stofzuigerzakken hergebruiken

Stofzuigerzakken hergebruiken: niet altijd slim!

Het lijkt een slimme oplossing: een stofzuiger hergebruiken om hiermee kosten te besparen. Echter blijkt het helemaal niet zo slim te zijn: zo kan de stofuitstoot veel groter zijn na een aantal keer dezelfde stofzuigerzak te gebruiken én kan het zelfs resulteren in een defecte stofzuiger of een verminderde zuigkracht. In deze blog vertel ik meer over stofzuigerzakken hergebruiken en waarom je dit nooit zou moeten willen doen.

Voor we beginnen wil ik wel de opmerking maken dat ik hier schrijf over ‘normale stofzuigerzakken’. Ik heb het dus niet over speciaal opnieuw te gebruiken zakken die bijvoorbeeld voorzien zijn van een rits.

Waarom lijkt stofzuigerzakken hergebruiken interessant?

Laten we starten met redenen waarom veel eigenaren ervoor kiezen om een stofzuigerzak niet gelijk met stof en al weg te gooien, maar deze nogmaals in de stofzuiger te doen wanneer (handmatig) deze geleegd is.

  • Het bespaart kosten: natuurlijk is de voornaamste reden om een stofzuigerzak te hergebruiken het besparen van kosten. Voor een voldoende voorraad stofzakken ben je al snel tientallen euro’s kwijt.
  • Niet opzoek naar geschikte stofzuigerzakken: het kan soms een aardige zoektocht zijn om de juiste stofzuigerzakken voor jouw specifieke stofzuiger te vinden.
  • Men denkt dat het ‘marketing’ is: we hebben al vaker de bewering gehoord dat het beweren dat bij een volle stofzuigerzak een nieuwe nodig is, een marketing-trucje is. Dit is echter onzin, check straks maar de gevolgen van een verslechterde stofzuigerzak.

Natuurlijk speelt bij velen ‘luiheid’ ook nog een supergrote rol.

Stofzuigerzak hergebruiken is een slecht idee

Hoewel er heel wat redenen om te noemen zijn waarom men beslist om de zak er nogmaals in te doen, zijn er eigenlijk nog veel meer belangrijke redenen om dit juist niet te doen. Zo kan je stofzuiger meer stof uitstoten, kan hij zelfs kapot gaan óf kan straks heel je stofzuiger zelf met plukken stof komen te zitten.

Redenen waarom je een stofzuigerzak niet opnieuw moet gebruiken

Ik zet alle redenen die ik op basis van ervaring van eerdere gebruikers en onderzoek heb genoteerd, op een rij.

  • Een stofzuigerzak verminderd in kwaliteit: een stofzuigerzak wordt zo gemaakt, dat hij precies evenlang mee kan gaan als het moment dat de zak volledig gevuld is. Bij het hergebruiken van zo’n zak, is de kwaliteit een stuk minder.
  • Hogere stofuitstoot: een stofzuigerzak heeft als het eigenlijk hele kleine openingen. Zo klein dat je ze bijna niet kunt zien. Deze openingen zijn belangrijk, zodat de lucht erdoor heen kan (anders is er geen vermogen). Wanneer de zak echter stof opvangt, worden deze gaatjes op den duur of 1. groter of 2. verstopt. Bij te grote gaatjes is er kans op een verhoogde stofuitstoot. Hierbij stofzuig je eigenlijk voor niets.
  • Verstopping van de stofzuigerzak: zoals ik daarnet al aangaf kan de stofzuigerzak juist ook verstoppen. Hiermee kan de stofzuiger het vermogen compleet verliezen, gezien er geen luchtcirculatie meer is. Daarnaast kan de stofzuiger zak ook stof verliezen die terecht kan komen in de stofzuiger zelf. En dan heb je wel een probleem.

Oplossing als je geen stofzuigerzakken meer wilt gebruiken

Als je helemaal niet meer te maken wilt hebben met stofzuigerzakken of stofzuigerzakken hergebruiken, zijn er een tal van oplossingen: zo kun je kiezen voor een zakloze stofzuiger en zijn er zelfs robotstofzuigers die zichzelf legen!

Zakloze stofzuiger

Een zakloze stofzuiger is een stofzuiger die geen stofzuigerzak heeft, maar een stofreservoir. Het stofreservoir is eigenlijk een grote stofbak die vaak uit de stofzuiger te nemen is. Deze is vervolgens te legen met een grote klep, waarna je hem geleegd weer in de stofzuiger kunt steken. Tip: check mijn onderzoek naar de beste zakloze stofzuiger op dit moment of de top 10 stofzuigers zonder zak.

Robotstofzuiger die zichzelf leegt

Dat een robotstofzuiger automatisch aan de slag gaat, wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat er ook robotstofzuigers zijn die zichzelf – zonder tussenkomst van fysiek contact – kunnen leggen? iRobot heeft een nieuwe Roomba op de markt gebracht die automatisch terugkeert naar zijn oplaadstation waar hij ook automatisch geleegd kan worden. Voor de beste keuzes kun je ook een kijkje nemen bij de beste robotstofzuiger of de top 10 robotstofzuigers van 2021.

Steelstofzuiger is makkelijk te legen

Als je liever gewoon zelf wilt blijven stofzuigen en niet de robotstofzuiger zelfstandig aan de slag wilt laten gaan, is de keuze voor een steelstofzuiger ook een goede! Net als bij een zaklozestofzuiger heeft deze geen stofzak. Je kunt een steelstofzuiger vanwege zijn lichtgewicht eenvoudig legen. Check de beste steelstofzuiger en kom erachter welke je op dit moment het beste kunt kiezen.

Speciale herbruikbare stofzuigerzakken

Tenslotte zijn er ook nog stofzuigerzakken die speciaal gemaakt zijn om her te gebruiken. Deze zakken zijn voorzien van een rits en maken het mogelijk om na het legen weer opnieuw gebruikt te worden. Een groot nadeel in mijn ogen, is dat je alsnog vaak in contact komt met stof. Iets wat juist willen voorkomen!

Heb jij meer tips en ervaringen met stofzuigerzakken hergebruiken? Laat het mij vooral weten, ik ben benieuwd!

Vergelijkbare berichten