stofzuigerfouten

Stofzuigerfouten die vaak gemaakt worden

We vertrouwen erop dat onze stofzuigers er door dik en dun voor ons zijn. Ze moeten er op elk moment klaar voor zijn om de ergste rotzooi op te ruimen wanneer dit nodig is. Maar zou het misschien zo kunnen zijn dat we onze stofzuigers niet behandelen zoals ze verdienen? Of je stofzuiger nou een zak of een opvangbak heeft, er zijn een aantal dingen die je nooit met je stofzuiger moet doen. De stofzuigerfouten die wij vaak fout zien gaan hebben we hieronder beschreven, let hier dus goed op.

Harde voorwerpen opzuigen

Het is verleidelijk om iets zoals een steentje op te zuigen in plaats van het met de hand op te rapen. Maar dit kan een grote fout zijn. Harde objecten kunnen namelijk voor ernstige schade aan je stofzuiger zorgen of ze komen vast te zitten op een plek waar je moeilijk bij kan. En het is waar dat niet elke keer dat je iets hard opzuigt het je stofzuiger zal vernielen, maar het is wel één van de meest voorkomende stofzuigerfouten die ook een stofzuiger kapot kan maken.

Voor het zuigen van harde voorwerpen is een gewone huisstofzuiger niet geschikt. Het is daarom belangrijker dat je kijkt in welke omgeving je de stofzuiger gebruikt. Gebruik je de stofzuiger bijvoorbeeld in een werkplaats of in een schuur? Gebruik dan bouwstofzuigers, deze zijn speciaal ontworpen voor het stofzuigen van vuil op de bouw.

Water opzuigen

Normale stofzuigers zijn er niet voor gemaakt om water op te zuigen. Als je je laat verleiden om water op te zuigen riskeer je elektrocutie en grote schade aan je stofzuiger. Zelfs wanneer dit niet gebeurd heb je nog een vies klusje te doen wanneer je de zak of de opvangbak moet legen.

Waterstofzuigers zijn speciaal ontworpen om water op te zuigen zonder gevaar voor je leven of het gevaar dat de stofzuiger kapot gaat. Deze stofzuigers zijn relatief goedkoop en kunnen een goede aanvulling zijn voor wanneer je een noodsituatie hebt en water moet opzuigen. Maar laat een normale stofzuiger nooit dat taakje doen, bekijk hier beste waterstofzuigers die speciaal ontworpen zijn voor het zuigen van water.

De stofzuiger te vol laten worden

Wanneer de zak of de opvangbak vol zit moet hij geleegd worden. Als je dit niet doet, dan zal de stofzuiger minder goed gaan presteren. En daarbij vergroot je de kans dat je stofzuiger oververhit raakt en daardoor beschadigd.

Dus als je verneemt dat je stofzuiger zijn kracht verliest, controleer dan of de zak of opvangbak vol zit. Vaak geeft het een groot verschil wanneer je deze leegt. Helaas geeft niet elk model stofzuiger aan dat hij vol zit, wel zijn er veel modellen die aangeven dat ze geleegd moeten worden. Bij stofzuigers zonder zak kun je vaak snel zien wanneer deze vol zitten, daarnaast zijn deze stofzuigers makkelijk te legen.

Over het snoer heen stofzuigen

Het snoer van een stofzuiger is taai en bestand tegen enig belasting, maar een stofzuiger met een draaiende kop over het snoer laten lopen is een slecht idee. Dezelfde beweging die ervoor zorgt dat vuil de stofzuiger wordt ingeduwd kan de buitenkant van het snoer laten rafelen of beschadigen. Als dit vaak gebeurt zullen zelfs de beste snoeren na verloop van tijd schade gaan vertonen waardoor ze niet meer veilig voor gebruik zijn.

De stofzuiger weggooien om verminderde zuigvermogen

Misschien ruimt je stofzuiger het vuil niet meer zo goed op als dat hij voorheen deed. Als je er dan vanuit gaat dat hij gewoon oud is en aan vervanging toe is, kan je het nog weleens fout hebben. Controleer eerst of de stofzuigerzak of opvangbak vol zit, soms kan een stofzuiger die (bijna) vol zit minder goed gaan presteren. Ditzelfde geldt voor het filter, deze is vaak eenvoudig schoon te maken en kan het verschil zijn voor een beter zuigkracht.

Als dat niet werkt kan je eens aan kijken of de slang is geblokkeerd door iets, vergeet dan ook niet de opening te controleren waar de slang de machine in gaat. Onthoud dat je je stofzuiger moet onderhouden om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken.

Denken dat de motor kapot is

Werd je stofzuiger plotseling oververhit en sloeg hij uit? Veel mensen denken dat dit het einde is van hun stofzuiger. Maar er zijn een paar manieren om de stofzuiger weer aan het werk te krijgen. Hij kan oververhit zijn geraakt door een volle zak of opvangbak. Of haren en koorden kunnen om de turboborstel gewikkeld zijn, waardoor de borstel is oververhit.

Verhelp deze problemen en check of er geen verstoppingen zijn. Vaak is dat alles wat nodig is om je stofzuiger te maken. Denk er om dat sommige modellen een handmatige reset knop hebben. Raadpleeg de fabrikant voor instructies om je stofzuiger te resetten. Door de stofzuiger regelmatig te onderhouden voorkom je dit probleem en maak je minder snel stofzuigerfouten. Mocht de motor dan echt kapot zijn, lees dan hier of het repareren van je stofzuiger het waard is.

Vergelijkbare berichten