voordelen robotstofzuiger

Voordelen van een robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is tegenwoordig een veel gemaakte keuze als stofzuiger. Hoewel velen roepen dat zo’n robotstofzuiger tegenwoordig onmisbaar is in een slimme woning, zijn de échte voordelen van zo’n stofzuigerrobot nog vaak onbekend. Ik heb besloten om alle voordelen van een robotstofzuiger eens op een rij te zetten, zodat je een goed beeld krijgt of dit type stofzuiger ook voor jouw situatie interessant is. Mocht je naar aanleiding van mijn blog vragen of opmerkingen hebben, dan kun je me natuurlijk altijd een berichtje sturen.

1. Robotstofzuiger gaat automatisch aan de slag

Een van de grootste voordelen van een robotstofzuiger is dat ze natuurlijk automatisch aan de slag gaan. Je hoeft zelf geen fysieke handelingen meer te doen om je vloer stofvrij te maken. Het is hierbij wel belangrijk dat je goed let op het soort schoonmaakroute wat de robotstofzuiger volgt. In mijn eerdere artikel, waar je op moet letten bij een robotstofzuiger kopen, nam ik dit ook als belangrijk punt op.

2. Je kunt de robotstofzuiger via je smartphone bedienen

Een ander groot voordeel is dat je de robotstofzuiger kunt bedienen via je smartphone of tablet. Bij elke robotstofzuiger hoort namelijk een applicatie, waar je na aankoop je stofzuiger mee kunt koppelen. Vaak kun je via deze applicatie de volgende handelingen uitvoeren:

 • Schoonmaakschema’s maken
 • Kijken waar de robotstofzuiger allemaal geweest is
 • De robotstofzuiger activeren of stoppen
 • Een specifieke ruimte kiezen die gestofzuigd moet worden
 • Diverse instellingen verrichten

Bovenstaande functionaliteiten zijn natuurlijk afhankelijk van het type robotstofzuiger en het merk waarvan deze is.

3. De stofzuigerrobot is te integreren in smart home scenario’s

Wanneer jij smart home liefhebber bent (I’m guilty!) kun je van nog veel meer voordelen genieten bij het in huis halen van zo’n stofzuigerrobot. Je kunt namelijk de robotstofzuiger dan integreren in smart home scenario’s en hem koppelen met bijvoorbeeld een slimme speaker. Om je kennis te laten maken met wat smart home mogelijkheden, zet ik wat voorbeeld scenario’s op een rij!

 • Pas als de laatste bewoner van het huis weg is gegaan, gaat de robotstofzuiger aan de slag
 • Een koppeling met een smart speaker of display maakt het bedienen met van de robotstofzuiger met spraak mogelijk
 • Wanneer de televisie ingeschakeld is, zal de robotstofzuiger niet automatisch geactiveerd worden
 • Elke avond na 19.00 uur als er gegeten is, stofzuigt de robotstofzuiger de eetkamer

Bovenstaande scenario’s zijn echter lang niet bij alle robotstofzuigers te realiseren. Het is interessant om eens een kijkje te nemen bij de beste robotstofzuiger pagina van besterobotstofzuigers.nl

4. Komt op moeilijk bereikbare plekken

Ah, we kennen allemaal wel minimaal drie plekken in de woonkamer die we vaak per ongeluk (lees expres) vergeten te stofzuigen. Onder de kast, langs de plinten óf onder het TV-meubel zijn mooie en bekende voorbeelden. Bij een robotstofzuiger hoef je je geen zorgen meer te maken over dit soort plekken. De stofzuiger is vaak namelijk enorm laag, zoals je in de sfeerfoto boven deze blog kunt zien. Hij kan makkelijk onder meubels doorrijden en zorgt ervoor dat ook daar het oppervlakte mooi stofvrij gemaakt wordt.

Let op: het is hierbij dus wel belangrijk om goed te letten op de hoogte van de robotstofzuiger. Ga met de meetlat langs de meubels en meet op hoe laag de stofzuiger maximaal moet zijn om erbij te kunnen.

5. Voorkomt beschadigingen aan meubels

Om nog even bij de meubels te blijven: een van de andere grote voordelen van een robotstofzuiger is dat deze voorkomt dat er beschadigingen opgelopen worden bij meubels. Wanneer je zelf stofzuigt, zul je al snel per ongeluk met de stofzuigerstang tegen een tafelpoot stoten of vergeten het juiste mondstuk te gebruiken als je een meubel stofzuigt.

Bij een robotstofzuiger zijn vaak meerdere sensoren te vinden, die meubels van tevoren herkennen en deze netjes ontwijken. Hiermee zal er nooit een beschadiging oplopen. Een klein extra puntje om te benoemen is dat deze sensoren vaak ook een trap naar beneden kunnen herkennen. Hierbij zal de robotstofzuiger niet van een trap afrijden.

6. Maakt relatief minder geluid dan normale stofzuigers

Gemiddeld maakt een stofzuiger zo’n 75 dB geluid wanneer deze gebruikt wordt. Bij heel veel robotstofzuigers is dit stukken minder! Zo zijn er al modellen van merken als iRobot die met 59 dB ruim onder dit niveau zitten. Het is erg fijn om wanneer er sprake is van een laag geluidsniveau: als dit enorm veel is, kun je alsnog beter zelf aan de slag gaan.

Het geluidsniveau is overigens een belangrijk punt wat ik ook heb meegenomen in het vaststellen en rangschikken van de top 10 robotstofzuigers op dit moment.

7. Keert automatisch terug naar oplaadstation

Hoewel een draadloze stofzuiger erg handig kan zijn, denk aan mijn eerder gedeelde beste steelstofzuigers, is het altijd belangrijk om op te letten of deze goed opgeladen wordt. Bij een robotstofzuiger is dit in veel gevallen geen enkel probleem: ze keren automatisch terug naar het oplaadstation! Hierbij zul je nooit met een lege robotstofzuiger zitten. Let op: het is natuurlijk wel belangrijk om te checken of er bij het model wat jij op het oog hebt sprake is van een oplaadstation.

Daarnaast is het ook belangrijk om goed te checken of de robotstofzuiger na het opladen automatisch weer verder gaat waar deze gebleven is. Om een goed beeld te krijgen van het opladen, moet je naar twee belangrijke zaken kijken:

 1. De maximale oplaadtijd van de robotstofzuiger
 2. Hoelang de robotstofzuiger vervolgens meegaat

De combinatie van bovenstaande zaken bepaalt hoe veel voordelen jij ermee in huis haalt. Als een robotstofzuiger snel is opgeladen, maar net zo snel leeg loopt is dat nog niet altijd een goede keuze.

8. Extra: robotstofzuigers kunnen zichzelf legen

Tenslotte wil ik de laatste van de grote voordelen van een robotstofzuiger beschreven. Deze heb ik onlangs toegevoegd: er is namelijk onlangs een nieuwe stofzuiger verschenen van iRobot die zichzelf kan legen! Ik verwacht dat dit in de toekomst bij steeds meer robotstofzuigers toegepast zal worden. Dit is tevens een kenmerk waar ik op kort termijn dieper op in zal gaan als dit meer ontwikkelt, is bij mijn onderzoeken naar de beste robotstofzuiger.

Het grote voordeel hierbij is dat je natuurlijk zelf niet meer in contact hoeft te komen met stof. Daarbij geniet je als resultaat ook van minder vaak stofzuigen en een minder stoffig huis!

Vergelijkbare berichten