stofzuiger opzetstukken

Stofzuiger opzetstukken: dit zijn ze allemaal!

Tegenwoordig zijn er ongelooflijk veel opzetstukken voor een stofzuiger. Waar je vroeger enkel een borstel had, worden er in sommige gevallen soms meer dan 4 extra opzetstukken geleverd bij de aankoop van een nieuwe stofzuiger. Ik heb besloten om een overzicht te maken van alle stofzuiger opzetstukken op dit moment. Ik beschrijf waarom hier een speciaal opzetstukje voor gemaakt is en wat de voordelen hier precies van zijn.

Stofzuiger opzetstukken heten ook wel zuigmonden

Voor ik alle opzetstukken op een rij ga zetten, is het belangrijk om te weten dat ze ook wel door het leven gaan als ‘zuigmonden’. Hoewel webshops en leveranciers deze benamingen gecombineerd gebruiken, hebben we het hier gewoon over hetzelfde. Het is het laatste onderdeel onder aan de stofzuigerstang, die vaak erop geklikt wordt. Tijd om alle zuigmonden / opzetstukken erbij te pakken!

Combi-borstel

Een van de meest gebruikte stofzuiger opzetstukken is de combi-borstel. Deze zuigmond is voorzien van een knop aan de bovenzijde van de borstel, waarmee je de stofzuiger voor zowel voor harde- als zachte vloeren goed kunt gebruiken. Bij harde vloeren komen er borstels uit de onderzijde van de combi-borstel, zodat de zuigmond niet over de vloer heen kan krassen.

In veel gevallen krijg je de combi-borstel bij je stofzuiger geleverd. Dit bleek onder andere bij diverse beste stofzuiger voor harde vloeren, evenals beste stofzuiger voor tapijt.

Parketborstel

Hoewel de combi-borstel voorzien is van extra borstels die krassen op je vloeren dient te voorkomen, is dit toch niet vaak altijd 100% beschermend. We hebben bij Bestestofzuigers.nl vaker als opmerking gekregen dat diverse combi-borstels alsnog diepe krassen heeft gemaakt in prachtige houten vloeren. En dit willen we natuurlijk voorkomen!

Een goed alternatief voor de combi-borstel is dan de speciale parketborstel. Deze stofzuiger opzetstuk wordt veelal geleverd bij de beste stofzuiger voor houten vloeren, gezien deze speciaal bedoeld is voor houten vloeren en laminaat. In tegenstelling tot veel andere stofzuiger opzetstukken is deze borstel voorzien van extra zachte haren die minder stug zijn. Een ander voordeel is dat de stofzuiger hier vaak ook stiller van wordt. Daarbij zorgen de opstaande haren ervoor dat de zuigmond van de vloer afkomt te staan: hiermee is de kans op een vacuüm minimaal.

Meubelborstel

Meubels stofzuigen is slim om je huis minder stoffig te maken, met als resultaat: minder stofzuigen in het algemeen. Meubels zijn stofvangers en helaas worden deze veelal vergeten bij een grote schoonmaakbeurt. Daarbij zijn lang niet alle stofzuiger opzetstukken even geschikt voor het afzuigen van meubels: ze zijn vaak te groot om bijvoorbeeld de bovenkant van een bijzetkastje te stofzuigen.

Met een meubelborstel is het stofzuigen van meubels vaak simpel. Deze borstel is eigenlijk het kleine broertje van de normale zuigmond van reguliere stofzuigers. In gevallen zijn de meeste beste handstofzuiger automatisch voorzien van zo’n speciale meubelborstel. In de top 10 kruimeldieven was dit ook een belangrijke onderzoeksfactor.

Kierenzuigmond

Je zal het herkennen: je hebt net gestofzuigd en je ploft op de bank om even uit te rusten. Wat zie je? Allemaal vuil tussen de kussens van de bank. Om dit in het vervolg makkelijk weg te kunnen zuigen kun je het best gebruik maken van een kierenzuigmond. Deze wordt ook wel een kierenzuiger genoemd en is een eigenlijk een spleetvormig opzetstuk. Deze stofzuiger zuigmond wordt bijna altijd gratis bij je stofzuiger geleverd en kan in veel gevallen aan de stofzuigerstang bevestigd worden.

Een kierenzuigmond biedt echter veel meer uitkomsten dan enkel het stofzuigen tussen de kussen van de bank. Zo is deze zuigmond vaak makkelijk te gebruiken voor het stofzuigen van de auto of achter kasten in de woonkamer!

Turboborstel

Iets wat we minder vaak tegenkomen op het gebied van stofzuiger opzetstukken, is de turboborstel. Een turboborstel is vaak te vinden bij de beste steelstofzuiger, met name de beste Dyson stofzuigers. De zogeheten turboborstel is voorzien van een ronddraaiende borstel, die makkelijk dierenharen en ander genesteld vuil op kan zuigen.

Niet voor niets ontdekten we bij bijna alle beste stofzuiger voor dierenharen modellen zo’n turboborstel. Waar je wel rekening mee moet houden is dat dit type opzetstuk vaak ‘lomp’ en groot kan zijn, waardoor hij ervoor zorgt dat een stofzuiger minder makkelijk opbergen is.

Reliëfborstel

Graag kom ik toch nog even terug op het stofzuigen van meubels. Zoals ik daarnet aangaf kan een meubelzuigmond alsnog zorgen voor krassen op je lievelings meubels. Om dit te voorkomen kun je in mijn ogen nóg beter gebruik maken van een relifëfborstel. De kans is groot dat jij dit type stofzuiger opzetstuk wel eens gezien hebt: het is een kleine ronde zuigmond, die voorzien is van veel zachte haren rondom het uiteinde van het opzetstuk.

Zelden wordt een reliëfborstel geleverd bij je stofzuiger en zul je dus op zoek moeten naar een geschikte variant. Hierbij is het altijd belangrijk om goed te letten op de diameter van jouw stofzuigerstang. Het is dan ook in veel gevallen slimmer om te kijken of het merk van jouw stofzuiger zelf zo’n reliëfborstel verkoopt. Dan weet je zeker dat je goed zit.

Stofzuiger zuigmonden kopen: hier moet je opletten!

Als je van plan bent om je huidige assortiment aan stofzuiger opzetstukken uit te breiden, is het wel slim om te letten op een aantal factoren. Zo is niet alleen de diameter belangrijk van de stofzuigerstang een belangrijk om mee te nemen in je keuze: ook dien je alvast na te denken over het opbergen van de zuigmonden. Ik zet op basis van aanvragen, ervaringen en onderzoek op een rij waar je even goed op moet letten:

  • Kijk of de diameter van je stofzuigerstang geschikt is voor desbetreffende zuigmond
  • Bekijk of er ook klik-systemen voor de stofzuiger stang zijn die het opbergen van zuigmonden makkelijker maakt
  • Check of het merk van jouw stofzuiger zelf stofzuiger opzetstukken aanbiedt, dan weet je zeker dat je goed zit
  • Vaak is een stofzuigerstang voorzien van een klik-mechanisme, dit kan er ook voor zorgen dat een onjuiste zuigmond niet vast geklikt kan worden
  • Check altijd of er complete pakketten zijn: hiermee haal je gelijk alle stofzuiger opzetstukken in huis

Mocht je naar aanleiding van mijn stofzuigergids tips of aanvullende opmerkingen hebben, dan kun je me uiteraard altijd een berichtje sturen!

Vergelijkbare berichten