vijverstofzuiger

Vijver schoonmaken met een vijverstofzuiger

De beste vijverstofzuiger op dit moment is de Ubbink VacuProCleaner Maxi. Met deze krachtige bodemreiniger kun je eenvoudig bodemvuil uit de vijvers van gemiddelde grootte opzuigen. Wordt geleverd met veel accessoires. Op zoek naar professionele vijver stofzuiger voor het stofzuigen van grote oppervlaktes? Dan is deze krachtige Aquaforte vijverstofzuiger een interessante keuze.

Je vijver schoonmaken is een klus die je zeker niet moet vergeten en minimaal twee keer per jaar moet doen. Wij raden aan dit te doen in het voorjaar en in het najaar wanneer de bladeren van de boom zijn gevallen. Wel handig om van te voren ook even te snoeien anders blijf je aan de gang! In deze blog laten we enkele modellen zien waarmee je de vijver kunt schoonmaken, daarnaast vertellen we ook hoe je de vijver kunt schoonmaken met een vijverstofzuiger.

De beste vijverstofzuigers die je kunt gebruiken

Hieronder hebben we verschillende vijverstofzuigers opgesteld, elke stofzuiger heeft weer zijn eigenschappen en manier van zuigen. Per stofzuiger onderbouwen we hoe deze werkt en waarom deze zo goed is.

VacuProCleaner Maxi Ubbink

De VacuProCleaner Maxi Ubbink is één van de beste vijverstofzuigers van dit moment. De stofzuiger wordt geleverd met handige accessoires voor het schoonmaken van de vijver, denk aan verlengbuizen voor beter bereik en opzetstukken voor het zuigen van fijne afval.

Bekijk

aquaforte vijverstofzuiger

Aquaforte vijverstofzuiger

Deze Aquaforte vijverstofzuiger is een hele goede keuze wanneer u op zoek bent naar een vijverstofzuiger voor het grotere werk. De stofzuiger wordt geleverd met veel handige accessoires en heeft een sterke motor met een vermogen van 1400 Watt en is volautomatisch.

Bekijk

pondomatic vijverstofzuigers

Vijverstofzuiger PondoMatic Pontec

Deze Vijverstofzuiger van Pontec is ook een hele goede keuze. Zo wordt de stofzuiger geleverd met aanzuigbuizen van vier meter en een afvoerslang van 2 meter.

Bekijk

Osaga Vijverstofzuiger

De Osaga vijverstofzuiger heeft een RVS behuizing en is ook ideaal voor het schoonmaken van de vijver. Zo heeft ook deze vijverstofzuiger een krachtige motor met een vermogen van 1400 Watt.

Bekijk

Hoe werkt een vijverstofzuiger

Er zijn veel verschillende vijverstofzuiger die ieder een eigen manier van merken hebben. De meest gebruikelijke manier is dat een stofzuiger werkt met een motor die het water aanzuigt. Dit water komt via de slang de stofzuiger in en daar wordt het grove vuil gefilterd, vervolgens komt het water in de reservoir van de stofzuiger. Vervolgens laat de stofzuiger zichzelf weer leeglopen waardoor het vuile water via afvoerslangen afgevoerd wordt.

Je kunt het vuile water via de afvoerslangen afvoeren naar het riool of sloot. Ook kun je het water terug pompen in de vijver als je alleen het grove vuil wilt verwijderen, hiervoor kun je gebruik maken van de filterzak die je bevestigd aan de uiteinde van de afvoerslangen.

Wel zit er veel verschil in de soorten vijverstofzuigers, zo zijn er vijverstofzuigers die een enkele kamer in en reservoir heeft en met een dubbele kamer reservoir. Het voordeel van een dubbele kamer reservoir is dat je gewoon door kunt zuigen, want is één kamer vol dan wordt deze afgesloten en maakt de stofzuiger gebruik van de andere kamer en kan hij zo de volle kamer legen.

Waarop moet je letten bij het kopen van een vijverstofzuiger?

Een vijverstofzuiger is niet zomaar een stofzuiger die water op kan zuigen of een alles zuiger. Deze stofzuigers vangen het water op in een reservoir en deze dien je te legen wanneer deze vol is. Een vijverstofzuiger daarentegen zuigt het water op en blaast het water vervolgens weer uit de reservoir. Ben je echt op zoek naar een stofzuiger die kleine hoeveelheden op kan zuigen, kijk dan even naar onze adviespagina over de beste alleszuiger. Ben je echt op zoek naar een goede vijverstofzuiger houdt dan rekening met de volgende factoren:

  • Zuigkracht: let bij het kopen van de stofzuiger op de zuigkracht. Hoe meer zuigkracht een stofzuiger heeft hoe makkelijker het vuil te verwijderen is.
  • Maximale zuigdiepte: met een vijverstofzuiger heb je natuurlijk te maken met diepte en druk, let daarom op het aangegeven maximale zuigdiepte van een stofzuiger en bekijk of je vijver hiervoor geschikt is.
  • 1-kamer of 2-kamer reservoir: een vijverstofzuiger met 1-kamer onderbreekt de stofzuiger steeds het zuigen. Met een 2-kamer reservoir heb je dit niet en kun je aan één stuk door zuigen zonder onderbrekingen.
  • Afvoer van het water: een vijverstofzuiger heeft een aflopende waterafvoer of een pompgevoede afvoer. Met aflopende waterafvoer loopt het water zelf weg en bij een pompgevoede afvoer pompt een externe pomp het water uit de stofzuiger.
  • Lengte van de slang: let bij het kopen van een goede vijverstofzuiger goed naar de accessoires! Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken naar de lengte van de zuigslang en afvoerslang. Check of de lengte voldoende is voor jouw vijver, daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de zuigmonden die je bij de stofzuiger krijgt.

Vijver schoonmaken met een vijverstofzuiger

Met een vijverstofzuiger wordt het schoonmaken van de vijver een makkelijke klus. Je sluit de stofzuiger aan op het stroom en je zuigt het vuile water op. De meeste vijverstofzuigers worden ook geleverd met een borstel waarmee je stenen en randen schoon kunt borstelen. Het vuile water wordt om hoog gepompt, gefilterd en weer uit gespuugd. Je kunt er voor kiezen uit opgezogen water weer terug te blazen, maar het beste werkt als je dit direct afvoert in de riool.

Bekijk hieronder een filmpje hoe makkelijk je een vijver schoonmaakt met een vijverstofzuiger. In het filmpje maken ze gebruik van de Ubbink VacuProCleaner Maxi. Deze vijverstofzuiger heeft een enkele kamer en stopt met zuigen nadat de reservoir vol is, daarna leegt de stofzuiger de reservoir automatisch en vervolgt de stofzuiger weer het zuigproces. Bekijk het filmpje om een idee te krijgen hoe deze stofzuiger werkt:

Interessante vijverstofzuiger/vijver bodemreinigers

Ontdek in onderstaand overzicht interessante vijverstofzuigers om de bodem mee te reinigen.

VijverstofzuigerWaarom interessant:Bekijk
VacuProCleaner Maxi UbbinkBeste en voordelige keuze voor de gemiddelde vijver. Veel accessoires.Bekijk prijs
Aquaforte vijverstofzuigerZeer krachtige motor en geschikt voor grotere vijvers. Voor professioneel gebruik.Bekijk prijs
PondoMatic PontecWordt geleverd met aanzuigbuizen van maar liefst 4 meter en een afvoerslang van 2 meter. Perfect voor de wat diepere vijvers.Bekijk prijs
Osaga VijverstofzuigerSterke RVS behuizing en voorzien van heel veel verschillende accessoires. Een veelzijdige bodemreiniger.Bekijk prijs

Waarom vijverslib verwijderen belangrijk is!

Het vijverslib verwijderen van de bodem is erg belangrijk. Ten eerste ziet een vijver vol met vijverslib er niet mooi uit, daarbij is dit ook nog eens schadelijk voor vissen in je vijver. Wanneer je het slib niet verwijderd en gewoon laat liggen kunnen ziektes snel verspreiden in het water.

Ook kan het overtollige vijverslib op de bodem ervoor zorgen dat je pomp verstopt raakt. Een pomp kan vaak niet omgaan met veel viezigheid, je dient dus regelmatig ook je pomp schoon te maken wanneer je veel vijverslib hebt. Met het verwijderen van vijverslib haal je het meeste vuil al weg en hoeft de pomp dit niet te filteren.

Vijver leegpompen of een vijverstofzuiger gebruiken?

Een andere wat extremere manier om je vijver schoon te maken is het leegpompen van de stofzuiger. Met deze manier pomp je de hele vijver leeg en ga je in de vijver verder met de schoonmaak, deze manier raden we echter af. Dit kost ten eerste veel meer tijd, werk en water, daarnaast is het geen ideale oplossing wanneer je vissen in je vijver hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat de kwaliteit van het water niet meer optimaal is wanneer je de vijver gaat vullen met schoon kraanwater.

Het kan wel optie zijn wanneer je echt een hele vieze vijver hebt en je de vijver volledig wilt schoonmaken. Met deze manier kun je wel al het vuil, stenen en overige materiaal uit de vijver halen. Vervolgens kun je de vijver inrichten hoe je hem wilt hebben en vervolgens starten met vissen.

Bodemvuil vijver verwijderen doe je zo:

Wanneer je een visliefhebber bent en je een vijver hebt is niets irritanter dan alg, bodemvuil en vijverslib. Daarentegen is het vrij moeilijk om bodenslip uit je vijver te verwijderen. Toch kan een vijverstofzuiger toch een oplossing zijn. Vijverslib is dat groene spul dat op de bodem ligt van je vijver en wordt veroorzaakt door afvalstoffen die in je vijver komen, denk bladeren, waterplanten of uitwerpselen van vissen.

Met een goede vijverstofzuiger kun je deze bodemslip verwijderen en zo de bodem van de vijver schoonmaken. Wel raden we aan om het opgezogen water niet terug te laten vloeien in de vijver maar gewoon de riool in. Wanneer je het slib namelijk opzuigt komen er kleine deeltjes vrij en die gaan vaak gewoon door het laatste filter in dus zo komt een deel weer terug in je vijver.

Met een stofzuiger voor de vijver kun je de vijver weer helemaal schoonmaken. De Ubbink VacuProCleaner Maxi is een goede krachtige vijverstofzuiger.

Enkele tips voor bodemvuil vijver verwijderen

  1. Doe rustig aan: plaats de stofzuigermond van de stofzuiger rustig in het water en beweeg rustig. Ga je te hard van start dan zal veel vuil oplaaien en zich verspreiden door het water.
  2. Ververs water regelmatig: zorg regelmatig voor vers water. Ook dit gaat vuil op de bodem tegen en dit zorgt voor betere waterkwaliteit waardoor alg minder effectief is.
  3. Voer vissen niet te veel: heb je vissen geef dan niet teveel voer. Doe je dit wel dan zal het waterkwaliteit snel achteruit gaan en komt er veel voer op de bodem.

We gebruiken het zelf liever niet, maar er zijn ook middeltjes om bodemvuil van de vijver eenvoudig te verwijderen. Vaak zijn dit chemische middeltjes die niet goed zijn voor de natuur of dieren en we raden dit dan liever af. Het gebruiken van een vijverstofzuiger is dan ook een duurzame keuze!

Vergelijkbare berichten