Home » Beste Stofzuiger voor Allergieën

Beste Stofzuiger voor Allergieën

Door Robbert Tigchelaar | Update: 14 april 2021

Stofzuigen is ontzettend belangrijk voor je gezondheid. Het is nog veel belangrijker voor mensen die last hebben van stofallergie of wellicht allergisch zijn voor dierenharen.

Bij Bestestofzuigers.nl hebben we onderzoek gedaan naar de beste stofzuiger voor allergieën. Hierbij hebben we onder andere goed gekeken naar aanwezige HEPA filters en de filtering daarvan. Naast het onderzoeken van diverse modellen hebben we ons ook flink ingelezen op de mogelijke oorzaken van stofallergieën.

We hebben voor elke stofzuigersoort de beste keuze op een rij gezet: van een zakloze stofzuiger voor allergieën tot compacte kruimeldieven die de kans op een allergische reactie kunnen verminderen. Bekijk de beste stofzuiger voor allergieën keuzes!

 Stofzuiger met zak 

nilfisk elite stofzuiger

Nilfisk Elite

De beste stofzuiger met zak voor allergieën is de Nilfisk Elite in onze ogen. Deze stofzuiger heeft een ‘extra’ goed HEPA filter om allergieën te voorkomen.

Bekijk

 Zakloze stofzuiger 

dyson big ball allergy

Dyson Big Ball Allergy

De Dyson Big Ball Allergy, is zoals zijn naam al doet vermoeden een speciale stofzuiger om de kans op allergische reacties te verminderen. Nagenoeg geen stofuitstoot!

Bekijk

 Steelstofzuiger 

Dyson V10 Motorhead

Dyson V10 Motorhead

Deze steelstofzuiger is voorzien van een HEPA 13 filter, wat we weinig zijn tegengekomen bij dit type stofzuigers. Hiermee wordt 99,97% van de stofdeeltjes gefilterd.

Bekijk

 Robotstofzuiger 

ecovacs deebot ozmo930

Ecovacs Deebot OZMO930

De beste robotstofzuiger om de kans op stof allergische reacties te verminderen is de Ecovacs Deebot OZMO930, blijkt uit ons onderzoek!

Bekijk

 Handstofzuiger 

AEG HX6-23CB

AEG HX6-23CB

Dankzij de handige extra stofborstel worden oppervlaktes gelijk ook stofvrij gemaakt met deze AEG HX6-23CB. Hiermee is dit de beste keuze voor een handstofzuiger tegen allergieën.

Bekijk

Ons onderzoek naar de beste stofzuiger voor allergieën

Het is onwijs vervelend om last te hebben van een stof-allergie. Een loopneus of branderige ogen zijn vaak het gevolg van een allergische reactie op teveel stof in de woning. Echter kan ook het stofzuigen juist de kans op een reactie verergeren: zo zijn stofzuigers met een grote stofuitstoot een grote boosdoener, doordat deze juist het opgezogen stof weer op laten waaien.

Om een goede selectie te maken met de beste keuzes die je kunt maken bij allergieën, hebben we goed gekeken naar zaken als het aanwezige filter en de stofuitstoot gegevens op energielabels. Daarbij hebben we de belangrijke aspecten van een stofzuiger uiteraard niet uit het oog verloren. Denk aan:

  • Ruime actieradius van de stofzuiger
  • Weinig geluid en sterke zuigkracht
  • Goede reviews en ervaringen van eerdere kopers
  • Stofzuigers van bekendere merken
  • Voorzien van minimaal een HEPA 12 filter

We schreven een uitgebreid kennisbankartikel over wat een HEPA filter precies is. Bekijk daar de precieze stoffilteringklassen die vastgesteld zijn als Europese Norm (EN).

Beste stofzuiger met zak voor allergieën

Er wordt vaak beweerd dat een stofzuiger met zak eigenlijk helemaal niet geschikt is voor mensen met een stofallergie. Dit is echter niet waar: er zijn zeker ook modellen met stofzak die prima gebruikt kunnen worden om de kans op allergische reacties te doen verminderen.

Een goede keuze is de Nilfisk Elite, een krachtige stofzuiger die dankzij het extra goede HEPA filter zorgt voor een minimale stofuitstoot. Hoewel de stofzuiger wel aan de duurdere kant is, is het alsnog de beste keuze in onze ogen. Meer modellen bekijken? Check dan ook ons onderzoek naar de beste stofzuiger met zak!

nilfisk elite stofzuiger

Stofzuiger met extra goed HEPA filter

De Nilfisk Elite is voorzien van een extra krachtige filter, waarmee bijna alle stofdeeltjes gefilterd worden. Hiermee wordt he stof minimaal uitgestoten bij een stofzuigbeurt.

Bekijk

Beste zakloze stofzuiger voor allergieën

Een stofzuiger zonder zak kan aardig handig zijn: zo hoef je niet de stoffige zak in je handen te houden en kun je met zakloze stofzuigers in handomdraai de stofbak legen. Eerder deden we ook onderzoek naar de moeilijkheidsgraad van het legen van het stofreservoir voor de lijst met de beste zakloze stofzuiger.

Uit ons onderzoek blijkt dat de Dyson Big Ball Allergy de beste keuze is om allergische reacties te verminderen. Deze zakloze stofzuiger is speciaal gemaakt hiervoor en dat is natuurlijk ook te merken aan de naamgeving van deze Dyson stofzuiger.

dyson big ball allergy

Makkelijk te legen stofreservoir

De Dyson Big Ball Allergy is de beste keuze voor een zakloze stofzuiger zonder allergieën. Het stofreservoir is makkelijk te legen zonder dat je handen in contact komen met stof.

Bekijk

Beste steelstofzuiger voor allergieën

Een steelstofzuiger kan ook prima gebruikt worden in huishoudens met bewoners met een stof allergie. Zo zijn ook deze modellen vaak voorzien van goede filters en is er sprake van een stofreservoir in plaats van een stofzak. Eerder deden we juist op dit aspect ook onderzoek voor de lijst met de beste steelstofzuiger van dit moment.

De meest krachtige Dyson steelstofzuiger is de Dyson V10 Motorhead, die bij ons als beste uit de test komt voor allergieën. Dankzij het aanwezige HEPA 13 filter onder de motorkap wordt bijna 100% van de stofdeeltjes gefilterd, waarmee de stofuitstoot minimaal is.

Dyson V10 Motorhead

Steelstofzuiger mét HEPA filter

De krachtigste steelstofzuiger van Dyson die de beste keuze is om de kans op allergische reacties te sterk verminderen. Zelden hebben we een HEPA 13 filter bij dit type stofzuigers gezien.

Bekijk

Beste robotstofzuiger voor allergieën

Een super comfortabele manier van stofzuigen is natuurlijk door het zelf niet meer te hoeven doen! Of nog beter: wanneer jij op het werk bent, zodat je geen last hebt van dwarrelend stof of het geluid van de stofzuiger. Wij zweren bij robotstofzuigers en hebben ook een complete lijs gecreëerd met de beste robotstofzuiger op dit moment.

Voor allergieën of het verminderen van allergische reacties kun je in mijn ogen het beste kiezen voor de Ecovacs Deebot OZMO930. Deze heeft dankzij een vernieuwing een borstel die 70% groter is, waarmee er beter stof opgezogen kan worden.

ecovacs deebot ozmo93070% grotere borstel dan voorheen

De Ecovacs Deebot OZMO930 is in onze ogen de beste robotstofzuiger voor allergieën. Geschikt voor harde vloeren en voor laagpolige tapijten.

Bekijk

Beste handstofzuiger voor allergieën

Hoewel je altijd zou aanraden om te stofzuigen met een grote en krachtige stofzuiger, kun je natuurlijk voor de kleine kruimels zo nu en dan de handstofzuiger erbij pakken. Er zijn ontzettend veel modellen, die wij eerder terug hebben gebracht tot een selectie met de beste handstofzuiger op dit moment.

Het is ons opgevallen dat de keuze voor het verminderen van allergische reacties bij handstofzuigers nihil is. Er zijn er maar een paar die wij kunnen bestempelen als een goede keuze. De beste daarin is de AEG HX6-35TM, die voorzien is van een extra stofborstel, waarmee het oppervlakte gelijk stofvrij gemaakt wordt.

AEG HX6-23CB

Voorzien van extra stofborstel 

De AEG HX6-23CB komt uit ons onderzoek als beste handstofzuiger voor allergieën naar voren. Tevens een scherp geprijsd model.

Bekijk

Conclusie en aanvullende tips

Zoals je hebt kunnen zien is er gelukkig voor elk type stofzuiger wel een beste model te vinden. Wij vonden het wel opvallend dat handstofzuigers er bijna niet op gemaakt blijken te zijn (kans voor een stofzuigermerk).

Het kan goed zijn dat jij buiten onze beste selectie om andere modellen tegenkomt die beweren goed te zijn tegen allergieën. Dit is goed mogelijk, waarbij je wel altijd het volgende goed moet controleren:

  • Check het soort borstel of zuigmond
  • Kijk naar de aanwezige filters (met name het HEPA niveau)
  • Check de stofuitstoot op het energielabel
  • Lees ervaringen van eerdere kopers

Als je nog vragen hebt of behoefte aan aanvullende tips voor jouw specifieke thuissituatie, dan kun je ons natuurlijk altijd berichten. Wij denken graag met je mee!

The following two tabs change content below.

Robbert Tigchelaar

Robbert is het gezicht achter Bestestofzuigers.nl en is verantwoordelijk voor de onderzoeken naar de beste modellen. Samen met een team aan stofzuigerexperts probeert Robbert stofzuigen leuker, makkelijker én beter te maken voor ieder huishouden.

Laatste berichten van Robbert Tigchelaar (toon alles)