hoe vaak tapijt stofzuigen

Hoe vaak moet je een tapijt stofzuigen?

De meeste van ons stofzuigen niet elke dag, maar geven er de voorkeur aan om dit regelmatig te doen. Natuurlijk hoef je ook niet elke dag te zuigen, dit heeft te maken hoe vuil je huis is en of je huisdieren of allergieën hebt. Wel krijgen we vaak de vraag hoe vaak moet je nu een tapijt stofzuigen, dit kan natuurlijk ook een flinke klus zijn en hoef ook niet elke dag gedaan te worden, wel is het belangrijk dat wanneer je dit doet het goed doet.

Bij het verkeerd zuigen van je tapijt kunnen tapijtvezels beschadigd worden, wat resulteert in pluizig en rommelig effect. We schreven al een keer over de juiste wijze voor het zuigen van het tapijt, maar nu gaan we meer in op hoe vaak een tapijt gezogen dient te worden. Te veel is namelijk ook niet goed want ook dit zorgt er voor dat je tapijt snel kan slijten, maar vuil heeft vaak een grotere slijtende effect op het tapijt.

Hoe goed moet je het tapijt zuigen

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de instellingen van de stofzuiger, veel stofzuigers hebben verschillende instellingen die geschikt zijn voor verschillende oppervlakte. Deze instelling vind je vaak op het zuigmond, heeft deze geen instellingen dan worden er vaak andere borstels geleverd. Kijk daarom goed welke stofzuigerborstel geschikt is voor welk oppervlakte en wat de beste stofzuigers is voor tapijt.

Daarnaast moet je controleren of je de hoogte van je stofzuiger kan instellen. Dit beïnvloedt hoe goed hij je tapijt schoonmaakt of beschadigd. Wanneer hij te laag staat kan je het tapijt of de stofzuiger beschadigen. Aan de andere kant, wanneer hij te hoog staat zal hij het vuil niet goed opzuigen. Als je niet er niet zeker van bent hoe hoog hij moet staan, kan je hem het beste op de hoogste stand zetten en laten zakken totdat je hem aan het tapijt voelt trekken.

Praktische tips voor het reinigen van tapijt

Wanneer het op stofzuigen aankomt zijn er een paar standaardregels die gehanteerd moeten worden. Een voor de hand liggende is dat je het opzuigen van harde of grote objecten moet vermijden. Hoewel dit verleidelijk kan zijn, kunnen stenen, muntjes en ander materiaal ernstige schade aan je stofzuiger toebrengen of ze kunnen vast komen te zitten, dit is ook één van de meest voorkomende stofzuigerfouten.

Wat ook helpt is om geen water op te zuigen, de zak niet te vol laat worden en niet over het snoer heen zuigen. Zorg ervoor dat je een mix van deze algemene regels volgt als het gaat om het verzorgen van je tapijt, want als je stofzuiger in een goede staat verkeerd doet hij zijn werk veel beter.

Wanneer moet je stofzuigen?

Mensen worden vaak nerveus als ze tapijtpluis in de opvangbak van hun stofzuigers zien. Ze hebben de neiging om te denken dat de stofzuiger hun tapijt vernield. Gelukkig is dat niet het geval. Over het algemeen kunnen tapijten meerdere keren per week worden gestofzuigd zonder schade op te lopen. Als vuil in een tapijt achterblijft, wordt dit onder de tapijtvezels afgebroken en ontstaat er een voedingsbron voor bacteriën en huisstofmijt.

Over het algemeen lopen tapijten minder schade op door regelmatig stofzuigen dan door vuil dat in het tapijt achterblijft. Dit is belangrijk om te onthouden, want regelmatig stofzuigen blijft een van de beste manieren om je huis schoon te houden. Voor algemene tapijtbescherming moet je vaker stofzuigen op plekken waar veel activiteit is of waar huisdieren komen. Vuil trekt vuil aan en een stofzuigschema is de sleutel tot het verminderen van vuil opbouw.

Je tapijt bescherm

Om je tapijt te beschermen wordt het aangeraden om de zones waarop gelopen en gezeten wordt minimaal twee keer per week te stofzuigen en de rest van het tapijt minimaal één keer mer week.

Als je bang bent dat je tapijt kapot gaat, overweeg dan om een tapijt beschermende spray te kopen. Dit kan eenvoudig worden toegepast. Ook heb je speciale tapijtsprays voor het verwijderen van vlekken. Wel belangrijk dat je controleert of er garantie op je tapijt zit, want de garantie kan volledig komen te vervallen wanneer je producten op het tapijt sprayt.

Vergelijkbare berichten