dyson zelf repareren

Dyson zelf repareren een goed idee?

Is je kostbare Dyson kapot? Wees niet getreurd in de meeste gevallen kun je de Dyson zelf repareren. Vaak is het probleem op te lossen door even goed onderhoud te plegen aan de stofzuiger. Een veel voorkomend probleem is dan bijvoorbeeld een blokkade in de stofzuiger. Ook zorgt een kapotte accu voor storing en deze is makkelijk te vervangen. Het kan natuurlijk ook nog dat je gewoon garantie op je Dyson stofzuiger hebt. In dit bericht lees je hoe je een Dyson stofzuiger zelf repareert en of dit verstandig is.

Waarom doet mijn Dyson het niet?

Allereerst is het belangrijk dat je erachter komt waarom je Dyson stofzuiger het niet meer doet. Gaat de stofzuiger helemaal niet meer aan, is er geen zuigkracht, hapert de stofzuiger of is de accu kapot? In veel gevallen kun je het probleem oplossen door de stofzuiger even goed schoon te maken en standaard onderhoud te plegen. Vaak weigert de Dyson te stofzuigen wanneer er een verstopping inzit, door deze verstopping weg te halen werkt de Dyson weer in negen van de tien gevallen.

Is het probleem na het onderhoud nog niet opgelost, dan kun je kijken in welke kleur het lampje van de Dyson brandt. Het lampje geeft namelijk met kleuren en de frequentie van het knipperen aan wat de foutmelding is. Het lampje bevindt zich aan de zijkant van de accu. Wanneer je een Dyson stofzuiger hebt met lcd-scherm, dan wordt de foutmelding daar ook op weergegeven. Aan de volgende kleurcodes kun je zien wat de foutmelding is:

 • Blauw: knippert het lampje in een blauwe kleur, dan is de Dyson verstopt en dan is de luchttoevoer of afvoer niet goed. Om deze foutmelding op te lossen dien je de verstopping weg te halen in de slang, buis of mond. Daarbij kan het ook zijn dat het filter verstopt is, deze dien je ook regelmatig schoon te maken. Lees hier hoe je een Dyson filter reinigt. Filter toe aan vervanging koop dan hier een nieuwe Dyson filter.
 • Rood: een rood knipperend lampje betekent problemen met de accu. Probeer dan eens de accu volledig op te laden. Werkt dit niet, dan kan het zijn dat de accu op is en deze aan vervanging toe is. Accu’s van Dyson zijn los te koop en dat is ook handig wanneer je extra lang wilt stofzuigen.

Voorkom problemen met je Dyson

voorkom problemen met je dyson

Maak je Dyson regelmatig schoon en voorkom zo problemen

Het is belangrijk dat je regelmatig je Dyson stofzuiger goed schoonmaakt. Bij het schoonmaken van je Dyson dien je niet alleen het stofreservoir te legen, maar ook het filter en de stofzuiger mond. Tijdens het stofzuigen blijft er veel fijnstof in het filter hangen en wanneer deze verstopt raakt kan de stofzuiger niet goed aanzuigen. Dit zorgt niet alleen voor verstoppingen, maar ook dat de stofzuiger niet meer goed filtert.

Maak daarom regelmatig het filter van je Dyson goed schoon. Het is natuurlijk afhankelijk hoe groot je huishouden is en hoe vaak je stofzuigt, maar we raden aan minimaal 1 keer  per maand de stofzuiger volledig te reinigen. Naast dat je problemen met de stofzuiger voorkomt, verleng je ook de levensduur de stofzuiger. Maak de volgende onderdelen van je Dyson goed schoon:

 • Stofreservoir: het stofreservoir dien je na elke schoonmaakronde te legen. Daarnaast is het ook aan te raden om 1 keer per maand het stofreservoir volledig schoon te maken.
 • Dyson filter: ook het filter dien je 1 keer per maand te reinigen. Die doe je door de filter goed uit te kloppen en vervolgens onder de kraan uit te spoelen. Laat de filter vervolgens minimaal 24 uur drogen en plaats deze alleen terug wanneer de filter echt goed droog is.
 • Stofzuigermond: doordat de stofzuigermond van Dyson ronddraait kan er haar in de borstel verstrikt raken. Ook dit kan foutmelding geven wanneer de borstel niet meer kan draaien. Haal daarom af en toe even de borstel uit de mond en reinig deze. Ook deze borstels kun je onder de kraan afspoelen en schoonmaken.

Hoelang is Dyson garantie

Mocht je een probleem hebben met de stofzuiger dat niets te maken heeft met het onderhoud, dan kan het ook nog zijn dat er een onderdeel stuk is. Vaak kun je dan een nieuw onderdeel bestellen en valt dit onder de Dyson garantie. Op de Dyson Ball stofzuigers geldt 5 jaar garantie en op de snoerloze Dyson stofzuigers 2 jaar garantie. Wel is het belangrijk dat wanneer je een nieuwe Dyson koopt je deze ook registreert via de Dyson website.

De Dyson garantie dekt de reparatie of vervanging van je Dyson apparaat wanneer er binnen de garantieperiode is gebleken dat er zich een defect zich voordoet als gevolg van gebrekkige materialen of slecht vakmanschap.

Stofzuiger laten repareren door Dyson

Geen recht op de Dyson garantie dan kun je de stofzuiger wel laten repareren door Dyson. Hierbij rekent Dyson de volgende kosten:

 • Reparatie Dyson sledestofzuiger: € 125,-
 • Reparatie Dyson slede stofzuiger alle andere herstellingen: € 85,-
 • Draadloze Dyson repareren inclusief batterij en hoofdbehuizing: € 125,-
 • Alle andere herstellingen aan draadloze Dyson: € 85,-

Bovenstaande werkzaamheden zijn inclusief werkuren en wisselstukken (indien nodig). Daarbij worden er wel extra kosten in rekening gebracht voor extra accessoires of filters. Bij deze reparatieservice is gegarandeerd voor 12 maanden of tot de serviceondersteuning van jouw Dyson eindigt.

Wat kun je zelf allemaal repareren aan de Dyson stofzuiger?

Doordat Dyson uit verschillende onderdelen bestaat, is een Dyson stofzuiger zelf makkelijk te repareren. Alleen wanneer de motor van de Dyson kapot is kun je deze beter terugsturen en daar de reparatie laten doen. Zelf kun je de volgend onderdelen zelf makkelijk vervangen:

 • Stofreservoir: Dyson laten vallen en is het stofreservoir kapot? Dan kun je gewoon een nieuw reservoir bestellen en deze makkelijk vervangen. Dit doe je door het oude reservoir volledig eraf te halen en de nieuwe reservoir erop te schuiven.
 • Dyson filter: hoewel het filter schoon te maken is, dien je deze ook wel eens te vervangen. Filters zijn los te koop en deze kun je er simpel op draaien.
 • Fluffy borstel: een versleten fluffy borstel? Vervang deze dan tijdig en voorkom schade aan je vloer. Een fluffy borstel is gewoon los te bestellen en kun je uit de stofzuigermond schuiven.
 • Accu: ook de accu gaat niet eeuwig mee en kan na een tijdje gewoon op zijn. De accu’s van nieuwe modellen zijn tegenwoordig inklikbaar en makkelijk te vervangen. Bij oude modellen dien je deze eruit te schroeven, lees hier alles over de levensduur van een Dyson accu.
 • Behuizing en cycloon: ook de volledige behuizing met het cycloon is volledig te vervangen. Op de Dyson website kun je hier de losse Dyson onderdelen bestellen, check wel goed welk model je hebt.

Vergelijkbare berichten