stofzuiger met hepa filter

Stofzuiger met HEPA filter: alles wat je moet weten

Bij het kopen van een stofzuiger is het misschien wel het belangrijkste om goed te letten op het soort HEPA filter onder de motorkap en de mogelijke stofuitstoot. Je wilt natuurlijk niet voor niets stofzuigen: bij een slecht HEPA filter of een hoge stofuitstoot zal veel van wat je opzuigt zich weer verspreiden in de kamer. In deze blog duik ik wat dieper in op een stofzuiger met HEPA filter. Wat is zo’n HEPA filter nu eigenlijk en waarom zijn er verschillende niveaus in deze filters beschikbaar?

Wat is een HEPA filter?

Laten we eerst eens inzoomen op het HEPA filter. Zoals je wellicht weet werkt een stofzuiger enkel als er sprake is van een goede luchtcirculatie. De stofzuiger zuigt stof op met een luchtstroom (vermogen) die vervolgens aan de achterzijde van de stofzuiger er natuurlijk weer uit moet. Eerder gingen we al in op een stofzuigerzak hergebruiken, wat kan zorgen voor een verslechterde luchtcirculatie of een te hoge stofuitstoot.

Wanneer de lucht door de stofzak heen gaat, zal deze vervolgens bij een filter terechtkomen, die de stof uit de lucht door de stofzak, nogmaals filtert. Dit is het HEPA filter. Een goed HEPA filter houdt meer stof in de stofzak en zorgt voor een vermindering van de stofuitstoot tijdens het stofzuigen. HEPA staat voor ‘High Efficiency Particulate Air’. In mijn onderzoeken komen zowel beste stofzuiger met zak als beste zakloze stofzuiger met HEPA-filters naar voren.

Hoe hoger het niveau van de HEPA filter, hoe beter

Net als bij veel andere zaken geldt bij een HEPA filter, hoe hoger het niveau, hoe beter het filter en hoe meer stof dus uiteindelijk in de stofzuigerzak blijft zitten. De volgende stofzuigers met HEPA filter zijn in diverse webshops vaak in groten getale te ontdekken:

 • 13 niveau
 • 14 niveau
 • 15 niveau

Bovenstaande filters zijn ook met name goede keuzes bij de beste stofzuiger voor allergieën.

Reinig- en niet reinigbare HEPA-filters

Naast het verschil in het niveau van de HEPA-filters, zijn er ook verschillen waarneembaar in de levensduur van de HEPA-filters. Er zijn twee typen filters: filters die je kunt reinigen of filters die je zo nu en dan dient te vervangen.

 1. Reinigbare HEPA-filters: bij reinigbare HEPA-filters kun je lang genieten van een goede stofvangst, als je deze regelmatig schoonmaakt. Je kunt de HEPA-filters vaak gewoon onder de kraan reinigen, waarna je ze wel even goed moet laten drogen, voordat je ze terugstopt in de stofzuiger.
 2. Niet reinigbare HEPA-filters: er zijn ook HEPA-filters die je niet kunt reinigen. Deze dien je om de zoveel tijd te vervangen, wat natuurlijk erg belangrijk is om de stofuitstoot op een minimaal niveau te houden.

In mijn ogen is het slim om te kiezen voor een stofzuiger mét reinigbare HEPA filter. Je hoeft hierbij niet constant op zoek te gaan naar het juiste filter (wat soms aardig lastig kan zijn), en je bespaart hiermee op den duur op stofzuiger uitgaven. Voor de meeste HEPA-filters betaal je tussen de € 20,- en € 30,-. Hoewel een gemiddeld HEPA filter om de 12 maanden vervangen dient te worden, blijft het wel weer een extra uitgave. Heb jij een wasbaar filter? Check dan ook mijn stappenplan voor hoe een HEPA filter wassen en hoe vaak.

schoonmaken van HEPA filter

Hier gaat het dus om een reinigbare HEPA filter

Voordelen van stofzuiger met HEPA filter

Een stofzuiger met HEPA filter biedt veel voordelen. Eigenlijk de meeste voordelen voor degenen met een stofallergie of bij een huishouden met huisdieren.

 • Houdt meer stof in de stofzak
 • Minder kans op allergische aanvallen
 • Vaak makkelijk te reinigen

Leuk weetje: ook robotstofzuigers zijn vaak gewoon voorzien van een HEPA filter. Dit lichtte ik eerder toe in mijn blog over de beste stofzuiger voor allergieën.

Let op: stofzuiger met HEPA filter hoeft niet altijd ‘goed’ te zijn

In tegenstelling tot wat velen vaak denken, is een stofzuiger met HEPA filter niet per definitie een goede keuze. Ook bij extreem hoge HEPA-niveaus als 15, hoeft niet meteen te betekenen dat het stof perfect wordt tegengehouden. Er zijn namelijk een aantal factoren die, naast het HEPA filter niveau, bepalen hoe het gesteld is met de stofuitstoot. Ik zet ze op een rij.

 • Plaatsing van het HEPA filter in de stofzuiger: je dient altijd goed te letten op de juiste plaatsing van het filter in de stofzuiger. Een slecht geplaatst filter kan zorgen voor een slechte luchtcirculatie of zelfs het niet filteren van de stof.
 • Mogelijke luchtlekkage nabij het filter: er kan daarbij ook sprake zijn van mogelijke ‘luchtlekkage’ rondom het filter. Wanneer hier sprake van is, kan bijvoorbeeld lucht met stof ontsnappen uit de stofzuiger.
 • Onderhoud van het HEPA filter: en zoals ik daarnet al aangaf, dien je een HEPA filter natuurlijk tijdig te vervangen of schoon te maken (als je een model hebt wat je kunt reinigen). Een filter raakt op den duur verstopt, wat kan zorgen voor een mindere zuigkracht.

Alternatief voor stofzuiger met HEPA filter

Het is natuurlijk altijd interessant om even stil te staan bij alternatieve keuzes voor een stofzuiger met HEPA filter. Hoewel bijna alle stofzuigers uit de top 10 stofzuigers van dit moment in mijn ogen voorzien moeten zijn van een HEPA filter, zijn er ook gewoon modellen die prima werken met een ‘water filter’.

Stofzuiger met water filter

In plaats van een HEPA filter zijn er ook stofzuigers die werken met een waterfilter. Hierbij gaat de lucht niet langs het HEPA filter, maar als het ware door het water. Stofdeeltjes worden door het water opgevangen en vastgehouden, waardoor de lucht op deze manier goed gefilterd wordt. ]

stofzuiger met water filter in plaats van HEPA filter

Stofzuiger met waterfilter in plaats van HEPA filter

Echter is het wel belangrijk om te melden dat diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een waterfilter niet hoog scoort op de stofuitstoot. Daarnaast kunnen er ook schimmels ontstaan in het water door langdurig opgehoopt stof, wat juist de kans op allergieën weer kan versterken.

Vergelijkbare berichten