stofzuiger kopen waar op letten

Stofzuiger kopen: waar moet je op letten?

Wanneer jij een nieuwe stofzuiger gaat kopen, wil je natuurlijk de beste keuze maken. Echter zijn er veel verschillende factoren waar je op moet letten, om uiteindelijk te komen tot een goede en juiste stofzuiger voor jouw woning. Zo is niet alleen de maximale actieradius belangrijk, maar is ook een check van de zuigkracht op specifieke vloeren een vereiste. In deze blog probeer ik alles op een rij te zetten waar je goed naar moet kijken. Een stofzuiger kopen: waar moet je op letten? Je ontdekt het in deze blog!

Let op het energielabel van de stofzuiger

Als je een ‘goede’ stofzuiger op het oog hebt is deze vaak voorzien van een energielabel. Op dit energielabel staan allerlei relevante zaken die jou meer informatie geven over de stofzuiger. Op het label ontdek je volgende punten:

Het energielevel van de stofzuiger

je wilt natuurlijk een zuinig apparaat in huis halen. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar is ook voor de maandelijkse energierekening een stuk gunstiger. Het energielevel wordt aangegeven met letters in combinatie met kleuren, van A+++ (groen) naar D (rood).

De stofuitstoot tijdens het stofzuigen

Ook ontdek je op het energielabel de mate van stofuitstoot van de stofzuiger. Dit wordt aangegeven in letters van A(laag) tot G(hoog) op alfabetische volgorde. Probeer los te laten dat dit alleen interessant is voor mensen met een stofallergie! Voor iedereen is dit in mijn ogen een belangrijk punt om op te letten. En nee: niet alleen de beste stofzuigers voor allergieën hebben een lage stofuitstoot. Gelukkig is ook bij reguliere stofzuigers de uitstoot steeds minder!

Het maximale geluidsniveau van de stofzuiger

Op het label zie je ook het maximale geluidsniveau van de stofzuiger. Dit wordt aangegeven met dB wat staat voor decibel. Gemiddeld produceert een stofzuiger zo’n 75 dB aan geluid. Wil je echter voor een beste lichtgewicht stofzuiger gaan, ga dan voor een model rond de 70 dB.

Zuigkracht op zachte en harde vloeren

Dit is misschien wel het belangrijkste waarom jij het energielabel dient te bekijken. Je ontdekt namelijk ook de zuigkracht op zachte vloeren en op harde vloeren. Ook dit wordt aangegeven met een letter: van A (hoge zuigkracht) naar G (lage zuigkracht).

Het is onwijs belangrijk om hier op te letten als je een stofzuiger gaat kopen. Heb jij voornamelijk stenen vloeren in huis? Dan kun je het beste kiezen voor de beste stofzuiger voor harde vloeren of houten vloeren. Meer vloerbedekking? Check dan de beste stofzuiger voor tapijt met een hoge zuigkracht op zachte vloeren.

Let op het type stofzuiger

Wist je dat er meer dan 5 verschillende type stofzuigers zijn? Alle modellen hebben zo hun voordelen. Ik zet de populairste modellen voor je op een rij die veelal in huizen gebruikt worden:

  • Traditionele stofzuigers met zak
  • Zakloze stofzuigers
  • Steelstofzuigers
  • Robotstofzuigers
  • Kruimelzuigers of handstofzuigers

Elke stofzuiger heeft zijn eigen voordelen

Elk model heeft zijn eigen voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld bij een zakloze stofzuigers geen irritante stofzuigerzakken te vervangen. Echter is hierbij wel weer de kans groter dat je in aanraking komt met stof, gezien een stofreservoir vaak met de hand geleegd moet worden. En hou je helemaal niet van stofzuigen? Dan is de keuze voor een robotstofzuigers wellicht de beste die je kunt maken. Je hoort het al: er is genoeg keuze, het is maar net welk model jij prefereert. Ik raad je dan ook aan om goed te kijken naar de omschrijvingen bij webshops!

Let op specifieke eigenschappen van de stofzuiger

Naast het energielabel en het soort stofzuiger, zijn er ook diverse eigenschappen van de stofzuiger zelf waar je goed naar moet kijken. Als je bijvoorbeeld een houten vloer hebt, wil je voorkomen dat er krassen of strepen op de vloer komen na een stofzuiger beurt. Ik zet daarom specifieke punten op een rij waar je op moet letten bij een stofzuiger zelf.

Check de maximale actieradius van de stofzuiger

De actieradius is belangrijk om goed mee te nemen bij het maken van een keuze. De stofzuiger actieradius is de afstand van de stekker tot en met de zuigmond. Als je een grotere kamer hebt kan het aardig vervelend zijn om constant heen en weer te moeten lopen om de stekker te verwisselen. Bij een grote actieradius voorkom je dit. Tip: check mijn onderzoek voor de beste stofzuiger met een lang snoer. Hier ontdek je modellen met snoeren die veelal langer zijn dan 8 meter.

Let op het niveau van de HEPA filter

Elke goede stofzuiger is voorzien van een HEPA filter. Het HEPA filter wordt vaak aangegeven met een niveau, waarbij geldt hoe hoger het niveau hoe meer er opgevangen wordt. Stofzuigers met een goed HEPA filter zijn niet alleen goed voor mensen die gevoelig zijn voor een stof allergie, maar ook in het algemeen.

Controleer garantievoorwaarden

Hoewel dit niet zozeer een eigenschap van de stofzuiger zelf is, heeft het wel met specifieke merken te maken. Elk merk hanteert meestal zijn eigen voorwaarden op het gebied van garantie, waarbij ik wel moet zeggen dat het meestal vanaf 2 jaar is. Toch is het aan te raden om bij het kopen van een stofzuiger te letten op de garantievoorwaarden. Je weet immers, maar nooit wanneer een stofzuiger stuk kan gaan.

Bekijk het type wielen (en zwenkwielen)

De wielen van de stofzuigers zijn misschien niet zo belangrijk, zul je denken. Niets is minder waar! Wielen zijn ontzettend belangrijk, gezien je de stofzuiger natuurlijk makkelijk achter je aan wilt kunnen rollen. Vaak zijn grotere wielen aan te raden bij zachtere vloeren: deze kunnen makkelijker rijden. Een vloer van hout of laminaat? Dan is het slim om goed te letten op rubberen wielen. Bij deze wielen is de kans minimaal aanwezig dat de stofzuiger strepen of krassen veroorzaakt op je vloer.

Kijk naar verstelbaarheid van stofzuigerstang

Niet iedereen is even lang. Stofzuigen dient natuurlijk geen lichamelijke klachten met zich mee te brengen, iets wat snel kan gebeuren als je constant gebukt moet lopen. Het is daarom belangrijk om goed te letten op de verstelbaarheid van de stofzuigerstang. Vaak zijn lang niet alle stangen eenvoudig te verstellen!

Let op meegeleverde borstels en mondstukken

Het is in mijn ogen ook slim om onderzoek te doen naar de zuigkracht op specifieke vloeren, zoals ik al vertelde bij de tip van het energielabel. Vaak ontdek je bij webshops precies hoe de zuigkracht op specifieke oppervlaktes is. Daarbij is ook het checken van bijgeleverde mondstukken en borstels een goede tip. Heb jij parket en vloerbedekking in jouw huis? Dan kan de keuze voor beste stofzuiger voor vloerbedekking een goede zijn, als deze ook geleverd wordt met een speciale parketborstel.

Voor je een stofzuiger gaat kopen letten op aanbiedingen

Waarom zou je meer betalen dan nodig is? Wist je dat er heel vaak stofzuigers in de aanbieding zijn? Denk aan cash-back acties, waarbij je een gedeelte van je aankoopbedrag terug kunt vragen. Wij hebben onlangs een compleet overzicht gemaakt met alle reguliere stofzuiger aanbiedingen. We lichten van de bekende webshops de volgende aanbiedingen uit:

  • Sale en outlet acties
  • Gratis verzending
  • Cash-back acties
  • Tweedehands stofzuigers

Aantal Watt is niet meer belangrijk!

In tegenstelling tot wat velen (nog steeds) denken, is het aantal Watt niet meer relevant om op te letten bij het kopen van een stofzuiger. Voorheen was het aantal Watt en het vermogen een goede indicatie voor de zuigkracht van een stofzuiger. Echter is dit niet vandaag de dag niet meer van toepassing: het aantal Watt zegt niets meer over hoe hard een stofzuiger kan zuigen.

Vergelijkbare berichten