gebruik een aszuiger voor het zuigen van as

Gebruik een aszuiger voor het opzuigen van as

Wanneer je bijvoorbeeld een openhaard, pellet- of houtkachel hebt moet je ongetwijfeld eens in de zoveel tijd het overgebleven as verwijderen. Waarschijnlijk zal je dan je gewone huishoudstofzuiger willen pakken, maar daar gaat je op de ene of andere manier spijt van krijgen, maak daarom altijd gebruik van een aszuiger!

Waarom as opzuigen?

Je haard of kachel vrijhouden van as is noodzakelijk om voor een goede luchtinlaat en verbranding te zorgen. Maar het verwijderen van as helpt ook om allergenen en geuren geassocieerd met rook en verbrande houtvezels te verminderen.

Een aszuiger (tip: bekijk hier de beste as stofzuiger op dit moment) is dan ook de enige soort stofzuiger die je moet gebruiken voor het verwijderen van as. Er zijn meerdere redenen waarom je alleen deze speciaal ontworpen stofzuiger moet gebruiken voor dit klusje en geen gewone stofzuiger. Veiligheid is de eerste en belangrijkste reden, maar dit is niet de enige.

aszuiger

Powerplus POWX312 asstofzuiger

Bekijk deze handige asstofzuiger van Powerplus. Niet alleen gezien de prijs is dit een goede aszuiger, maar ook de functionaliteiten van deze stofzuiger zijn erg goed.

Bekijk

Veiligheid staat voorop

Veiligheid kan niet genoeg worden benadrukt en is de belangrijkste reden om je normale stofzuiger niet te gebruiken voor het opzuigen van as. Een normale stofzuiger is niet gemaakt om tegen de hitte te kunnen die vrijkomt bij het schoonmaken van je haard of kachel en kan daarom brand veroorzaken. Een asstofzuiger is gemaakt om tegen de hete temperaturen te kunnen die op de loer liggen in de schijnbaar afgekoelde as.

De eerste regel is dat de as moet zijn afgekoeld. Dat betekend dat je je haard of kachel pas moet gaan schoonmaken nadat hij zeker 12 uur lang uit is geweest, maar liever 24 uur. Houd er rekening mee dat er hete stukjes in kunnen zitten die verstopt liggen onder de as, sommige stukken kunnen nog dagenlang heet zijn.

Ga onder geen enkele omstandigheden hete as opzuigen, dat is erg gevaarlijk. Een normale stofzuiger is niet veilig voor het verwijderen van as, maar een aszuiger heeft een metalen constructie en is ervoor gemaakt.

Bescherm je huishouden

Hoewel je misschien denkt “wat kan zo’n beetje as nou voor kwaad doen” terwijl je je gewone stofzuiger wilt pakken, zal je waarschijnlijk het leven van je stofzuiger beëindigen. Een normale huishoudstofzuiger is niet gemaakt om met de hitte van as om te gaan. Om te beginnen bestaat een stofzuiger voor een groot deel uit rubber en plastic, door hete dingen op te zuigen kan dit gaan smelten of zelfs brand veroorzaken.

Naast dat hete deeltjes de stofzuiger kunnen laten smelten is het ook niet goed om afgekoelde as op te zuigen. In as zitten namelijk minuscule deeltjes en deze gaan rechtstreeks naar de motor en beschadigen de innerlijke werking van de stofzuiger. Normale stofzuigerfilters, zelf HEPA-filters kunnen dat ultrafijne stof niet tegenhouden en zijn daar ook niet voor gemaakt.

Als je wilt dat je stofzuiger nog veel langer meegaat, gebruik hem dan waar hij voor gemaakt is: Het schoonmaken van het huis. En gebruik je bouw stofzuiger voor je bedrijf, garage of DIY-projecten. Ondanks dat je fijnstoffilters kan kopen voor bouw stofzuigers is dit niet effectief en deze stofzuiger is ook niet gemaakt om tegen hitte te kunnen.

Normale stofzuiger hulpmiddelen kunnen niet tegen de hitte

De hulpmiddelen van een normale stofzuiger zijn niet gemaakt om tegen hitte te kunnen. Maar een aszuiger heeft een thermische slang van staal die bekleed is met rubber en hittebestendig is, voor het geval dat er onverwacht hete stukjes in de as zitten. Het mondstuk van de asstofzuiger is ook van metaal en kan tegen de warmte van de vaak nog warme kachel of haard. Daarnaast is hij ontworpen om je kachel of haard beter schoon te kunnen maken.

Waarom een asstofzuiger?

Je gewone stofzuiger kan het gewoon niet aan. Hoewel je moet proberen ervoor te zorgen dat de as is afgekoeld kan het weleens voorkomen dat er warme stukjes of as aanwezig is. De metalen behuizing van een aszuiger zorgt ervoor dat risico op brand wordt verminderd wanneer je de as uit je kachel of haard opzuigt.

Na het opzuigen van de as, moet je de aszuiger zo snel mogelijk naar buiten verplaatsen en de as op een veilige manier weggooien. Hoewel een aszuiger een brandwerende metalen behuizing heeft, mag deze wanneer hij gevuld is nooit in een gesloten gebouw, ruimte of huis blijven. Zorg er ook altijd voor dat je aszuiger leeg is wanneer je begint met het schoonmaken van je kachel of haard.

Een filter om de as en stof te vangen en vast te houden is een must

Stof van as is heel anders dan huishoudelijk stof of vuil. Het is ook een allergeen voor mensen die gevoelig zijn voor bepaalde houtsoorten of voor stof in het algemeen. Hoewel een huishoudelijke stofzuiger een goed filter kan hebben, is as een ander soort stof en zo fijn dat het snel op de motor kan slaan.

Een aszuiger heeft een filter dat is ontworpen om niet alleen tegen warme as te kunnen, maar ook om het vast te kunnen houden. Zo kan het niet via de uitlaat weer het huis in worden geblazen. Het helpt je om je kachel of haard grondiger schoon te maken, het zal vrijwel asvrij worden dankzij een aszuiger. Tijdens het schoonmaken wil je voorkomen dat je asstof inademt, gebruik dus altijd een stofmasker en veiligheidsbril wanneer je je kachel of openhaard schoonmaakt.

Een aszuiger is compact en makkelijk te gebruiken

Een aszuiger is over het algemeen compact om makkelijk op te bergen en is ontworpen voor gebruiksgemak als het gaat om het reinigen van een kachel of haard, inclusief de afgesloten compartimenten met asbakken. Sommige modellen hebben een basis op wielen waardoor het makkelijker wordt om rond de hele haard of kachel te manoeuvreren.

Een aszuiger is een betaalbaar en veilig hulpmiddel

De prijzen van asstofzuigers zijn meestal afhankelijk van wat er in het pakket zit, maar veel zijn te koop voor €100,- of minder. Kijk goed welke accessoires je nodig hebt en wat er geleverd wordt. Kijken we naar de gewone stofzuiger dan zijn er een stuk minder merken die ook asstofzuigers verkopen, de meest bekende asstofzuiger merken zijn:

  • Powerplus
  • Eurom
  • Karcher
  • Scheppach

Hoewel een aszuiger is gemaakt voor droog schoonmaken, kan je hem meestal ook voor andere schoonmaak klussen gebruiken, zoals in je winkel of garage. Dit is alleen afhankelijk van hoeveel hulpstukken je erbij hebt. Een asstofzuiger is tevens ook een veilig middel voor het reinigen van de barbecue. Mocht je echt op zoek zijn naar een stofzuiger voor de bouw of voor klussen? Kijk hier dan een lijst met de beste bouwstofzuigers van dit moment.

Vergelijkbare berichten