robotstofzuiger voor allergieën

Robotstofzuiger voor allergieën: hier moet je op letten

Niets is zo vervelend als een stofallergie! Er zijn tal van stofzuigers die kans op een allergische aanval door stof aanzienlijk kunnen verminderen. Vaak zijn factoren als een goed HEPA filter dé punten waar je goed naar moet kijken.

Ik heb besloten, naar aanleiding van vele verzoeken, een artikel over de robotstofzuiger voor allergieën te schrijven. Ik zal in deze blog dieper in gaan op waar je op moet letten en waarom men veelal denkt dat een robotstofzuiger geen goede keuze is bij allergieën. Wist je bijvoorbeeld dat een robotstofzuiger filter steeds vaker terug te vinden is onder de motorkap?

Is een robotstofzuiger wel geschikt bij allergieën?

Laat ik maar gelijk beginnen met de allergrootste vraag die op dit moment speelt: Is een robotstofzuiger wel geschikt bij allergieën? Jazeker, hoewel het wel onwijs belangrijk is om te letten op de juiste factoren voor je er een aanschaft. Eerder schreef ik ook een artikel met alles waar je op moet letten bij een robotstofzuiger kopen, waar dit onderwerp ook al kort aan bod kwam.

Vandaag de dag ontdekken we – zoals ik daarnet al benoemde – steeds vaker een HEPA filter. Een HEPA filter zorgt ervoor dat vuiltjes en stofdeeltjes uit de lucht gefilterd worden. Een filter is er in verschillende niveaus. Als we kijken naar een HEPA filter is dit vanaf 11 tot en met HEPA 15 (ook wel ULPA) verkrijgbaar. Op het moment van schrijven is er één robotstofzuiger met een ULPA 15 filter: deze Dyson 360 Heurist.

Waarom men vaak niet denkt dat een robotstofzuiger geschikt is

Er zijn een aantal (nadelige) punten van een robotstofzuiger waardoor men veelal denkt dat dit type stofzuigers niet geschikt is om allergische aanvallen te voorkomen. Ik zet de beweringen op een rij:

  • Een robotstofzuiger maakt enkel de vloer schoon
  • Er worden vaak plekken vergeten
  • Een robotstofzuiger verspreid vaak stof
  • Een robotstofzuiger heeft geen goed HEPA filter

Op basis van bovenstaande beweringen heb ik mijn blog ingedeeld. Laten we elk punt erbij pakken en beschrijven of dit nu wel of niet zo is.

Robotstofzuigers maken enkel de vloer schoon

Ja, dat klopt! Echter is het wel goed om te weten dat robotstofzuigers vaker op plekken komen dan jij zelf vaak komt. Denk hierbij aan het stofzuigen onder de bank, een kast of een ander meubelstuk! Maar toch blijft het waar de robotstofzuiger geen meubels zelf kan stofzuigen, iets wat je bijvoorbeeld wel kunt doen met een steelstofzuiger.

Ik ben daarom van mening dat een robotstofzuiger gezien moet worden als een luxe aanvulling als je last hebt van allergieën. Het kan geen kwaad om de robotstofzuiger aan te vullen met een kruimelzuiger voor het zuigen van bijvoorbeeld traptreden of meubels.

Er worden vaak plekken vergeten, waardoor allergieën snel veroorzaakt worden

Wanneer je zelf stofzuigt, ben je vaak van mening dat je alles hebt gehad. Hoewel het natuurlijk altijd de vraag blijft ‘hoeveel’ je daadwerkelijk hebt gestofzuigd, weet je wel precies waar je wél en niet bent geweest. Bij een robotstofzuiger beweert men vaker dat er altijd een kans bestaat dat er plekken vergeten worden.

Dit is echter afhankelijk van het type schoonmaakroute dat de robotstofzuiger volgt. Zoals je wellicht weet zijn er twee typen routes:

  1. Robotstofzuiger met willekeurige schoonmaak route
  2. Robotstofzuiger met systematische schoonmaak route

Bij een robotstofzuiger voor allergieën is het noodzakelijk om te kiezen voor een robotstofzuiger die een systematische schoonmaak route volgt. Deze robotstofzuigers rijden namelijk systematisch door de kamer, waarbij hij precies weet waar hij wel en niet geweest is. Hierdoor vergeet de robotstofzuiger geen enkel stukje vloer en is de kans op een allergische reactie door opgehoopt stof van een aantal dagen minder aanwezig. Wil je minder vaak stofzuigen? Lees dan ook eens mijn blog met tips voor minder vaak stofzuigen.

Een robotstofzuiger verspreid vaak stof wat kan zorgen voor een allergische reactie

Bij verschillende onderzoeken is gebleken dat een stofzuiger vaak zorgt voor verspreiding van stof, in plaats van het opvangen hiervan. Dit is deels waar, maar ik moet hierbij wel zeggen dat de stofzuigermarkt voor robotmodellen de laatste periode aanzienlijk is verbeterd. Zo zijn robotstofzuiger steeds vaker voorzien van speciale borstels die het stof en vuil niet meer naar de zijkant ‘roteren’, maar die dit dankzij de borstels naar het middel van de zuigmond verplaatsen.

Toch is het altijd belangrijk om hier goed naar te blijven kijken. Er zijn nog steeds modellen te koop die slecht scoorde bij de zuigkracht op specifieke ondergronden. Heb jij vloerbedekking of een ander type vloer: check dan altijd de zuigkracht hiervoor.

Ook kun je een kijkje nemen bij de pagina met de top 10 stofzuigers van dit moment, waar ik een uitsplitsing maak per vloersoort. Dit vindt je tevens terug bij de beste robotstofzuiger onderzoeksmethodologie.

Een robotstofzuiger heeft vaak geen goed HEPA filter

Een van de belangrijkste punten om op te letten bij een stofzuiger kopen is het checken van het niveau van de HEPA filter. Velen denken echter dat er bij een robotstofzuiger geen sprake is van een goed HEPA filter. Dit is echter niet waar. Zo bleek bij het onderzoek naar de beste stofzuiger voor allergieën een robotstofzuiger naar voren te komen met een HEPA 12 filter, waarbij meer dan 99% van de stofdeeltjes gefilterd worden. Dit is goed voor mensen met bijvoorbeeld een stofallergie. Lees hier meer over een stofzuiger met HEPA filter.

Zaken om op te letten bij een robotstofzuiger voor allergieën

Naar aanleiding van het weerleggen en behandelen van bovenstaande beweringen, kunnen we dus precies opsommen waar je goed op moet letten. Check altijd deze factoren bij het kopen van een robotstofzuiger als je vaker last hebt van allergieën:

  • Ga voor een robotstofzuiger met systematische schoonmaak route
  • Check het niveau van de HEPA filter (liefst boven 12)
  • Bekijk mogelijkheden voor automatisch legen
  • Vul waar mogelijk de robotmaaier aan met een extra stofzuiger voor meubels en moeilijk bereikbare oppervlaktes

Ik raad je tenslotte aan om zeker ook mijn eerdere onderzoek naar de beste stofzuiger voor dierenharen te checken. Een allergie hoeft namelijk niet altijd van stof te komen. Hatsjoe!

Vergelijkbare berichten