AEG VX82-1-ÖKO review

AEG richt sinds enige tijd op milieuvriendelijke stofzuigers. En daarmee doelen we niet alleen op een groen energielabel, maar ook op de productie van de stofzuigers. De AEG VX82-1-ÖKO is zo’n milieuvriendelijke stofzuiger die gemaakt is van 75% gerecycled plastic.

Afgelopen week ontvingen we de stofzuiger op de redactie, waarna we stonden te springen om hem uitgebreid te testen. In deze uitgebreide AEG Vx82-1-ÖKO review bespreken we alles wat je moet weten over deze onwijs stille stofzuiger van AEG. Geen tijd om de hele review door te lezen? Dan kun je ook gelijk naar mijn conclusie gaan.

 Stofzuiger met zak 

aeg vx82-1-oko

AEG VX82-1-ÖKO

De AEG VX82-1-ÖKO is een niet opvallende en zeer stille stofzuiger. Met een geluidsniveau onder de 60 decibel is hij stukken stiller dan de gemiddelde stofzuiger. Daarbij ook een goede milieuvriendelijke keuze.

Bekijk

AEG VX82-1-ÖKO review: zeer stille stofzuiger

Als we kijken naar de productpagina bij diverse webshops dan wordt de VX82-1-ÖKO eigenlijk geroemd om twee belangrijke factoren: hij is milieuvriendelijk geproduceerd en het gaat om een super stille stofzuiger.

Het gaat om een stofzuiger met zak, een traditionele stofzuiger dus. Leuk om te weten: het model staat op het moment van schrijven op de tweede plek in de top 10 stofzuigers met zak.

Unboxing

Laten we beginnen met de unboxing en kijken wat we allemaal in de verpakking van de AEG VX82-1-ÖKO tegenkomen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Philips FC9334/09 PowerPro Compact ontvangen we geen vele mondstukken. We krijgen er alleen een extra parketborstel bij en een 3-in-1 accessoires wat bestaat uit een afstofborstel, kierenzuigmond en een meubelmondstuk.

Alle meegeleverde items:

 • AEG VX82-1-ÖKO stofzuiger
 • Parketborstel
 • 3-in-1 accessoire
  • Zachte afstofborstel
  • Kierenzuigmond
  • Meubelzuigmond
 • Handleiding

Vloerentest

Misschien wel het belangrijkste onderdeel bij onze stofzuiger reviews: de vloerentest. Toen we deze AEG VX82-1-ÖKO ontvingen ontdekten we al snel beloftes dat deze stofzuiger het erg goed zou moeten doen op alle typen vloeren: van harde vloeren tot hoog- en laagpolig tapijt. Ook houten vloeren zouden geen enkel probleem moeten zijn.

We staan graag nog even stil bij de ‘smart mode’ van deze stofzuiger. Deze modus herketn namelijk het vloertype en past hierop haar zuigkracht aan. Een unieke AEG-functionaliteit waar andere stofzuigermerken nog van kunnen leren.

Harde vloeren

De zuigkracht op harde vloeren is goed. De stofzuiger wordt geleverd met een parketborstel, zoals we al aangaven bij de unboxing van deze stofzuiger. Het valt ons op dat de borstelharen van de parketborstel erg lang zijn, waardoor de kans op krassen op je harde vloeren minimaal is.

Tapijt (Laagpolig en hoogpolig)

De daarnet benoemde smart mode komt goed van pas als je van een hardere vloer naar je tapijt gaat met de stofzuiger. Wanneer tapijt herkent wordt, wordt de zuigkracht namelijk aangepast, waardoor je niet je hele tapijt mee omhoog zuigt. Zowel laagpolig als hoopolige tapijten zijn geen enkel probleem voor deze AEG VX82-1-ÖKO.

Houten vloeren

Net als bij harde vloeren hoef je je dankzij de meegeleverde parketborstel geen zorgen te maken over krassen in je houten vloeren. Nogmaals: er wordt een speciale parketborstel geleverd bij je stofzuiger die extra lange haren heeft (langer dan we ze normaal gesproken tegenkomen). De borstel rijdt lekker over houten vloeren en laat ook geen strepen achter.

aeg vx82-1-oko houten vloeren

De AEG VX82-1-ÖKO is geschikt voor houten vloeren. © AEG/Press

Meubels

In het meegeleverde 3-in-1 accessoire ontdekken we ook een meubelzuigmond, waarmee je zonder moeite meubels kunt afstoffen. Wil je ook je bank even goed onder handen nemen en de popcorn van gisterenavond tussen de kieren vandaan zuigen? Dan kan dat ook met het meegeleverde accessoire: de kierenzuigmond is ook te vinden in het accessoire. Daarbij kun je glazen oppervlaktes – denk aan een salontafel – ook stofzuigen dankzij de zachte afstofborstel.

In de video hieronder kun je een review van VX82-10-ÖKO bekijken. Vacuumtester.com heeft de stofzuiger uitgetest en in de video zie je onder andere een vloeren test.

https://youtube.com/watch?v=EuixEFlp-xQ%3Ffeature%3Doembed%26wmode%3Dopaque%26rel%3D0

Filter en stofopname

Een belangrijk element om te bepalen of je te maken hebt met een goede stofzuiger is natuurlijk de filter. Kijken we naar de AEG VX82-1-ÖKO dan is er sprake van een HEPA filter. Een HEPA 13 filter om precies te zijn. Dit filter zorgt ervoor dat 99,95% van de stofdeeltjes gevangen worden.

Het is niet de allerbeste HEPA filter op de markt; ben je allergisch voor bijvoorbeeld huisstofmijt, neem dan zeker ook een kijkje bij ons onderzoek naar de beste stofzuiger voor allergieën.

Mobiliteit en wendbaarheid AEG VX82

Een goede stofzuiger kun je makkelijk achter je aan laten rollen en is wendbaar. Even opbergen moet ook geen probleem zijn: hoe lichter hoe beter. Hoe is het gesteld me de AEG VX82-1-ÖKO?

Gewicht en afmeting

Als we de stofzuiger op de weegschaal zetten blijkt dat het beschreven gewicht bij webshops klopt: de stofzuiger weegt 7.30 kilogram en is daarmee zeker niet de allerlichtste stofzuiger. Wil je écht de allerlichtste in huis halen, dan is een kijkje bij ons onderzoek naar de beste lichtgewicht stofzuiger een aanrader.

Het gaat daarentegen wel om een kleine stofzuiger: hij is 30 centimeter breed en is 44,2 centimeter hoog. Hiermee is hij ook lekker mobiel en draait hij goed mee. Kijken we naar de wielen van de VX82-1-ÖKO dan is er sprake van grote wielen met een rubberen rand. Hiermee is de kans op krassen of strepen minimaal op de vloer. Wel zo fijn.

Actieradius

Een van de grote pijlers voor een goede wendbaarheid is natuurlijk de stofzuiger actieradius. Deze omschrijft de afmeting van het mondstuk tot en met het stopcontact. De kabellengte van deze AEG stofzuiger is 9 meter, wat bovengemiddeld is.

Nemen we ook de stofzuiger zelf, de telescopische stofzuigerstang én het mondstuk erbij dan is er sprake van een totale actieradius van maar liefst 12 meter. Hiermee scoort de stofzuiger veel beter dan andere modellen in deze range.

Geluidsniveau

Zoals we in de inleiding al aangaven wordt er bij veel webshops gesproken over een super stille stofzuiger. Maar is dat wel zo? Bij Bestestofzuigers.nl nemen we de proef op de som en houden we er altijd een decibelmeter bij: het zal niet de eerste keer zijn dat een daadwerkelijke meting anders doet uitwijzen dan beloofd wordt bij webshops en door merken zelf.

Gemeten: 57 dB

Het blijkt inderdaad te gaan om een super stille stofzuiger. Met een gemeten maximaal geluidsniveau van slechts 57 dB is er sprake van een onwijs stille stofzuiger. Wat we hierbij wel moeten zeggen is dat als je gebruik maakt van het 3-in-1 accessoire er wel sprake is van een wat luidruchtiger model.

Conclusie AEG VX82-1-ÖKO review

De AEG VX82-1-ÖKO is een hele goede keuze als je op zoek bent naar een stille stofzuiger. Ook op het gebied van milieuvriendelijkheid scoor je punten met deze AEG stofzuiger. Het gaat hierbij om een stofzuiger met zak: je moet dus wel rekening houden met het kopen van stofzuigerzakken.

De stofzuiger is met een actieradius van 12 meter geschikt voor de grotere woningen. Daarbij is de stofzuiger lekker wendbaar: voorzien van grote rubberen wielen. Dankzij de smart mode wordt de ondergrond herkend. De zuigkracht is op elke ondergrond prima: de AEG VX82-1-ÖKO wordt geleverd met een parketborstel en een 3-in-1 accessoire.

Ben je op zoek naar een goedkope stofzuiger? Dan is de VX82-1-ÖKO wellicht niet de allerbeste keuze: met een prijs van € 237,- is het een prijzige stofzuiger.

AEG VX82-1-ÖKO
 • Zuigkracht
 • Filter/stofopname
 • Mobiliteit
 • Geluidsniveau
4.5

Samenvatting

De AEG VX82-1-ÖKO is een milieuvriendelijke en stille stofzuiger die geschikt is voor praktisch alle vloeren.

 Stofzuiger met zak 

aeg vx82-1-oko

AEG VX82-1-ÖKO

Wist je dat de AEG VX82-1-ÖKO gemaakt is van 75% gerecycled plastic? In ons onderzoek naar de beste milieuvriendelijke stofzuiger kwam deze dan ook als beste uit de test.