Beste Stille Stofzuiger

De AEG VX82-1-ÖKO is de beste stille stofzuiger op dit moment. Sterker nog: het met slechts 57 decibel is de stilste stofzuiger die wij ooit getest hebben. Liever een steelstofzuiger? Dan is de Dyson V15 Detect de stilste keuze.

Wanneer een stofzuiger erg veel herrie maakt, zorgt dit voor veel nadelen. Niet alleen jij kunt er last van hebben: ook medebewoners, buren en huisdieren hebben geen baat bij een luidruchtige stofzuiger. Een stille stofzuiger is daarom ook de wens van velen. Maar, wat is nu een stille stofzuiger en welke zijn er allemaal?

Een geruisloze stofzuiger zonder geluid is er natuurlijk niet (maar niet als we een bezem mee tellen). Maar gelukkig zijn er tal van stille stofzuigers die een laag geluidsniveau hebben. We hebben besloten onderzoek te doen naar de beste stille stofzuiger keuzes op dit moment. Van de stilste tot en met een stille steelstofzuiger.

Beste stille stofzuiger per model

 Om een beter beeld te krijgen van hoe luid een aantal decibel is, het volgende: 80 decibel is het geluid van een wekker, 85 decibel van een keukenmixer en 90 decibel van een voorbij rijdende vrachtwagen. Een stofzuiger onder de 60 decibel is pas écht stil.

Stille stofzuiger met zak

 Stilste stofzuiger op dit moment 

AEG VX82-1-ÖKO

aeg vx82-1-oko

De AEG VX82-1-ÖKO is de stilste stofzuiger (met zak) op dit moment. Hij produceert slechts 57 decibel: je hoort hem nauwelijks.

Onze score: ★★★★★

Bol.com Coolblue

Specificaties

Aanbeveling

De AEG VX82-1-ÖKO is de stilste stofzuiger op de markt. Hoewel een stofzuiger met zak vaak al stiller is dan andere modellen, steelt deze met slechts 57 decibel de show. Het is onder meer te danken aan de smart modus: hiermee herkent de stofzuiger vloertypen en past hij zijn zuigkracht aan. Het is tevens een duurzame keuze; we lichtten hem eerder al uit als beste milieuvriendelijke stofzuiger.

Voordelen

 • Met 57 decibel de stilste op de markt
 • Zeer lang snoer van 9 meter
 • Je krijgt er een parketborstel bij voor kwetsbare vloeren
 • Smart-modus herkent vloertypen en past zuigkracht automatisch aan

Nadelen

 • Hij weegt ruim 7 kilo, wat zwaar is voor een stofzuiger

Benieuwd of deze stofzuiger echt zo stil is en/of de stofzuiger ook wel goed zuigt? Bekijk dan onderstaande review waarin de AEG VX82-1-ÖKO uitgelicht wordt.

https://youtube.com/watch?v=EuixEFlp-xQ%3Ffeature%3Doembed%26wmode%3Dopaque%26rel%3D0

Stille zakloze stofzuiger

 Zakloze stofzuiger met weinig geluid 

Rowenta Silence Force Cyclonic RO7691

Rowenta Silence Force Cyclonic

De Rowenta Silence Force Cyclonic RO7691 vinden wij de beste zakloze stofzuiger met weinig geluid. Hij produceert 67 decibel, wat voor een stofzuiger zonder zak erg stil is.

Onze score: ★★★★★

Bol.com Coolblue

Specificaties

Aanbeveling

De Rowenta Silence Force RO7691 is een krachtige stille stofzuiger zonder zak. Hoewel een zakloze stofzuiger sowieso meer geluid maakt dan een stofzuiger met zak, produceert deze Rowenta alsnog erg weinig geluid: slechts 67 decibel. Hij wordt onder meer geleverd met een parketborstel en een turboborstel. Hou wel rekening met een wat zwaardere stofzuiger: hij weegt 8,8 kilogram.

Voordelen

 • Erg stil voor een zakloze stofzuiger (67 decibel)
 • Groot stofreservoir van 2,5 liter
 • Met parketborstel voor kwetsbare vloeren

Nadelen

 • Met 8,8 kilogram is het een best zware stofzuiger

Dit model kwam als beste uit de test als beste zakloze stofzuiger op het gebied van geluidsproductie.

Beste stille steelstofzuiger

 Stille Dyson steelstofzuiger 

Dyson V15 Detect Absolute

dyson v15 detect

De Dyson V15 Detect Absolute is voor een steelstofzuiger erg stil. Met 73 decibel is hij een stuk stiller dan andere modellen op de markt.

Onze score: ★★★★★

Bol.com Coolblue

Specificaties

Aanbeveling

De Dyson V15 Detect Absolute is voor een steelstofzuiger erg stil: met 73 decibel is hij zeker niet ‘ontzettend stil, maar wel als we dit vergelijken met andere steelstofzuigers. Het is het nieuwste model van Dyson: hij maakt onder meer gebruik van lasertechnologie om stof op de grond zichtbaar te maken. Wordt geleverd met veel verschillende zuigborstels, waardoor dit een veelzijdige stille steelstofzuiger is. We vinden dit op dit moment de beste steelstofzuiger in het algemeen.

Voordelen

 • Met 73 decibel is hij stil voor een steelstofzuiger
 • Combizuigmond past zuigkracht automatisch aan het vloertype
 • Bediening via LCD scherm bovenaan het handvat

Nadelen

 • Het is een prijzige steelstofzuiger

Stille kruimeldief

 Beste stille kruimeldief 

Black+Decker NVC115WA

black+decker nvc115wa-qw

De Black+Decker NVC115WA is een van de weinige stille kruimeldieven: met 58 decibel is hij veel stiller dan andere modellen!

Onze score: ★★★★★

Bol.com Coolblue

Specificaties

Aanbeveling

De Black+Decker NVC115WA is de beste stille kruimeldief op dit moment. Deze kruimelzuiger heeft namelijk maar een geluidsniveau van 58 decibel. Dit is voor een handstofzuiger erg weinig, gezien ze gemiddeld boven de 80 decibel aan geluid produceren. Hij heeft een accuduur van 11,5 minuten en weegt slechts 0,54 kilogram.

Voordelen

 • Met 58 decibel is hij voor een kruimeldief erg stil
 • Een prima accuduur van 11,5 minuten
 • Oplaadstation en opberging in één

Nadelen

 • Deze kruimeldief is niet geschikt voor dierenharen

Wanneer is een stofzuiger eigenlijk stil

Laten we kort stil (nee, ik ga geen woordgrap maken) staan bij wanneer we een stofzuiger eigenlijk stil noemen. Is dat wanneer we gewoon nog met elkaar kunnen praten terwijl we stofzuigen? Of dat een baby niet wakker wordt, die op een verdieping hoger ligt te slapen?

Het geluidsniveau van een stofzuiger wordt uitgedrukt in decibel. Hoewel geluid door iedereen anders ervaren kan worden, geldt er in stofzuigerland wel een regel. In de inleiding deelden we al een klein rijtje met situaties, waarbij je een beter beeld kunt krijgen hoeveel herrie een aantal decibel is.

 • Geluid van een wekker: 80 decibel
 • Geluid van een keukenmixer: 85 decibel
 • Geluid van een vrachtwagen die passeert: 90 decibel

In onderstaande video kun je goed horen en inschatten hoe luid iets is met het aantal decibellen erbij. Erg interessant én waardevol om te bepalen tot welke grens jij stil vindt.

Minder dan 60 decibel? Dan is het een stille stofzuiger!

We spreken over een stille stofzuiger als deze minder dan 60 decibel produceert. Vaak is het geluid van een stofzuiger afhankelijk van een aantal factoren:

 • Demping in de stofzuiger
 • Het mondstuk dat gebruikt wordt
 • Het oppervlakte wat gezogen wordt
 • Of het een stofzuiger met of zonder zak is

Dat laatste is misschien nog wel de meest bepalende factor. Want, hoewel we een stille steelstofzuiger (de Dyson V15 Detect) hebben uitgelicht is het zeker geen ‘onwijs stille keuze’. Dit heeft te maken met het feit dat hij geen stofzuigerzak heeft. Een zak dempt het geluid aanzienlijk binnenin de stofzuiger.

Onderzoeksfactoren

Hoewel het geluidsniveau in ons onderzoek centraal staat, kijken we natuurlijk ook naar de andere belangrijke factoren van een stofzuiger. Anders zouden we simpelweg een rijtje kunnen maken met de stilste stofzuigers, maar dat is niet waar we zozeer naar op zoek zijn gegaan. Juist de combinatie van een krachtige stofzuiger die zo min mogelijk geluid maakt heeft onze voorkeur.

We hebben naast het geluidsniveau ook de volgende aspecten onderzocht:

 • Zuigprestaties op verschillende vloertypen: hoe goed scoort de stofzuiger op harde en/of zachte vloeren? Erg belangrijk om dit vervolgens te matchen met de vloertypen in jouw eigen woning, zodat je een goede keuze maakt.
 • Wendbaarheid en mobiliteit: hoe makkelijk kan de stofzuiger onder meubels stofzuigen? En hoe lekker houdt hij vast? Is het een zware of een hele lichte stofzuiger? Kortom: allemaal vragen om te bepalen hoe lekker een stofzuiger uiteindelijk stofzuigt.
 • Filters en stofuitstoot: natuurlijk is ook de stofuitstoot (emissie) een belangrijke onderzoeksfactor. Is er bijvoorbeeld sprake van een HEPA filter onder de motorkap? Iets waar wij veel waarde aan hechten.
 • Werkbereik: we hebben hier gekeken naar de kabellengte bij bedrade stofzuigers (met en zonder zak) en naar de accuduur bij stille draadloze stofzuigers (steelstofzuigers en kruimeldieven).

Uiteraard hebben we uiteindelijk gekeken naar de prijs/kwaliteitsverhouding.

Samenvatting: top 4 stille stofzuigers

Stille stofzuigerModelGeluidsniveauBekijk
AEG VX82-1-ÖKOStofzuiger met zak57 decibelBeste deal
Rowenta Silence Force CyclonicZakloze stofzuiger67 decibelBeste deal
Dyson V15 Detect AbsoluteSteelstofzuiger73 decibelBeste deal
Black+Decker NVC115WAKruimeldief58 decibelBeste deal

Waarom je ons onderzoek kunt vertrouwen

Als je ergens niet over kan liegen zijn het wel specificaties van een stofzuiger: het is wel óf niet zo. Zo ook bij de een stille stofzuiger, waarbij altijd het aantal decibel vermeld wordt als je hem koopt. Echter is het altijd nog maar de vraag hoe hij presteert op het gebied van zuigkracht en wendbaarheid. Iets waar onze expertise om het hoekje komt kijken.

Al sinds 2018 verrichten we bij Bestestofzuigers.nl diepgaande onderzoeken; op zoek naar de beste stofzuigers op de markt. Dit onderzoek naar de beste stille stofzuiger is misschien wel een van de meest geüpdatete onderzoeken op onze website. Dit komt omdat fabrikanten flink door aan het ontwikkelen zijn om stofzuigers zo stil mogelijk te maken.

Omdat wij het nieuws op de voet volgen, kunnen wij snel schakelen en inschatten of ons onderzoek toe is aan vernieuwing. Zo werd een tijdje geleden de Dyson V15 Detect aangekondigd. Met 73 decibel was hij een stuk stiller dan de steelstofzuiger die wij destijds benoemden in onze beste keuzes. Na het onderzoeken van dit nieuwe model, besloten we om ons onderzoek te updaten en deze nieuwe stille Dyson toe te voegen.

Hierdoor kun je altijd bij ons een kijkje nemen voor de meest actuele onderzoeksresultaten. Bovenaan het onderzoek ontdek je de datum wanneer ons onderzoek naar de beste stille stofzuiger voor het laatst is geüpdatet.

 AEG VX82-1-ÖKO is de beste stille stofzuiger op dit moment. Deze stofzuiger is voorzien van een zak en hoor je bijna niet tijdens het stofzuigen.