Beste Dyson Stofzuiger

Het merk Dyson is immens populair op het gebied van stofzuigers. Vooral de steelstofzuigers staan bekend om de hoge zuigkracht en lange accuduur. Iets waar veel stofzuiger merken erg tekort komen. Dyson heeft een gepatenteerde cycloon techniek wat zorgt voor deze unieke combinatie, waarbij zuigkracht hoog is en ook hoog blijft. Op deze pagina lees je alles over de Dyson stofzuiger, zo kom je er achter wat de beste Dyson stofzuiger voor jou is en welke Dyson je moet kopen.

Voor dit onderzoek naar de beste Dyson stofzuiger hebben we verschillende modellen van Dyson getest. Het is belangrijk om te weten dat de er veel verschillende Dyson stofzuigers zijn die ieder een eigen serie hebben. Elke serie bestaat vervolgens weer uit verschillende modellen die geschikt zijn voor een bepaald doeleinde. Voorbeeld: er is een Dyson V11 (V11 serie). Uit deze V11 serie heb je de keuze uit drie verschillende modellen: Total Clean, Absolute en Extra. Hierbij zit het verschil in de opzetstukken en accessoires die je bij de stofzuiger krijgt.

de beste Dyson stofzuigers

Verschillende Dyson stofzuigers die we getest hebben

De beste Dyson stofzuigers van 2023 (top 8)

In 2023 zijn er veel nieuwe Dyson stofzuigers bij gekomen, waaronder de Dyson V15, V12, Micro en Omni Glide. Ook hebben de oudere modellen, waaronder de V11 en V8 een upgrade gehad, zo zijn de namen veranderd en de samenstelling van de bijgeleverde accessoires. Naast steelstofzuigers heeft Dyson ook nog sledestofzuigers en een robotstofzuiger. Het is moeilijk om een beste Dyson stofzuiger te kiezen voor jou, omdat de beste keuze vooral afhankelijk is van jouw situatie. Daarom hebben we hieronder een top 8  gemaakt met de verschillende Dyson modellen die er zijn en daarbij vertellen we jou wanneer een stofzuiger een goede keuze is en wanneer dit geen goede keuze is.

1. Dyson V15 – Meeste zuigkracht en langste gebruiksduur

Dyson v15

De Dyson V15 is de meest krachtige steelstofzuiger van Dyson. Het is ook het nieuwste model die een zuigmond heeft met groene laser en die automatische de zuigkracht aanpast aan het vloertype. Via een LCD scherm zie je informatie over de zuigstand, maar ook de resterende accuduur en vuilopname. Dit model heeft een gemiddelde accuduur van 60 min, weeg 3 kg en heeft een maximale geluidsniveau van 73 dB.

De Dyson V15 is in de volgende uitvoeringen te verkrijgen:

De Dyson V15 is een goede keuze wanneer je een krachtige steelstofzuiger wilt met een lange accuduur. Ook is de stofzuiger geschikt voor alle vloertypes, zo krijg je bij de stofzuiger onder andere een parketborstel voor houten vloeren en een gemotoriseerde borstel voor zachte vloeren. Ook wanneer je huisdieren hebt is dit een goede stofzuiger want bij de stofzuiger krijg je een speciale schroefvormige klitvrije borstel waarmee je eenvoudig dierenharen kunt verwijderen. Voor personen met allergieën is de Dyson V15 ook een goede keuze, want de stofzuiger is voorzien van erg goede anti allergie filter.

Bekijk bij Bol.com Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Dyson.nl

2. Dyson V12

dyson v12

De Dyson V12 is ook één van de nieuwste stofzuigers van Dyson. Dit model is iets minder krachtig dan de V15, maar wordt ook geleverd met de nieuwe zuigmond met groene laser. Deze zuigmond telt en meet de stofdeeltjes die je opzuigt, past zijn zuigkracht automatisch aan op de vloertype en maakt vuil zichtbaar. De Dyson V12 heeft een accuduur van 45 minuten, maximaal geluidsniveau van 73 dB en weeg slechts 2,4 kg. Ook is de stofzuiger geschikt voor huishoudens met huisdieren en mensen met allergieën, zo is de stofzuiger voorzien van een anti allergie filter en krijg je bij de stofzuiger een mini turboborstel voor het verwijderen van dierenharen.

De Dyson V12 is in de volgende uitvoeringen te verkrijgen:

Deze steelstofzuiger is een stukje goedkoper dan de V15 en daarom qua prijs wat interessanter. De stofzuiger zelf is geschikt voor elke vloertype en daardoor in elk huishouden te gebruiken. De gebruiksduur is iets korter dan de V15, maar met een gemiddelde accuduur van 45 minuten moet je toch een heel eind kunnen komen.

Bekijk bij Bol.com Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Dyson.nl

3. Dyson V11

dyson v11

De Dyson V11 is de voorganger van de Dyson V15 en V12. Ook dit model is een goede keuze en is lager geprijsd dan de V15. De zuigkracht is dan ook wat lager en de gebruiksduur ook. De V11 wordt standaard geleverd met een motoriseerde borstel, maar niet met de groene laser zuigmond. Verder heeft deze steelstofzuiger een gemiddelde gebruiksduur van 30 minuten, een geluidsniveau van 87 dB en weegt de stofzuiger 3 kg. De stofzuiger is geschikt voor het opzuigen van dierenharen en geschikt voor personen met allergieën.

De Dyson V11 is in de volgende uitvoeringen te verkrijgen:

Deze steelstofzuiger is een stukje goedkoper dan de V15 en daarom qua prijs wat interessanter. De steelstofzuiger is geschikt voor elke vloertype. Wanneer je een kwetsbare houten vloer hebt is het verstandig om te kiezen voor het model met de zachte borstel. Ook wanneer je huisdieren hebt of mensen met allergieën is dit een goede keuze.

Bekijk bij Bol.com Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Dyson.nl

4. Dyson V10

dyson v10

De Dyson V10 wordt geleverd met de V10 motor en is daardoor minder krachtig dan de Dyson V11. Dit model is weer iets goedkoper dan de V11 en is in verschillende modellen te verkrijgen. De accuduur van de stofzuiger is gemiddeld 30 minuten, maximaal geluidsniveau 87 dB en de stofzuiger weegt 2,67 kg. Daarbij is de stofzuiger geschikt voor de meeste ondergronden en wanneer je een kwetsbare houten vloer hebt kun je ook gebruik maken van de Dyson V10 met parketborstel.

De Dyson V10 is in de volgende uitvoeringen te verkrijgen:

Deze steelstofzuiger is een stukje goedkoper dan de V15 en daarom qua prijs wat interessanter. De steelstofzuiger is geschikt voor elke vloertype en wanneer je een kwetsbare houten vloer hebt is het verstandig om voor de fluffy borstel te gaan.

Bekijk bij Bol.com Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Dyson.nl

5. Dyson V8

dyson v8

De Dyson V8 is de goedkoopste Dyson steelstofzuiger. Dit model is veel minder krachtig dan de andere Dyson steelstofzuigers, maar heeft wel voldoende zuigkracht om goed te kunnen stofzuigen. De stofzuiger is geschikt voor huishoudens met huisdieren en mensen met allergieën. Daarbij is de stofzuiger ook geschikt voor meest gebruikelijke vloertypes en voor kwetsbare vloeren kun je ook kiezen voor een model met parketborstel. Het gemiddelde gebruiksduur van de stofzuiger is 20 minuten, maximale geluidsniveau 75 dB en de stofzuiger weegt 2,5 kg.

De Dyson V8 is in de volgende uitvoeringen te verkrijgen:

  • Dyson V8 Origin – Het instapmodel met de standaard accessoires.
  • Dyson V8 Extra – Bij deze uitvoering krijg je een turbo miniborstel voor het makkelijk verwijderen van dierenharen.
  • Dyson V8 Absolute – Deze uitvoering heeft ook een fluffy zuigmond voor kwetsbare vloeren en een mini turboborstel voor het verwijderen van dierenharen.

De Dyson V8 is een goede keuze wanneer je niet te veel wilt betalen voor een stofzuiger, maar wel een Dyson stofzuiger wilt. Dit model werkt prima en is te gebruiken in de meeste huishoudens. Wel moet je rekening houden dat dit model een kortere gebruiksduur heeft.

Bekijk bij Bol.com Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Dyson.nl

6. Dyson Omni-Glide

dyson omni glide

De Dyson Omni-Glide is ook één van de nieuwste stofzuigers van Dyson. Dit model is bijna niet te vergelijken met de andere steelstofzuigers en zit er ook geheel anders uit. Zo is de stofzuiger erg wendbaar en kan de kop van de stofzuiger 360 graden draaien. De mond is voorzien van twee zachte borstels en dit maakt de stofzuiger uiterst geschikt voor het stofzuigen van kwetsbare vloeren. De stofzuiger zelf is erg licht (1,9 kg) en is daarom goed te gebruiken als handstofzuiger. Wel heeft de stofzuiger een korte gebruiksduur van slechts 20 minuten en een kleine opvangreservoir.

De Dyson Omni-Glide is in de volgende uitvoeringen te verkrijgen:

  • Dyson Omni-Glide – Standaard geleverd met Omnidirectionele Fluffy vloerzuigmond, combi-kierenzuigmond en een gemotoriseerde miniborstel.

De Dyson Omni-Glide is een goede keuze wanneer je een kwetsbare houten vloer hebt. De zachte borstel van de stofzuiger zijn uiterst geschikt voor een houten vloer, daarbij is de zuigmond volledige te draaien. Je kunt daarmee vrij makkelijk manoeuvreren zonder dat je met meubels hoeft te schuiven. Heb je een zachte vloer of tapijt dan is de Dyson Omni-Glide niet aan te raden, hierop draait de zuigmond zichzelf vast.

Bekijk bij Bol.com Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Dyson.nl

7. Dyson Big Ball – Sledestofzuiger

dyson big ball cinetic

De Dyson Big Ball is een sledestofzuiger van Dyson. Het voordeel van dit soort stofzuigers is dat je niet afhankelijk bent van accu en je dus zo lang als je wilt kunt stofzuigen. Wel ben je natuurlijk minder wendbaar, maar de stofzuiger is zelf lijkt op een bal (de naam zegt het al), hierdoor blijft de stofzuigers hangen. Ook wanneer de stofzuiger omvalt, zet de stofzuiger zichzelf weer rechtop. Verder is het belangrijk om te weten dat de stofzuiger een geluidsniveau heeft van 80 dB (vrij luid), kabellengte van 6,6 en 7,9 kg weegt.

De Dyson Big Ball is in de volgende uitvoeringen te verkrijgen:

De Dyson Big Ball is een goede keuze wanneer je niet afhankelijk wilt zijn van een accu. Ook zijn deze sledestofzuigers erg geschikt voor elke vloertypes en heb je metde Cinetic Big Ball modellen bijna geen onderhoud, zo hoef je geen filters te reinigen. Qua prijs zijn de sledestofzuigers ook interessant, want ze zijn een stuk goedkoper dan de steelstofzuigers.

Bekijk bij Bol.com Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Dyson.nl

8. Dyson Heurist – Robotstofzuiger

De Dyson Heurist is een robotstofzuiger van Dyson. Met deze robotstofzuiger hoef je zelf minder te stofzuigen. Je kunt de stofzuiger volledig automatiseren zodat deze elke dag op dezelfde tijd gaat stofzuigen. De stofzuiger is in staat om met behulp van laser een virtuele kaart te maken van de woning. Hiermee wordt de robotstofzuiger steeds slimmer en ontwijkt hij meubels en andere objecten. Opvallend genoeg is deze robotstofzuiger voorzien van een HEPA 15 filter (ULPA) filter, wat best uniek is voor dit type stofzuigers.

Momenteel heeft Dyson één robotstofzuiger:

Een robotstofzuiger vervangt de gewone stofzuiger niet, je zult alsnog zelf moeten stofzuigen. Wel zorgt een robotstofzuiger er voor dat je zelf veel minder hoeft te stofzuigen. De vloer in de woonkamer kan de robotstofzuiger dagelijks voor je bijhouden, echter onder en op meubels kan de robot niet stofzuigen.

Bekijk bij Bol.com Bekijk bij Coolblue Bekijk bij Dyson.nl

Welke Dyson kopen en welke niet?

Bij het kopen van een nieuwe Dyson is het belangrijk om met verschillende factoren rekening te houden. Allereerst is het handig om voor je zelf te bepalen wat voor soort stofzuiger je het liefst hebt, hierbij heb je bij Dyson de keuze uit een traditionele stofzuiger (zonder zak), steelstofzuiger of een robotstofzuiger.

Weet je welk type stofzuiger geschikt is voor jou, dan is het belangrijk dat je kijkt naar jouw situatie. Heb je een kwetsbare vloer kies dan minimaal voor een Dyson stofzuiger met een zachte borstel (parketborstel). Heb je ook een zachte vloer of een tapijt die je wilt stofzuigen, dan is het belangrijk dat de Dyson ook een turboborstel heeft. Daarbij kun je ook nog kiezen voor Dyson modellen die extra accessoires hebben, denk hierbij aan een mini turboborstel. Zo’n borstel is ideaal voor huishoudens met huisdieren, zo verwijder je met een turboborstel vrij eenvoudig dierenharen van de bank of kleed. In de onderstaande afbeelding zie je veel verschillende mondstukken die we hebben getest voor dit onderzoek.

welke Dyson kopen

Welke je Dyson kopen is dus afhankelijk van je eigen situatie en voorkeuren. Ga na waarvoor je de stofzuiger gaat gebruiken en kies daarop vervolgens de juiste Dyson. Wel heb je nog de keuze uit verschillende modellen en het verschil hier tussen is vooral de prijs, zuigkracht en accuduur. Bekijk een tabel met de verschillen tussen de Dyson stofzuigers.

Dyson stofzuigerMaximale gebruiksduur*GeluidsniveauGewichtIndicatieprijs**
Dyson V1560 minuten75 dB3,1 kg€ 749,-
Dyson V1260 minuten73 dB2,4 kg€ 649,-
Dyson V1160 minuten75 dB3 kg€ 549,-
Dyson V1060 minuten87 dB2,67 kg€ 429,-
Dyson V840 minuten75 dB2,5 kg€ 349,-
Dyson Omni-Glide20 minuten79 dB1,9 kg€ 399,-
Dyson Big BallN.v.t.80 dB7,89 kg€ 499,-

Onderzoekfactoren in onze Dyson test

In deze uitgebreide Dyson stofzuiger test hebben we gekeken naar een aantal belangrijke factoren. De grootste verschillen tussen Dyson stofzuigers zit hem in het soort motor wat zorgt voor zuigkracht. Daarbij worden verschillende Dyson stofzuigers ook geleverd met verschillende opzetstukken. Deze opzetstukken zorgen ervoor dat een stofzuiger goed werkt op een bepaalde ondergrond of doeleinde. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren op een rij gezet die relevant zijn voor dit onderzoek:

  • Zuigkracht op diverse vloertypen: misschien wel een van de belangrijkste onderdelen in de test is het onderzoek naar de geschiktheid voor vloertypen. Hoe goed zuigt een Dyson op harde vloeren, tapijt én zachte vloertypen? Spiegel dit altijd met de vloeren in jouw woning, wil je de beste keuze maken.
  • Filtering en stofemissie: welke filters zitten er in een specifieke stofzuiger onder de motorkap? Hoewel Dyson bekend staat om haar goede filters, kan het niveau (HEPA levels) nogal verschillen.
  • Meegeleverde accessoires: Dyson staat bekend om haar veelzijdigheid op het gebied van stofzuigers. Dit wordt met name bereikt door de universele zuigmonden, die je er eenvoudig op kunt klikken. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar de meegeleverde extra’s: welke zuigborstels krijg je erbij?
  • Innovatieve functionaliteiten: is er sprake van nieuwe lasertechnieken, waarmee stof gedetecteerd kan worden? Wij zijn van van mening dat de beste keuze op dit moment voorzien moet zijn van hedendaagse technologie, om snelle veroudering te voorkomen.
  • Mobiliteit en wendbaarheid: hoe makkelijk kan ik met een Dyson stofzuiger stofzuigen? We hebben gekeken naar hoe plat een stofzuiger kan stofzuigen, hoe makkelijk hij bochten kan maken en natuurlijk ook hoe zwaar hij is.

Los van bovenstaande testfactoren hebben we natuurlijk ook gekeken naar de standaardfactoren van een Dyson stofzuiger. Denk aan een interview met Dyson zelf over de levensduur van een Dyson accu, de prijs van de stofzuigers (wat helaas bij Dyson vaak erg hoog is) en de beschikbaarheid in Nederlandse webshops. Zo is de kans erg groot dat we dit onderzoek op kort termijn moet updaten.