robotstofzuiger kopen waar op letten

Robotstofzuiger kopen: waar moet je op letten?

Direct de beste keuze maken? Ga dan voor de iRobot Roomba J7. Deze voldoet in onze ogen aan alle belangrijke punten van een robotstofzuiger, waaronder een goede maximale drempelhoogte, een systematische schoonmaakroute, goede sensoren en een hoge zuigkracht.

Het afgelopen jaar is er een duidelijke trend zichtbaar op het gebied van stofzuigers: automatische stofzuigers die zonder fysieke kracht van de mens zorgen voor een schone vloer. Deze zogenoemde robotstofzuigers zijn er in grote getale. Van specifieke merken zijn er tientallen modellen op de markt gezet met allemaal verschillende eigenschappen. Maar wat zijn nu eigenlijk de zaken waar je op moet letten als je een robotstofzuiger kopen gaat? Ik licht in deze blog de belangrijkste kenmerken toe waar je op moet letten!

In het kort: de robotstofzuiger

Laten we voor we beginnen eerst de robotstofzuiger even kort beschrijven. Dit om te waarborgen dat we het over dezelfde stofzuiger hebben. In mijn ogen voldoet een robotstofzuiger aan de volgende voorwaarden:

 • Gaat automatisch aan de slag
 • Is te bedienen via een applicatie
 • Soms te integreren binnen een smart home
 • Draadloos en met oplaadstation
 • Voorzien van sensoren om meubels te ontwijken

En? Hebben we het over dezelfde stofzuiger? Dan gaan we nu naar de punten waar je op moet letten bij het kopen van een stofzuiger!

1. Bekijk het type schoonmaakroute

De eerste belangrijke tip die ik je wil geven, is om te letten op het soort schoonmaakroute. Er zijn op dit moment robotstofzuigers met twee typen schoonmaakroutes:

 • Willekeurige schoonmaakroute: bij een willekeurige schoonmaakroute volgt de robotstofzuiger geen vast patroon.
 • Systematische schoonmaakroute: wanneer er sprake is van een systematische schoonmaakroute, houdt de stofzuiger bij waar deze gebleven is. Ook wanneer de stofzuiger tussentijds terugkeert naar het oplaadstation.

Waarom het belangrijk is om hierop te letten? Je zult al snel merken dat de prijs van een robotstofzuiger met een willekeurige route veel lager is dan een model met een systematische schoonmaakroute. Dit is niet gek: bij een willekeurige schoonmaakroute kan de stofzuiger stukken vloer overslaan. Bij een systematische route vergeet de robotstofzuiger geen plekje!

Tip: ga voor een robotstofzuiger met systematische schoonmaakroute

Ik raad je aan om te gaan voor een model die systematisch schoonmaakt. Hoewel de prijs van deze varianten vaak een stukje hoger is, loop je niet tegen het risico aan dat er stukken vloer overgeslagen worden. En laat dat nou juist net het belangrijke zijn bij het kopen van een robotstofzuiger. Bekijk hier de prijzen van robotstofzuigers met een systematische schoonmaakroute.

robotstofzuigers systematisch

Robotstofzuigers met systematische navigatie

Robotstofzuigers die systematisch navigeren slaan niets over, in tegenstelling tot robotstofzuigers met een willekeurige route.

Beste deal

 Verkrijgbaar bij Bol.com en Coolblue

2. Check de maximale drempelhoogte van de robotstofzuiger

Een ander belangrijk punt om op te letten bij het kopen van een robotstofzuiger is de maximale drempelhoogte. In veel gevallen varieert de drempelhoogte in een huis van 0.5 tot 2 centimeter. Het kan zeker geen kwaad om in je eigen woning op te meten hoe hoog de drempels zijn. Wanneer een robotstofzuiger niet over de drempel heen kan rijden, blijft het schoonmaken beperkt tot één kamer en dat is natuurlijk zonde.

Ga voor een robotstofzuiger die qua maximale drempelhoogte past bij jouw woning. Dit staat altijd aangegeven bij de productbeschrijving. Het is slim om ook rekening te houden met dikkere tapijten, gezien jij natuurlijk wilt dat deze ook gezogen worden.

3. Kan de robotstofzuiger onder jouw meubels door rijden?

Zoals je kunt zien in bovenstaande foto, kan een robotstofzuiger prima onder meubels doorrijden. Sterker nog, dit is een van de grotere voordelen van een robotstofzuiger! Het stof weghalen op plekken waar jij normaal gesproken lastig bij kan.

Het is noodzakelijk om de hoogte van de robotstofzuiger te bekijken! Tip: ga een rondje in het huis met de meetlint en meet de specifieke meubels op waar jij verwacht dat de stofzuiger ook schoonmaakt. Wees niet bang dat hele lage meubels zorgen voor problemen bij de stofzuigerrobot: dankzij sensoren onder de motorkap bij bijna alle modellen, worden deze netjes ontweken.

4. Controleer de zuigkracht op specifieke vloeren

Wat voor type vloer heb jij in huis? Het is slim om te kijken naar de specifieke zuigkracht voor de voornaamste vloer in jouw woning. Elk vloer heeft zijn eigen top 10 stofzuigers. In veel gevallen wordt er onderscheid gemaakt in de volgende typen vloeren als het gaat om zuigkracht:

 • Harde vloeren
 • Zachte vloeren
 • Tapijt/vloerkleden
 • Vloerbedekking
 • Stenen vloeren

Vaak ontdek je de zuigkracht op het energielabel (tip: lees ook mijn artikel ‘Stofzuiger kopen waar moet je op letten‘) of in de productomschrijving. Eerder heb ik onderzoek gedaan naar de beste robotstofzuiger, waar ik op zoek ben gegaan naar de beste keuzes per type vloer. Neem ook zeker daar een kijkje om te komen tot een goede keuze voor jouw vloer!

5. Let op integratiemogelijkheden binnen een smart home

Natuurlijk willen we niet na een korte periode alweer opnieuw hoeven kijken naar een nieuwe robotstofzuiger. Het is daarom aan te raden om alvast een blik te wagen op de toekomst. Een slim huis, ook wel een smart home genoemd, zal ongetwijfeld populairder gaan worden de aankomende jaren. Op dit moment zijn er al robotstofzuigers die hier voor gemaakt zijn: zo kun je ze koppelen aan bijvoorbeeld smart speakers om de stofzuiger met spraak aan te kunnen sturen.

iRobot is een goed voorbeeld voor smart home robotstofzuigers

Een van de bekendste merken voor robotstofzuigers is iRobot. Dit is ook meteen hét stofzuigermerk wat varianten op de markt zet die perfect te gebruiken zijn binnen een smart home. Zo is iRobot te bedienen met spraak via Google Assistant. Een smart speaker als bijvoorbeeld de Google Home Mini of smart display als de Google Nest Hub kun je de opdracht geven (met spraak) om de robotstofzuiger een specifieke kamer te laten stofzuigen.

irobot robotstofzuigers

iRobot robotstofzuigers

Robotstofzuigers van iRobot zijn erg in trek bij smart home liefhebbers. Ze kunnen gekoppeld worden met tal van merken en apparaten voor een slimmer huis.

Beste deal

 Verkrijgbaar bij Bol.com en Coolblue

6. Ga voor een robotstofzuiger die automatisch terugkeert naar het oplaadstation

Het lijkt vanzelfsprekend bij een automatische stofzuiger, maar dit is lang niet bij alle modellen terug te zien: automatisch terugkeren naar een oplaadstation, zodra de accu op is. Ik raad je aan om te gaan voor een model die dit wél doet, gezien je natuurlijk ook wilt genieten van de mogelijkheid om bijvoorbeeld vanaf het werk de stofzuiger de complete vloer te laten stofzuigen. Is de accu op? Dan zal de stofzuigerrobot automatisch naar het oplaadstation rijden en na het opladen het schoonmaken hervatten. Wel zo fijn!

Nieuw: robotstofzuigers die zichzelf legen bij het oplaadstation

Daarnet benoemde ik al het merk iRobot, een toonaangevend merk wat constant door innoveert op het gebied van automatische stofzuigers. Onlangs is er een nieuwe techniek ontwikkelt, waarbij de Roomba stofzuiger niet alleen automatisch terugkeert naar het oplaadstation, maar zichzelf daarbij ook nog eens kan legen! Het gaat om de nieuwe iRobot Roomba i7+, de nieuwste robotstofzuiger op dit moment! Check onderstaande video maar eens hoe dit precies werkt.

7. De complete accuduur en oplaadtijd van de stofzuigerrobot

Ook is het slim om te letten op de accuduur en de oplaadtijd van de robotstofzuiger. Als jij een wat grotere woning hebt wil je natuurlijk niet dat de stofzuiger op de helft terug moet keren naar zijn oplaadstation om daar vervolgens een aantal uur op te moeten laden. Dit zijn dus twee zaken waar je goed naar moet kijken: de accuduur én de oplaadtijd.

In veel gevallen kan een robotstofzuiger gemiddeld anderhalf uur stofzuigen zonder op te hoeven laden. Het opladen kan daarentegen wel per model enorm verschillen. Zo hebben we modellen gezien die binnen een uur weer aan de slag kunnen, maar ook modellen die er ruim vijf uur over doen. Aan de andere kant hoeft snel opladen niet te betekenen dat je automatisch een goede keuze maakt: als de stofzuiger maar een uur lang meegaat raad ik je die stofzuiger alsnog niet aan.

8. Ga voor een robotstofzuiger met een laag geluidsniveau

Eerlijk is eerlijk, een robotstofzuiger zal in veel gevallen aan het werk gezet worden als jij niet thuis bent. Toch is het slim om goed te letten op het geluidsniveau. Een automatisch model maakt een heel ander geluid dan de klassieke stofzuigers (ik vind het zelf een nóg vervelender geluid), waarbij er bij een hoog geluidsniveau al snel sprake kan zijn van irritatie. Om te voorkomen dat jij helemaal niet meer wilt laten stofzuigen als jij thuis bent, is het aan te raden om te gaan voor een model met een wat lager geluidsniveau.

Geluidsniveau onder 70dB is prima

Natuurlijk ben je benieuwd wat een relatief laag geluidsniveau is voor een robotstofzuiger. Op basis van heel wat modellen te hebben vergelijken kan ik zeggen dat je rond de 70dB aardig goed zit. Alles wat daaronder zit is goed te doen en zal niet als enorm luid ervaren worden. Het is trouwens opvallend dat modellen van specifieke merken meestal hetzelfde geluidsniveau hebben.

Bekijk in onderstaand overzicht de geluidsniveaus van de beste robotstofzuiger modellen op dit moment.

RobotstofzuigerGeluidsniveauBekijk
iRobot Roomba J766 decibelCheck prijs
Neato Botvac D864 decibelCheck prijs
Xiaomi Roborock S6 MaxV50 decibelCheck prijs
Ecovacs Deebot OZMO 95066 decibelCheck prijs
Eufy Robovac L70 Hybrid57 decibelCheck prijs

9. Lees reviews en ervaringen voor je zomaar een robotstofzuiger koopt

Ik eindig de punten met waar je op moet letten bij het kopen van een robotstofzuiger met de tip om reviews en ervaringen te lezen van eerdere kopers. Als je een model op het oog hebt, kan het nooit kwaad om even te zoeken naar beoordelingen. Kom erachter waar men misschien tegenaan gelopen is. Werkt desbetreffende stofzuiger écht zo goed? Specificaties zijn veelal zwart-wit. Een snoer van 8 meter in de beschrijving, zal ook zeker 8 meter zijn. Maar het gaat juist om de ervaring. Denk hierbij aan de zuigkracht, de mobiliteit en de werking van de applicatie op je smartphone.

Nog meer waar je op moet letten bij een robotstofzuiger?

Bovenstaande lijst met tips kan vast en zeker nog aangevuld worden. Heb jij nog aanvullende punten, kenmerken of tips voor waar je op moet letten bij een robotstofzuiger kopen? Laat het mij weten!

Dus: bij het kopen van een nieuwe robotstofzuiger is het erg belangrijk om te gaan voor een model dat systematisch schoonmaakt, zodat er niets overgeslagen wordt. Ook dient hij over drempels heen te kunnen rijden, is hij geschikt voor verschillende vloertypen en moeten sensoren ervoor zorgen dat hij niet tegen je meubels aanrijdt. Bij voorkeur kan hij gekoppeld worden met smart home apparatuur voor veel slimme opties. Een robotstofzuiger kopen wat hier allemaal aan voldoet? Dan moet je absoluut de iRobot Roomba J7 in huis halen!

Vergelijkbare berichten