Beste Stofzuiger voor Allergieën

Op dit moment bestempelen wij de Dyson V15 Detect als beste stofzuiger voor allergieën. Hij is voorzien van een ULPA 15 filter wat niet alleen stofdeeltjes, maar ook bacteriën en schimmels uit de lucht kan filteren. Daarnaast is hij voorzien van een Piezo-sensor, die de zuigkracht automatisch aanpast als er veel stof gedetecteerd wordt.

Door het huis regelmatig te stofzuigen, kun je allergische reacties voorkomen. Ophopend stof kan namelijk zorgen voor een stofallergie voor veel mensen. Ook huisdierharen kunnen een oorzaak zijn voor een allergische reacties. Gelukkig zijn er tal van stofzuigers voor allergieën: ze zijn in veel gevallen voorzien van een krachtig anti-allergiefilter en hebben een enorme zuigkracht op verschillende vloertypen.

Vanwege het enorme aanbod aan stofzuigers tegen allergieën, hebben we besloten om onderzoek te doen naar de beste keuzes. We weten niet welk model stofzuiger jij wil hebben, daarom hebben we de beste stofzuiger voor allergieën per model voor je uitgelicht.

Beste stofzuiger voor allergieën per model

Bij een stofzuiger tegen allergieën is het erg belangrijk om te letten op het HEPA filter. Bij Bestestofzuigers.nl hanteren wij een ondergrens: in onze ogen moet een stofzuiger minimaal voorzien zijn van een HEPA 13 filter. Deze filtert 99,95% van de stofdeeltjes uit de lucht. Hoe hoger het HEPA filter, hoe beter de filtering. ULPA gaat nog een stapje verder en houdt bijna alles tegen.

Beste stofzuiger met allergiefilter

 Beste stofzuiger met allergie filter

Nilfisk Elite BMSU14P10A1

nilfisk elite

De Nilfisk Elite BMSU14P10A1 is een stofzuiger met zak die voorzien is van een goede anti-allergie filter. Met een HEPA-14 filter filtert de stofzuiger 99,995% van alle opgezogen stofdeeltjes uit de lucht. De stofzuiger is geschikt voor alle vloertypes en wordt ook geleverd met een parketborstel voor kwetsbare vloeren.

Onze score: ★★★★★

Bol.com Coolblue

Specificaties

Aanbeveling

De Nilfisk Elite BMSU14P10A1 is een stofzuiger met een anti-allergie filter. In de stofzuiger zit een HEPA 14 filter dat 99,995% van de opgezogen stofdeeltjes uit de lucht filtert. De stofzuiger is geschikt voor alle vloertypes en je krijgt een parketborstel bij dit model, hierdoor kun je de stofzuiger ook gebruiken op kwetsbare vloeren.

Voordelen

 • Zuigkracht is eenvoudig te bedienen met het handvat van de stofzuiger
 • HEPA 14 filter wat soort voor een filtratie van 99,995%
 • Snoerlengte van 10 meter lang
 • Parketborstel voor kwetsbare vloeren

Nadelen

 • Stofzuiger heeft geen turboborstel het stofzuigen van hoogpolig tapijt gaat wat lastig
 • Dit model weegt zo’n 7,2 kg en is daarmee aan de zware kant.

Beste stofzuiger anti-allergie zonder zak

 Stofzuiger zonder zak 

Philips FC9745/09 PowerPro Expert

philips powerpro expert fc9745

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert is momenteel de beste stofzuiger zonder zak tegen allergieën. Dit model is voorzien van een HEPA 13 fliter en heeft daarmee een filtratie van 99,95. De stofzuiger is geschikt voor elke vloertype en wordt zowel geleverd met een parketborstel als turboborstel.

Onze score: ★★★★★

Bol.com Coolblue

Specificaties

Aanbeveling

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert heeft een HEPA 13 filter waarmee de stofzuiger een filtratie heeft van 99,95%. Verder is de stofzuiger geschikt voor elke vloertype en wordt dit model geleverd met zowel een turboborstel en een parketborstel. Met de turboborstel kun je eenvoudig dierenharen opzuigen en goed een tapijt reinigen. De parketborstel is weer geschikt voor het stofzuigen van kwetsbare vloeren.

Voordelen

 • Geschikt voor elke vloertype
 • HEPA 13 filter met een filtratie van 99,95%
 • Veel accessoires waaronder parketborstel en turboborstel

Nadelen

 • Geluidsniveau van 75 dB en dat is aan de luide kant

Goed om te weten: deze zakloze stofzuiger kwam ook als een van de beste uit de test bij het onderzoek naar de beste stofzuiger voor dierenharen.

Beste steelstofzuiger tegen allergie

 Steelstofzuiger tegen allergieën 

Dyson V15 Detect Absolute (Dyson anti-allergie)

dyson v15 detect

De Dyson V15 Detect Absolute is de nieuwste steelstofzuiger van Dyson. Wanneer je een allergie hebt is dit model een hele goede keuze. Dit model is voorzien van een UPLA-filter en heeft paar handige functie waarmee je de strijd aan kunt gaan tegen fijnstof.

Onze score: ★★★★★

Bol.com Coolblue

Specificaties

Aanbeveling

De Dyson V15 Detect Absolute is de beste steelstofzuiger tegen allergieën. Dit model heeft een gave nieuwe stofzuigermond met een groene laser, deze laser maakt microscopisch stof zichtbaar. Op het LSD scherm van de stofzuiger krijg je inzichtelijk te zien wat er precies opgezogen is. De Dyson V15 past ook automatisch zijn zuigkracht aan op wat de stofzuiger opzuigt.

Voordelen

 • Veel zuigkracht
 • Groene laser maakt vuil beter zichtbaar op de grond
 • Geschikt voor elke vloertype
 • Geleverd met fluffyborstel voor kwetsbare vloeren en speciale turbozuigmond voor het opzuigen van dierenharen
 • UPLA filter

Nadelen

 • Stofzuigers van Dyson zijn vrij prijzig

Robotstofzuiger tegen allergieën

 Robotstofzuiger tegen allergieën 

Neato D8

neato d8

Met de Neato D8 kun je de strijdt aan gaan tegen allergieën. De stofzuiger kan automatisch elke dag voor je stofzuigen, zodat het stof in je huis flink verminderd wordt. Het voordeel van deze Neato D8 is dat dit model ook voorzien is van een HEPA 13 filter.

Onze score: ★★★★★

Bol.com Coolblue

Specificaties

Aanbeveling

De Neato D8 is een hele goede keuze wanneer je op zoek bent naar een robotstofzuiger voor een houten vloer. Dit model herkent namelijk verschillende ondergronden en heeft een turbostand die geactiveerd wordt wanneer er meer zuigkracht nodig is. Vooral een houten vloer heeft kieren waarin vuil vuil op kan hopen en dan is meer zuigkracht benodigd om dit eruit te krijgen. Ook heb je bij dit model de mogelijkheid om delen in je huiskamer af te bakenen. Dit kun je vrij eenvoudig doen in de app. Ook is deze robotstofzuiger voorzien van een HEPA 13 filter en dit zorgt voor een filtering van 99,95% van het opgezogen fijnstof.

Voordelen

 • Herkent verschillende ondergronden en past zuigkracht hierop aan
 • In de app kun je no-go zones aangeven (ook handig om delen uit te sluiten)
 • Robotstofzuiger is voor zien van een HEPA 13 filter
 • Stofreservoir van 0,7 L
 • Gebruiksduur van 100 minuten

Nadelen

 • Vrij prijzig model
 • Dit model heeft geen leegstation

Deze NEato D8 scoort ook erg goed als beste stofzuiger voor tapijt: het is een van de weinige robotstofzuigers met een borstel die geschikt is voor hoogpolige vloerkleden.

https://youtube.com/watch?v=XSdCyyCZBh8%3Ffeature%3Doembed%26wmode%3Dopaque%26rel%3D0

Ons onderzoek naar de beste stofzuiger voor allergieën

Het is onwijs vervelend om last te hebben van een stof-allergie. Een loopneus of branderige ogen zijn vaak het gevolg van een allergische reactie op teveel stof in de woning. Echter kan ook het stofzuigen juist de kans op een reactie verergeren: zo zijn stofzuigers met een grote stofuitstoot een grote boosdoener, doordat deze juist het opgezogen stof weer op laten waaien.

Om een goede selectie te maken met de beste keuzes die je kunt maken bij allergieën, hebben we goed gekeken naar zaken als het aanwezige filter en de stofuitstoot gegevens op energielabels. Daarbij hebben we de belangrijke aspecten van een stofzuiger uiteraard niet uit het oog verloren. Denk aan:

 • Ruime actieradius van de stofzuiger
 • Weinig geluid en sterke zuigkracht
 • Goede reviews en ervaringen van eerdere kopers
 • Stofzuigers van bekendere merken
 • Voorzien van minimaal een HEPA 12 filter

We schreven een uitgebreid kennisbankartikel over wat een HEPA filter precies is. Bekijk daar de precieze stoffilteringklassen die vastgesteld zijn als Europese Norm (EN).

Overzicht: top 4 stofzuiger tegen allergieën

Stofzuiger tegen allergieënModelFilterAdviesprijsBekijk
Nilfisk Elite BMSU14P10A1Stofzuiger met zakHEPA 14€ 379Beste deal
Philips FC9745/09 PowerPro ExpertZakloze stofzuigerHEPA 13€ 199Beste deal
Dyson V15 Detect AbsoluteSteelstofzuigerUPLA€ 699Beste deal
Neato D8RobotstofzuigerHEPA 13€ 689Beste deal

Waarom een huisstofmijt stofzuiger nodig is?

Een stofzuiger die voorzien is van een goede HEPA-filter bestempelen we als huisstofmijt stofzuiger, maar waarom is een goede HEPA-filter dan nodig? Huisstofmijt is een klein diertje dat leeft van de stof in je huis en is niet met het blote oog te zien. Door regelmatig te stofzuigen haal de voedselbron van het diertje niet alleen weg, maar ook het diertje zelf. HEPA-filters zijn erg compact en hebben verschillende lagen die deze kleine deeltjes goed op kunnen vangen.

Heeft een stofzuiger geen HEPA-filter dan is de kans groot dat het opgezogen fijnstof en andere deeltjes niet gefilterd kunnen worden. De deeltjes worden vervolgens weer terug geblazen in de lucht en wanneer je een allergie hebt kan dit alleen maar erger worden. Kies daarom bij een stof- of huisstofmijt allergie altijd voor een goede huisstofmijt stofzuiger met goede HEPA-filter.

Conclusie en aanvullende tips

Zoals je hebt kunnen zien is er gelukkig voor elk type stofzuiger wel een beste model te vinden. Wij vonden het wel opvallend dat handstofzuigers er bijna niet op gemaakt blijken te zijn (kans voor een stofzuigermerk).

Het kan goed zijn dat jij buiten onze beste selectie om andere modellen tegenkomt die beweren goed te zijn tegen allergieën. Dit is goed mogelijk, waarbij je wel altijd het volgende goed moet controleren:

 • Check het soort borstel of zuigmond
 • Kijk naar de aanwezige filters (met name het HEPA niveau)
 • Check de stofuitstoot op het energielabel
 • Lees ervaringen van eerdere kopers

Als je nog vragen hebt of behoefte aan aanvullende tips voor jouw specifieke thuissituatie, dan kun je ons natuurlijk altijd berichten. Wij denken graag met je mee!