Stofzuiger met of zonder zak

Sinds de opkomt van stofzuigers zonder zak is er een nieuwe dilemma ontstaat: ga ik voor een stofzuiger met of zonder zak? Een stofzuiger met zak werkt op de traditionele manier waarbij er een wegwerpzak wordt gebruikt om het vuil in op te vangen terwijl de lucht door de zak heen kan stromen. De zak moet vervangen worden wanneer hij vol is. Zakloze stofzuigers vangen het vuil op in een opvangbak die later geleegd kan worden. Maar is een zakloze stofzuiger beter dan een met zak? Dat hangt af van verschillende factoren, hieronder lees je wat de voor en nadelen zijn van een stofzuiger met of zonder zak.

Stofzuiger met zak

Bij stofzuigers met zak moet je de zak vervangen wanneer hij vol is. Dit is geen lastige klus en de meeste zakken zijn ook goedkoop. Het kan echter wel vervelend zijn om te moeten onthouden dat je moet controleren of de zak vol zit. Sommige stofzuigers hebben een indicatie lampje die aangaat wanneer de zak moeten worden verwisseld. Een voordeel van een stofzuiger met zak is dat je niet veel contact zal hebben met het vuil en stof. Je kan de zak eenvoudig uit de stofzuiger halen en weggooien.

Voordelen van een stofzuiger met zak

Natuurlijk heeft een stofzuiger met zak ten op zichten van een stofzuiger zonder zak zijn eigen voor- en nadelen, hieronder staan eerst de voordelen van een stofzuiger met een zak.

 • Minder rommel: met een zak heb je geen tot weinig kans dat er vuil terug op de grond valt.
 • Beter voor mensen met allergieën: zakken houden stof of allergenen weg van de persoon die bezig is met het legen van de stofzuiger, daardoor is de kans op een allergische reactie aanzienlijk kleiner.
 • Minder onderhoud nodig: stofzuigerzakken zorgen om verschillende redenen ervoor dat je niet veel onderhoud aan je stofzuiger hoeft te leveren. Ten eerste wordt al het vuil dat opgezogen wordt opgevangen in de zak en de zak kun je gewoon weggooien wanneer deze vol is, hierdoor komt de inhoudt van je stofzuiger niet in contact met stof en hoef je deze niet schoon te maken. Ten tweede kunnen de zakken meer vuil opvangen dan de stofzuigers zonder zak.

Nadelen van een stofzuiger met zak

Elke voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel, hieronder hebben we de nadelen opgesteld van een stofzuiger met een zak.

 • Niet milieuvriendelijk: hoewel de meeste stofzuigerzakken van papier zijn gemaakt, zitten er ook materialen in die niet recyclebaar zijn. Als resultaat zal de zak gewoon in de container worden gegooid en komt deze op de vuilnisbelt terecht.
 • Duur: hoewel stofzuigerzakken op zich niet duur zijn, kosten ze toch geld. Het geld dat je betaald voor de zakken gooi je letterlijk weg.
 • Wordt vaak vergeten: ook komt het vaak voor dat volle zakken vergeten worden en niet tijdig geleegd worden. Dit is niet goed voor de stofzuiger en de stofzuiger verliest hierdoor kracht.

Toch er van overtuigd om een stofzuiger met zak aan te schaffen? Bekijk hier dan de beste stofzuigers met zak van dit moment.

Zakloze stofzuiger

Met een zakloze stofzuiger hoef je je minder zorgen te maken over het op tijd legen van de stofzuiger. Dit komt omdat je het vuil en stof in de opvangbak kan zien zitten. Als het vuil het max. streepje heeft bereikt is het tijd om hem te legen. Makkelijk toch?

Anderzijds hebben veel modellen wel filters die schoongemaakt moeten worden door hem te wassen of schoon te borstelen. Of ze moeten zelfs vervangen worden. De opvangbak zelf leeggooien kan een vies taakje zijn, maar dat hangt ook af van je stofzuiger. Vuil en stof blijven vaak achter in de opvangbak hangen, waardoor je hem moet leeg kloppen, schudden of het er met de hand uittrekken. Wat wel handig is, is dat wanneer je per ongeluk iets hebt opgezogen dat niet de bedoeling was, je het er weer makkelijk uit kan halen (bijvoorbeeld sokken).

Voordelen van een zakloze stofzuiger

Ook zakloze stofzuigers hebben weer andere voordelen. Bekijk hieronder de voordelen van een zakloze stofzuiger ten op zichten van een stofzuiger met zak.

 • Milieuvriendelijk: de filters in een zakloze stofzuiger kun je vaak hergebruiken en zijn vaak makkelijk schoonmaken. Ook hoef je niet maandelijks stofzuigerzakken weg te gooien.
 • Minder kosten: als je eenmaal een stofzuiger zonder zak hebt aangeschaft hoef je er verder geen geld meer aan uit te geven. Het is niet nodig om geregeld zakken te kopen om je huis schoon te houden.

Nadelen van een zakloze stofzuiger

Er zijn natuurlijk ook nadelen te vinden wanneer je kiest voor een zakloze stofzuiger, hieronder staan de grootste nadelen van zakloze stofzuigers.

 • Rommeliger: het legen van de  stofzuiger stofzuiger is een eenvoudig klusje. Wel is dit een klusje waarbij stof en vuil vrij kan komen en er dus alsnog stof vrij komt.
 • Meer kans op allergische reactie: waarbij het vuil netjes in een zak blijft zitten in een stofzuiger met zak, is er kans dat stof opwaait wanneer je de stofzuiger zonder zak leegt. Doordat er alsnog stof vrij komt is de kans op een allergische reactie groter.
 • Kost meer tijd: het legen van een stofzuiger zonder zak kost iets meer tijd. Het legen gaat vrij makkelijk het reservoir uit de stofzuiger halen en deze legen in de prullenbak. Echter is het vaak ook verstandig om even het stofzuigerreservoir ook even schoon te spoelen. Dit kost ten op zichten van een stofzuiger met zak wat meer tijd.

Kortom dit zijn de voor- en nadelen van een stofzuiger zonder zak. Mocht je een zakloze stofzuiger een interessante keuze vinden, bekijk dan hier ons overzicht met de beste zakloze stofzuigers van dit moment.

Conclusie: stofzuiger met of zonder zak?

Gezien de kosten is het onderhoudt van zakloze stofzuiger goedkoper dan een stofzuiger met zak. Maar kijken we naar allergieën dan is een stofzuiger met zak weer een beste keuze, omdat het vuil in de zak blijft zitten en bij het legen van een zakloze stofzuiger er weer stof vrij komt.

Kortom: er is geen beste keuze wanneer het gaat om de keuze voor een stofzuiger met of zonder zak. De keuze heeft te maken met jouw behoeften, schoonmaakgewoontes, je portemonnee of allergieën. Elke stofzuiger heeft namelijk zijn eigen voor- en nadelen.

Vergelijkbare berichten