is het waard om een stofzuiger te repareren

Is het waard om een stofzuiger te repareren?

Een stofzuiger gaat nooit oneindig lang mee. Net als elk ander huishoudelijk apparaat is er sprake van veroudering en gaan er vaak onderdelen na veelvuldig gebruik kapot of raken deze defect. En hoe zuinig je ook met je stofzuiger omgaat: er komt een moment dat de technologie de stofzuiger heeft ingehaald en er bijvoorbeeld veel slimmere en meer energiebesparende modellen op de markt zijn verschenen. Daarbij kunnen de kosten voor het repareren vaak onnodig hoog uitpakken, waarbij je zelf moet afvragen of het wel de moeite waard is om er geld aan te besteden.

Wanneer een stofzuiger repareren het wél waard is

Laten we eerst stil staan bij de vraag waarom een stofzuiger repareren wél slim kan zijn. Hiervoor zijn verschillende redenen te bedenken, die sterk van invloed zijn op de stofzuiger levensduur. Zo kan een stofzuiger enkel een versleten filter hebben óf kan een afsluitrubber versleten zijn, waardoor het luchtcircuit niet meer volledig afgesloten is, lees hier bijvoorbeeld hoe je zelf een Dyson kunt repareren. Wat redenen op een rij om een stofzuiger reparatie te overwegen:

  • Versleten afsluitrubbers: bijna alle onderdelen van een stofzuiger zorgen ervoor dat er sprake is van een luchtdicht circuit. Hierbij kan er geen lucht ontsnappen, iets wat noodzakelijk is voor een hoge zuigkracht van een stofzuiger. Als een rubber versleten is, is een nieuwe stofzuiger kopen vaak niet gelijk nodig. Een reparateur is vaak voor hooguit twee tientjes klaar met dit soort klussen.
  • Stekker wordt niet meer goed opgerold: moet je meermaals de stekker naar achter trekken, voordat deze door de stofzuiger opgerold wordt? Dan is het automatische systeem versleten. Ook dit hoeft nog geen reden te zijn om gelijk flink te investeren in een nieuw model. Er zijn diverse universele oprolsystemen die stofzuiger reparateurs eenvoudig kunnen vernieuwen. Het gaat daarbij vaak om een klein onderdeeltje wat vernieuwd moet worden.
  • Kapotte slangen of zuigmonden: ook hierbij is er geen reden voor paniek. Ga op zoek naar nieuwe slangen en/of zuigmonden. Kun je niet een specifiek product vinden voor jouw stofzuiger type? Check dan eens universele keuzes. Hoewel deze vaak minder zijn in kwaliteit, is het wel een prima oplossing om een nieuwe aankoop eventjes uit te stellen.
  • Filters zijn verouderd en zorgen voor hoge stofuitstoot: no worries! Eerder schreven we al een artikel hoe en hoevaak je een HEPA filter kunt wassen. Vaak zijn deze gewoon uitwasbaar en kun je deze na goed te laten drogen weer lekker stofzuigen. Let er altijd wel goed op of ze daadwerkelijk uitwasbaar zijn. Zo niet: ga dan op zoek naar nieuwe filters en je zult merken dat de stofzuiger weer eventjes mee kan!

Daarbij zijn er nog tal van redenen te bedenken om niet gelijk op zoek te hoeven gaan naar een nieuwe stofzuiger. Denk hierbij aan een kapotte bedrading, een klep die niet meer goed sluit voor óf een wiel wat niet meer goed lijkt te rollen.

Vaak kun je met eigen inzicht deze problemen makkelijk verhelpen. Hetzelfde geldt bij een vermindering van de zuigkracht. Eerder schreven we een handig artikel voor het verbeteren van de zuigkracht bij een merkbare vermindering. Ook zijn er op YouTube tal van video’s te vinden om zelf aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld onderstaande tips voor het zelf repareren van de stofzuigerslang van de Stofzuigerzakkenexpert:

Hierbij is een stofzuiger repareren het zeker niet waard

Naast alle kleine probleempjes, kunnen er ook wat grotere proberen zijn. Problemen die niet alleen zorgen voor een slechte hygiëne in de kamer met alle gevolgen van dien, maar ook bijvoorbeeld schade aan de vloer, omdat een wiel niet meer goed rolt. Bij de volgende problemen is het in onze ogen de moeite waard om over te stappen op een nieuw model.

  • De motor van de stofzuiger is kapot: als het hart van de stofzuiger het begeven heeft, moet je geluk hebben als een reparateur hier een nieuwe voor heeft liggen. Het is in veel gevallen slimmer om écht te investeren in een nieuwe stofzuiger.
  • Wielen zijn kapot en zorgen voor schade op de vloer: je kunt rommelen met rubberen randjes, maar vaak is dit een kortetermijnoplossing. Als zelfs de wielen van de stofzuiger kuren krijgen, zijn er nu echt te veel kilometer afgelegd. Tijd voor een nieuw model!
  • Stofzuiger is sterk verouderd: stofzuigers worden steeds slimmer en nog belangrijker, steeds beter op het gebied van filtering en hygiëne. Als je merkt dat je stofzuiger bijvoorbeeld veel stof uitstoot, is het verstandig om een nieuwer model in huis te halen met tal gezondheidsvoordelen als gevolg.

Tip: doe goed onderzoek naar je volgende stofzuiger

Het laatste wat we willen is dat je een stofzuiger aanschaft die minder lijkt te scoren dan je oude model. Het is daarom belangrijk om wat tijd te investeren in een onderzoek naar de beste stofzuiger voor jouw behoeftes en wensen. Zo kun jij bijvoorbeeld veel tapijt of vloerbedekking in de woonkamer hebben, waarbij een stofzuiger met een goede zuigkracht op tapijt een must is. Andersom voor houten vloeren: dan moet je op zoek gaan naar een stofzuiger die geschikt is voor houten vloeren of laminaat.

Mocht je twijfelen voor een model óf vragen hebben over een reparatie, dan kun je altijd contact opnemen met onze stofzuiger experts. Wij helpen je graag op weg en voorzien je waar nodig van extra advies voor de juiste stofzuiger!

Vergelijkbare berichten