Google Home robotstofzuiger

Google Home Robotstofzuiger: wat is er mogelijk?

In steeds meer woningen zijn smart speakers te vinden. Met zo’n smart speaker kunnen aangesloten – slimme – apparaten aangestuurd worden met behulp van spraak. Denk aan slimme lampen die je simpelweg aan kunt zetten door dit tegen de slimme speaker te zeggen. Ook stofzuigers zijn steeds vaker te bedienen met je stem. Sterker nog, ze kunnen in veel gevallen zelfs informatie doorspelen richting de smart speaker om hiermee je smart home nóg slimmer te maken.

De stofzuigers die steeds vaker spraakbediening ondersteunen zijn met name robotstofzuigers. Het gaat hierbij in Nederland met name om een ondersteuning voor Google Home. Dit is dan ook handig, gezien Google Asssistant, de spraakassistent van Google, de Nederlandse taal ondersteund. In dit artikel zet ik de belangrijkste feiten van Google Home robotstofzuigers op een rij: wat kun je met deze stofzuigers, hoe werkt het én waarom is het zo interessant in een smart home?

Waarom Google Home koppelen met een robotstofzuiger?

Als je een Google Home in huis hebt staan, kan het onwijs interessant zijn om je eens te verdiepen in de aanschaf van een robotstofzuiger. Deze zijn namelijk in veel gevallen te koppelen met elkaar: je kunt dan de robotstofzuiger met spraak bedienen. Wat van deze koppeling allemaal de voordelen zijn? Ik zet ze op een rij:

 • De robotstofzuiger met spraak bedienen: een van de gaafste redenen om een koppeling te maken is het bedienen met spraak. “Hé Google, begin met stofzuigen in de slaapkamer!”
 • Robotstofzuiger opnemen in Google Home scenario’s: heb jij meerdere smart home apparaten? Dan kun je de robotstofzuiger opnemen in scenario’s via Google Home.
 • Informatie opvragen: vaak kun je aan Google Home informatie opvragen, bijvoorbeeld welke kamer er al gestofzuigd is.
 • Bedienen in één dashboard: het grote voordeel van Google Home, is dat je diverse aangesloten apparaten centraal kunt bedienen vanuit de Google Home app. Hiermee voorkom je tientallen apps binnen je smart home.

Bij dit laatste punt wil ik wel graag de opmerking maken, dat bijvoorbeeld planningen of specifieke stofzuiger instellingen via de app van desbetreffende robotstofzuiger zelf ingesteld dienen te worden.

Merken robotstofzuigers met Google Home

Lang niet alle stofzuigermerken hebben een ondersteuning gerealiseerd voor Google Home. Het gaat om slechts een handje vol merken die modellen op de markt hebben gezet die aan te sturen zijn met Google Assistant. Ik zet ze op een rij:

 • iRobot: iRobot heeft veel verschillende robotstofzuigers die compatibel zijn met Google Home. Het gaat hier om de ‘Roomba’ lijn. Het blijft echter wel opletten welke wél en niet Google Home ondersteunen.
 • Deebot: dit merk biedt de mogelijkheid voor Google Home met verschillende modellen in de Ecovacs lijn. Ook hierbij is het belangrijk om te letten op de ondersteuning per model.
 • Eufy: dit merk is de laatste tijd wat bekender aan het worden, met name vanwege de smart home integraties en de zeer makkelijke werking van de robotstofzuigers.
 • Neato: sinds enige tijd biedt ook het stofzuigermerk Neato slimme robotstofzuigers aan die aan te sturen zijn via Google Home smart speakers of displays.

Daarbij zijn er ook nog enkele kleinere stofzuigermerken. Vanwege het feit dat wij achter de schermen nog veelal aan het onderzoeken zijn bij deze merken – en we met deze merken dus nog weinig ervaring mee hebben – hebben we besloten om deze (nog) niet op te nemen in bovenstaande lijst. Mocht jij van mening zijn dat een merk mist óf zeker niet mag ontbreken in de lijst, dan kun je mij natuurlijk altijd een berichtje sturen.

Samenwerking iRobot en Google Home

Een unieke samenwerking van iRobot met Google Home licht ik graag extra uit in dit artikel. Vorig jaar werd bekend dat iRobot en Google hun handen ineen hebben geslagen om meer uit de data te halen die beide smart home apparaten verzamelen binnen een woning. Zo zou Google Home de robotstofzuiger kunnen gebruiken om informatie door te geven aan andere kamers. De grootste reden om samen te werken is ‘het verbeteren van de technologie binnen een smart home en deze naar een hoger level te tillen’, is te lezen op verschillende nieuwswebsites.

 Google Assistant 

irobot roomba 960

iRobot Roomba 960: ondersteuning voor Google Home

De iRobot Roomba 960 biedt ondersteuning voor bediening met Google Assistant via een Google Home speaker of een Google Nest Hub display.

Bekijk

Google Home spraakoprachten voor robotstofzuiger

Wanneer een robotstofzuiger compatibel is met Google Home, kun je vaak meerdere spraakopdrachten gebruiken om de stofzuiger aan te sturen. Vaak gaat het om drie soorten spraakopdrachten:

 • Voor het starten van de robotstofzuiger
 • Laten stofzuigen van specifieke kamers
 • Pauzeren of hervatten van de stofzuigersessie
 • Vragen naar de status van de stofzuiger
 • Terugvinden van de robotstofzuiger in huis
 • Terug laten keren naar het oplaadstation

Zoals je wellicht gewend bent bij het gebruik bij een smart speaker van Google, begin je elk spraakcommando met ‘Hé Google…’. Vervolgens is het vervolg van de spraakopdracht afhankelijk van het merk stofzuiger. Ik zet wat voorbeelden op een een rij van iRobot.

iRobot Google Home spraakopdrachten: bedienen met spraak

Om je een goed beeld te geven van mogelijke spraakopdrachten voor je robotstofzuiger via Google Assistant, zet ik wat voorbeelden voor iRobot op een rij:

Spraakopdrachten voor starten van stofzuigen (in specifieke kamers):

 • Hé Google, begin met stofzuigen
 • Hé Google, start de Roomba
 • Hé Google, begin met schoonmaken
 • Hé Google, maak mijn slaapkamer schoon

Spraakopdrachten voor pauzen of hervatten van de robotstofzuiger:

 • Hé Google, pauzeer het stofzuigen
 • Hé Google, laat de Roomba verdergaan
 • Hé Google, stop met schoonmaken

Spraakopdrachten voor het vragen naar voortgang of terugvinden:

 • Hé Google, wat is Roomba nu aan het doen?
 • Hé Google, waar is Roomba?
 • Hé Google, vindt Roomba

Spraakopdrachten voor het stoppen of terug laten keren van de robotstofzuiger:

 • Hé Google, stop met stofzuigen
 • Hé Google, stuur de Roomba naar de Home Base
 • Hé Google, laat de Roomba terugkeren naar het oplaadstation

We merken op dat veel van bovenstaande spraakopdrachten overeenkomen met veel andere merken, waarbij enkel de merk- of typenaam van de robotstofzuiger verschilt per opdracht.

Wij volgen de ontwikkelingen op de voet!

Op dit moment schieten robotstofzuigers met Google Home ondersteuning als paddenstoelen uit de grond. Ons team met stofzuigerexperts zit boven op de laatste ontwikkelingen en informeert je onder andere via onze stofzuiger blog. Ik raad je aan om ook zeker een kijkje te nemen bij ons actuele onderzoek naar de beste robotstofzuiger van 2021.

Vergelijkbare berichten