deze 1800W variant. Deze is echter niet voorzien van wielen en heeft geen blaasfunctie.

Beste BBQ stofzuiger (goedkoop)

 Beste voor barbeque 

Varo Ash Cleaner (As zuiger)

varo as stofzuiger action

De Varo aszuiger (ook wel bekend als de Action as zuiger) is een prima aszuiger voor de barbecue. Hij maakt wel wat herrie, maar omdat je hem buiten gebruikt is dat wat minder erg.

Onze score: ★★★★★

Bol.com

Specificaties

 • Gewicht: 3 kilogram
 • Maximale temperatuur: 60 graden Celsius
 • Capaciteit: 20 liter
 • Actieradius: 3.5 meter
 • Gemiddelde prijs: € 50

Aanbeveling

Dit model is zeer aan te raden voor mensen die buitenshuis as willen opzuigen. Hij maakt wel wat veel herrie, maar je gebruikt hem buiten. Hij is lekker compact en lichtgewicht, waardoor je hem gemakkelijk met je meedraagt. Een inhoud van 20 liter is daarbij prima voor het leegzuigen van houtskool of briketten uit de BBQ.

De Varo aszuiger staat ook wel bekend als de Action as zuiger. Dit komt omdat hij daar een tijdje geleden te koop aangeboden werd. Op dit moment is hij enkel nog beperkt beschikbaar bij Bol.com (bekijk hier of hij nog op voorraad is). Voor nog geen 50 euro haal je een prima as zuiger in huis. Hij heeft alleen zuigfunctie en maakt erg veel geluid in vergelijking met andere aszuigers. Echter weegt dit niet op tegen de prijs/kwaliteitsverhouding.

Voordelen

 • Lekker compact
 • Weegt slechts 3 kilogram
 • Super goedkoop

Nadelen

 • Maakt veel geluid
 • Geen extra accessoires

Belangrijke onderzoeksfactoren bij een as stofzuiger

Voor ons onderzoek naar de beste as stofzuiger hebben we gekeken naar belangrijke kernmerken van dit type stofzuiger. Zo hebben we onder meer gekeken naar de maximale temperatuur van asdeeltjes die opgezogen mogen worden met een specifiek model en checken we welke opzetstukken je er mogelijk bij krijgt. We zetten de belangrijkste onderzoeksfactoren van een aszuiger op een rij:

 • Maximale temperatuur: tot hoeveel graden mogen de asdeeltjes zijn die opgezogen kunnen worden door een aszuiger? Is dit 40 of 60 graden Celsius?
 • Mobiliteit: we checken of een asstofzuiger onder meer voorzien is van wielen en hoe zwaar hij eigenlijk is. Een enorm zware as stofzuiger kan minder makkelijk binnen gebruikt worden. En een model op wielen is voor buiten erg interessant.
 • Functies: is er sprake van een blaasfunctie? Heeft de aszuiger een parkeerstand? Dit zijn zaken die we ook onder de loep nemen.
 • Volume opvang: natuurlijk kijken we ook naar ‘hoe groot’ een aszuiger is. Nee, niet het formaat van de stofzuiger zelf, maar de volume opvang. Dit wordt uitgedrukt in liters.
 • Actieradius: we checken – net als bij normale stofzuigers – de actieradius. Dit is de totale afstand van het stopcontact tot en met de zuigmond. Hoe langer de kabel, hoe groter de actieradius en dus het werkbereik. Een belangrijk element voor een asstofzuiger voor buiten.

Uiteraard zijn we de standaard factoren van een stofzuiger niet het oog verloren. Hierbij moet je denken aan de prijs, de beschikbaarheid en de beoordelingen bij verschillende – grote – webshops. Dit tezamen zorgt voor een eindoordeel, waar wij onze onderzoeksresultaten op baseren.

Wist je dat we veel meer professionele stofzuigers onderzocht hebben? Zo deden we ook onderzoek naar de beste alleszuiger en de beste bouwstofzuiger!

een aszuiger voor een openhaard

Overzicht: beste asstofzuigers

As stofzuigerGebruikAdviesprijsBekijk
Powerplus POWX308Voor palletkachel / openhaard€ 80Beste deal
Varo As zuigerVoor BBQ (Barbecue)€ 49,50Beste deal

Waarom je ons onderzoek kunt vertrouwen

Achter de schermen bij Bestestofzuigers.nl doen we er alles aan om te zorgen voor een zo betrouwbaar mogelijk onderzoek. In het geval van de beste as stofzuiger hebben we ons flink verdiept in de werking van dit toch wel bijzondere type stofzuiger. Want, het is geen normale ‘stof’ zuiger, maar een stofzuiger voor warm tot heet vuil. As, barbecueresten of ander heet vuil wat bijvoorbeeld in de werkplaats voor kan komen. We hebben gesproken met huidige gebruikers van dit type stofzuigers en hebben daadwerkelijk honderen reviews doorgenomen om onze kennis flink te verbreden.

Wie wij zijn? Wij staan al jaren midden in de wereld van stofzuigers. BesteStofzuigers.nl is onderdeel van VacuumTester, een internationaal onafhankelijk stofzuigerplatform. Doordat we het laatste nieuws en de ontwikkelingen rondom stofzuigers op de voet volgen, zijn we op de hoogte van alles wat er speelt. Dit in combinatie met een voorliefde voor techniek, zorgt ervoor dat wij goed en gedegen onderzoek kunnen doen naar de beste keuzes.

Voor vragen, feedback of opmerkingen over ons onderzoek kun je ons altijd een berichtje sturen!