voltooid deel

Wat is het voltooid deelwoord van stofzuigen?

Op Bestestofzuigers.nl zijn we dagelijks bezig met alles rondom stofzuigen: van het testen van de nieuwste modellen tot aan de fijne kneepjes van stofzuigerjargon. Het is niet alleen fascinerend om de beste stofzuigers te onderzoeken, maar ook om de specifieke taal die bij stofzuigen hoort te verkennen. We beginnen met een onderwerp dat verrassend vaak voor verwarring zorgt: het voltooid deelwoord van het werkwoord stofzuigen.

Het juiste voltooid deelwoord

Het correcte voltooid deelwoord van stofzuigen is ‘gestofzuigd‘. Dit is de correcte vorm, hoewel er vaak verschillende onjuiste varianten in omloop zijn, zoals:

  • Stofgezuigd
  • Stofgezogen
  • Gestofgezogen (ja, deze variant hebben we echt voorbij horen komen)

De onscheidbaarheid van stofzuigen

De juiste vorm, ‘gestofzuigd’, komt voort uit het feit dat stofzuigen een onscheidbaar werkwoord is. Dit betekent dat het werkwoord als geheel wordt beschouwd en niet opgedeeld kan worden in afzonderlijke delen zoals ‘stof’ en ‘zuigen’. Vergelijkbaar met het werkwoord glimlachen, waarbij je ook niet spreekt van ‘glim gelacht’, maar van ‘geglimlacht’.

Veelgestelde vragen over ‘gestofzuigd’

We ontvangen regelmatig vragen over het voltooid deelwoord van stofzuigen. Hier zijn enkele van de meest gestelde vragen en hun antwoorden:

Wat is het correcte voltooid deelwoord van stofzuigen?

‘Gestofzuigd’ is het enige correcte antwoord.

Wat voor type werkwoord is stofzuigen?

Stofzuigen wordt geclassificeerd als een onscheidbaar werkwoord, wat betekent dat ‘stof’ en ‘zuigen’ niet los van elkaar gezien kunnen worden.

Bestaan er synoniemen voor ‘gestofzuigd’?

Nee, er zijn geen alternatieve voltooid deelwoorden voor ‘gestofzuigd’.

Welke fouten worden vaak gemaakt?

Veel voorkomende fouten zijn ‘stof gezogen’ of ‘stofgezuigd’, beide zijn incorrect.

Heb je nog vragen over het werkwoord stofzuigen of heb je een interessante bijdrage? We horen graag van je!

Vergelijkbare berichten