tips voor minder stofzuigen

Tips voor minder stofzuigen (en een minder stoffig huis)

Stofzuigen met een goede stofzuiger hoeft helemaal geen straf te zijn. Toch is het natuurlijk nog beter om wat minder te hoeven stofzuigen. Want hoe klein de moeite soms ook is: we kunnen onze tijd vaak veel beter besteden. Ik heb besloten om op onderzoek uit te gaan naar handige tips voor minder stofzuigen. En ja: dit gaat verder dan enkel je schoenen uit doen bij het betreden van je woning. Check mijn tips voor minder stofzuigen, waarmee je ook geniet van een minder stoffig huis in de toekomst!

Waarom minder stofzuigen?

Voor ik de tips op een rij zet, is het leuk om heel even stil te staan bij het ‘waarom’. Er zijn een aantal redenen die meegelden voor het minder te hoeven stofzuigen. Dit is meer dan enkel het comfortabele voordeel.

 • Beter voor mensen met een stofallergie: bij het stofzuigen van je woning zal er altijd stof gaan ‘dwarrelen’. Daarbij hangt het ook van de mate van ‘stofuitstoot’ van jouw stofzuiger, hoeveel stof er daadwerkelijk gevangen blijft in de stofzuigerzak. En hoewel een stofzuiger met HEPA filter vaak goed stof filtert, hoeft dit niet altijd te resulteren in een stofuitstoot van 0%.
 • Minder geluidsoverlast van andere bewoners: zet je net de televisie aan, gaat iemand in de woonkamer stofzuigen. Voorkom overlast en pak wat minder de stofzuiger erbij. Ook voor buren kan dit stofzuigen met een hard geluidsniveau zorgen voor irritatie. Eerder zette ik trouwens de beste stille stofzuiger modellen op een rij.
 • Besparing op stroomverbruik: een stofzuiger verbruikt stroom. Of deze nu draadloos is of niet! Om te besparen op je energieverbruik en daarmee ‘groen’ door het leven te gaan, kan het wat minder hoeven stofzuigen in een positief effect resulteren.
 • Minder de stofzuigerzak legen: heb jij een stofzuiger met zak? Dan zul je natuurlijk zo nu en dan die stoffige stofzak moeten legen. En nee, eerder meldde ik al dat een stofzuigerzak hergebruiken niet zo slim kan zijn. Voorkom dat je telkens met je neus en handen in het stof zit, en verlaag het aantal stofzuigerbeurten. Helemaal niet in aanraking komen met stofzuigerzakken? Check dan eens de beste zakloze stofzuiger!

Genoeg redenen om wat minder die stofzuigerstang in handen te houden, hè? Laten we mijn tips erbij pakken om minder te stofzuigen! De tips dragen overigens ook in veel gevallen bij aan een minder stoffig huis.

1. Trek je schoenen direct uit bij betreden van de woning

De eerste van de tips voor minder stofzuigen is om het volgende aan te leren: schoenen uit! Leer jezelf en andere bewoners van het huis aan om de schoenen gewoon uit te trekken. Dit heeft trouwens in mijn ogen veel meer voordelen dan alleen minder stofzuigen:

 • Gewoon veel hygiënischer: niets is zo vies als iemand die met zijn schoenen aan bijvoorbeeld zijn of haar voeten op de tafel laat rusten. Uit die dingen en houdt je huis gewoon schoon.
 • Vind altijd je schoenen terug: de vraag ‘waar heb ik mijn schoenen ook al weer uitgetrokken’ zal verleden tijd zijn. Trek ze altijd uit in de hal en vindt ze daar altijd weer terug.
 • Beter om je voeten weer tot rust te laten komen: veel experts en podologen raden aan om je schoenen nooit langer dan acht uur aan te houden. Hoe lekker ze ook zitten, je voeten moeten rusten.

Later bij deze tips voor minder stofzuigen zal ik hier nog een extra aanvulling opgeven: een mat!

2. Bezem de stoep voor het huis zo nu en dan voor minder stofzuigen

Het kan al helpen om de stoep of het pad voor jouw deur wat vaker te bezemen. Hiermee kun je bij het betreden van jouw tuin alvast je schoenen schoon lopen, wat uiteindelijk resulteert in een wat minder vieze hal of mat in de gang. Hiermee beperk je ook de kans op viezigheden waar stof zich vervolgens weer aan kan hechten.

Heb jij geen pad voor de deur? Dan kan een rubberen welkomstmat ook al zorgen voor goede resultaten! Het is helemaal interessant om een schoenenborstel voor de deur te zetten. Je weet wel: zo’n soort dubbelzijdige tandenborstel voor je schoenen.

3. Afstoffen met een vochtige (microvezel)doek of plumeau

Als je de kamer gaat stoffen is het slimmer om gebruik te maken van een microvezeldoek. Deze neemt het stof goed op en houdt dit ook vast, in tegenstelling tot veel andere doekjes. Daarbij is het helemaal slim om de doek wat te bevochtigen, zodat het stof ook niet kan gaan ronddwarrelen als je er met de doek langsgaat.

Een ander product wat zichzelf goed bewijst bij een minder stoffig huis en uiteindelijk minder stofzuigen, is de vrolijk gekleurde plumeau! Ook deze houdt stof vast, tot dat je deze uitklopt. En het uitkloppen is zeker aan te raden, gezien teveel stof in de plumeau ervoor kan zorgen dat stof niet meer mee genomen wordt als je afstoft.

microvezel doek bij minder stof in huis

Gebruik een (vochtige) microvezeldoek om stof makkelijker te verwijderen.

4. Weinig rommel in huis

Het is bij velen bekend: een huis met veel rommeltjes en prullaria zal resulteren in een stoffig huis. Het is dan ook best wel logisch: als je dan eindelijk het moment hebt gevonden om het hele huis te stofzuigen, sla je al snel dat ene plankje over met al die souvenirs.

Deze is een van de makkelijkste tips voor minder stofzuigen en is eigenlijk heel simpel: weg met al die rommel! Berg het netjes op in een schoenendoos en zet die in de kast. Hou alleen wat kleine spulletjes die van waarde zijn om in het zicht te houden en blijf selectief. Je kamer is niet alleen stuk ‘strakker’, maar zal ook zorgen voor minder stof in het huis.

5. Goede matten bij in- en uitgang van de woning

Ik raad je aan om eens te kijken naar goede matten bij de hal van de woning of de achterdeur van je huis. Bij het in- en uitlopen kun je je schoenen drooglopen met zogeheten ‘droogloop’ matten. Maar ook een standaard inloopmat is vaak al voldoende om de stof in het huis te verminderen. Hoewel je vanaf buiten niet veel stof mee zult nemen, zijn viezigheden op de vloer wel een mooie verzamelbron van stof. Stof kan zich hechten en zal zich ophopen.

6. Houd de roosters goed schoon

In een huis zijn altijd meerdere roosters te vinden. Deze bevinden zich vaak boven in een hoek van de wand bij het plafond. Bekendere plaatsen zijn de keuken, een gang of bij een buitenmuur in de woonkamer. Deze roosters zorgen voor een goede ventilatie van de kamer, maar als deze roosters vies zijn, verspreiden ze juist vaak stof. Het is slim om de roosters op vaste momenten schoon te maken. In veel gevallen is dit een simpel klusje.

Let ook op Airco’s of luchtreinigers

Als jij in huis een airco hebt hangen of luchtreinigers, dan is het helemaal belangrijk om deze goed schoon te houden. En ja, dit geldt ook voor simpele ventilatoren! Als deze met stof gevuld zijn, zorgen ze al snel voor een enorm stoffig huis als je deze aanzet. Tip: neem ze constant af met een vochtige doek om eventueel stof te voorkomen.

7. HEPA filter en andere filters goed schoonmaken

Natuurlijk wil je niet stofzuigen om vervolgens erachter te komen dat er nog steeds overal stof in het huis te vinden is. Wanneer een HEPA filter niet goed schoongemaakt is of als andere filters verstopt zijn, dan zal de stofuitstoot aanzienlijk verhogen. Hiermee stofzuig je dus eigenlijk voor niets. Het is slim om altijd de filters in jouw stofzuiger goed schoon te houden. Er zijn in een stofzuiger drie filters die je bij met houden:

 • HEPA filter (let wel goed op of deze reinigbaar is of niet)
 • Motorfilter
 • Uitblaasfilter
 • Optioneel: waterfilter

Ik heb ook een stappenplan geschreven voor hoe en hoe vaak HEPA filter wassen.

8. Klop kleden uit in plaats van alleen maar stofzuigen

Het laatste punt waarmee ik de lijst met tips voor minder stofzuigen eindig, is het uitkloppen van kleden. Heb jij tapijten of vloerkleden in de kamer liggen? Dan is enkel het stofzuigen niet voldoende op lange duur. Het is echt nodig om ze zo nu en dan ook uit te kloppen. Hoewel de beste stofzuiger voor tapijt veel stof en zand uit de kleden kunnen zuigen, is het daadwerkelijk uitkloppen echt een must.

klop een tapijt ook uit

Een tapijt of vloerkleed kun je ook beter uitkloppen dan enkel stofzuigen.

Doe dit altijd buiten op afstand van de deur

Als je de kleden uit gaat kloppen, zorg er dan altijd voor dat je voldoende afstand neemt van de woning. Ik zet nog wat klein stappenplan op een rij:

 1. Hang het kleed op, zodat je zowel de achter- als voorkant kunt uitkloppen
 2. Doe het uitkloppen op afstand van jouw woning
 3. Check of de ramen en deuren van je woning gesloten zijn, zodat er niets naar binnen kan waaien
 4. Klop je uit in de tuin? Veeg dan het eruit gekomen vuil netjes op, zodat je dit op een later moment niet meer naar binnen kunt lopen

Als je bovenstaande tips doorloop, zul je merken dat je aanzienlijk minder zult hoeven stofzuigen. Wil je helemaal niet meer stofzuigen? Check dan eens mijn onderzoek naar de beste robotstofzuiger op dit moment!

Vergelijkbare berichten