zwembad stofzuigen

Zwembad stofzuigen: tips & mogelijkheden

Nu het lekkere weer er weer aan zit te komen, is het tijd om het zwembad weer grondig schoon te maken. Dit gaat vaak verder dan het voorzien van voldoende chloor en het wassen van tegels: ook de bodem van het zwembad ligt vaak vol met vuil. Misschien heb je ze wel eens gezien: die automatische stofzuigers die over de bodem van het zwembad rijden. Dit is een van de mogelijkheden om een zwembad te stofzuigen! In deze blog vertel ik meer over een zwembad stofzuigen en laat ik zien dat er ook goedkopere oplossingen zijn om de bodem schoon te krijgen.

Waarom een zwembad stofzuigen?

Laten we beginnen met de hoofdvraag van mijn blog: waarom zou je een zwembad stofzuigen? Er zijn hier tal van redenen voor, waarvan misschien de hygiëne van het zwemwater nog wel het belangrijkste is. Ik zet de verschillende redenen op een rij.

 • Schoon zwemwater: de eerste belangrijke reden om een zwembad te stofzuigen is vanwege de hygiëne. Wanneer je vuil in het zwembad laat liggen, wordt het water al snel gevuld met bacteriën.
 • Geen kans op verwondingen: in het water kun je veel zaken slecht zien. Wat als er per ongeluk een glas gesneuveld is, ondanks dat er vermeld is dat glas niet bij het zwembad gebruikt mag worden? Voorkom verwondingen door scherp vuil wat je niet met het oog kunt zien.
 • Minder ongedierte: vuiligheid trekt ongedierte aan. En hoewel veel vuil naar bodem zakt, kan het alsnog een aantrekkingskracht hebben voor vliegen en wespen. Door het zwembad te stofzuigen verminder je de kans op beestjes rondom het zwembad.
 • Geen verstopte filters: bladeren en andere vuiligheid kunnen filters verstoppen. Ook hierbij zal de kwaliteit van het zwemwater al snel verminderen. Daarbij kan het water bij verstopping niet circuleren wat een gevaar voor de gezondheid kan zijn.
 • Helderder en beter plaatje: onderaan de streep is het natuurlijk ook geen gezicht als het water vol met troep ligt. Laat die mooie blauwe tegeltjes zien en houdt de bodem goed schoon door te stofzuigen!

Hoevaak moet je het zwembad stofzuigen?

Een andere vraag die ik veelal hoor, is hoevaak een zwembad gestofzuigd zou moeten worden? Dit hangt eigenlijk af van een aantal factoren. Het ligt met name aan:

 1. Hoe vaak het zwembad gebruikt wordt
 2. Of het zwembad bij niet gebruik afgeschermd wordt
 3. De grootte van het zwembad en zwemoppervlakte
 4. Hoe goed de filters en de systemen werken
 5. Wat wel en niet toegestaan is qua eten en drinken bij het zwembad

Voorkom te vaak stofzuigen: tips!

Er zijn niet alleen tips om minder te hoeven stofzuigen in de woonkamer, maar ook voor een zwembad. Zo kan bijvoorbeeld het afschermen van het zwembad met een speciaal gemaakt zeil of automatisch systeem al voorkomen dat je elke week een stofzuiger aan de slag hoeft te laten gaan. Met de volgende tips voorkom je veelvuldig een zwembad stofzuigen.

 • Dek het zwembad af bij niet gebruik: of het nu gaat om een tijdelijk of een permanent zwembad. Het is slim om het zwembad af te dekken. Het kan rondom jouw zwembad nog zo schoon zijn, er zal altijd wat inwaaien.
 • Eet en drink niet in de buurt van het zwembad: houdt eten en drinken ver uit de buurt van het zwemwater. Hiermee beperk je ook de kans op bijvoorbeeld gebroken glazen.
 • Houdt de filters goed schoon: door de filters goed schoon te houden, wordt het vuil wat je niet met het oog ziet netjes uit het water gefilterd.
 • Maak douchen verplicht voor iemand het zwembad in gaat: door te douchen voor je het water instapt wordt veel onzichtbaar vuil voorkomen in het water. Hierbij kun je ook denken aan vetten als zonnebrandcrème.

zwembad minder stofzuigen

Zwembad minder stofzuigen? Hou eten op een afstand!

Waarmee kun je het zwembad stofzuigen?

Er zijn in grote lijnen twee soorten stofzuigers waarmee je een zwembad stofzuigen kunt. Het kan gaan om een automatische stofzuiger, wat vergelijkbaar is met een robotstofzuiger of om een handstofzuiger met een lange steel. Deze laatste heeft juist weer wat weg van een steelstofzuiger.

Let op: ga niet zoeken naar een waterstofzuiger. Dit is een type stofzuiger dat met name in werkplaatsen gebruikt wordt.

Automatische zwembadstofzuigers

Zwembadstofzuigers die automatisch aan de slag gaan zijn simpel te gebruiken. Ze worden aangesloten op het stroom en zijn voorzien van een lange slang. De automatische zwembadstofzuigers werken bijna volgens hetzelfde principe als een robotstofzuiger.

Sommige zwembadstofzuigers kunnen zelfs tegen de kant op rijden om ook de tegelmuren te borstelen. Hiermee wordt het zwembad compleet gereinigd. Een nadeel van dit type stofzuigers is dat ze vaak erg prijzig zijn en dat je rekening moet houden met een stroomvoorziening bij het zwembad. Ook is zwemmen niet toegestaan als de stofzuiger in werking is.

Zwembadstofzuigers om met de hand te stofzuigen

Een makkelijkere oplossing voor de wat kleinere zwembaden zijn speciale handstofzuigers. Deze zwembadstofzuigers zijn vaak voorzien van een lange steel, zodat je langs de kant kunt blijven staan. Echter zijn er ook modellen die eerder lijken op een kruimelzuiger. Tip: check bij Bol.com een ruim aanbod in dit type stofzuigers voor het zwembad.

Een nadeel van dit type is dat je juist zelf aan de slag moet gaan. Daarbij maakt een automatische stofzuiger ook zaken schoon die je niet met het oog ziet.

Vergelijkbare berichten