Bouwstofzuiger kopen: hier moet je op letten!
Wanneer je veel klust zul je al snel te maken krijgen met rommel en vuiligheid. Denk aan houtsnippers en zaagsel bij het zagen van hout of olieplekken bij het onderhouden van je motorfiets. Als je dit wilt opzuigen is het slim om hiervoor niet je reguliere stofzuiger te gebruiken, sterker nog: ze kunnen zelfs kapot gaan bij bijvoorbeeld het opzuigen van water.
Bouwstofzuiger, alleszuiger, werkplaatststofzuiger
Je kunt hierbij beter kiezen voor een bouwstofzuiger, ook wel een alleszuiger of werkplaatsstofzuiger genoemd. Er zijn diverse varianten met verschillende eigenschappen. Om zeker te weten dat jij straks de juiste keuze maakt, heb ik in deze blog alle belangrijke punten op een rij gezet waar je op moet letten bij een bouwstofzuiger kopen. Bekijk de punten en loop ze allemaal af voor je direct overgaat tot aankoop!
Tip: check hier direct mijn onderzoek naar de beste alleszuiger of lees hier alles over de beste bouwstofzuigers.
Check wat de bouwstofzuiger allemaal op kan zuigen
Het eerste punt om goed naar te kijken bij het kopen van een bouwstofzuiger is wat hij allemaal kan opzuigen. Je kunt namelijk niet met alle bouwstofzuigers water, as of olie opzuigen. In veel gevallen wordt er onderscheid gemaakt in de volgende soorten afval:
- Houtsnippers of zaagsel
- Olie
- Water
- Gevaarlijke stoffen
- As
Bepaal wat jij veelal als afval zal produceren in jouw werkruimte en pas de keuze van de bouwstofzuiger hierop aan. Er zijn ook stofzuigers die zowel droog als nat afval op kunnen zuigen. Deze worden ook wel ‘alleszuigers’ genoemd.
Let op: een bouwstofzuiger is niet altijd een alleszuiger
Bij mijn onderzoeken voor Bestestofzuigers.nl heb ik bij diverse webshops gemerkt dat een bouwstofzuiger vaak een alleszuiger genoemd wordt. Dit is echter niet altijd waar: er zijn ook bouwstofzuigers die geen water op kunnen zuigen. Een alleszuiger is wel vaak een bouwstofzuiger, maar een bouwstofzuiger hoeft geen alleszuiger te zijn. Volg je me nog? Het blijft belangrijk om dus goed te kijken naar de soorten materialen die de bouwstofzuiger op kan zuigen.
Kijk naar de stofklasse van de bouwstofzuiger
Je zult bij het kopen van een bouwstofzuiger al snel de term stofklasse tegenkomen. Het is ontzettend belangrijk om hier goed op te letten! De stofklasse is de classificatie voor de stofuitstoot van een bouwstofzuiger. Er zijn drie soorten stofklassen:
- Stofklasse L: de ‘L’ staat voor laag. Bij bouwstofzuigers met stofklasse L is er sprake van een lage filtering. 5% van de stof wordt doorgelaten door het filter. Dit type stofzuigers is geschikt voor het opzuigen van wat minder gevaarlijke stoffen of voor de kleinere klussen.
- Stofklasse M: de ‘M’ staat voor midden. De bouwstofzuigers met stofklasse M laten 0,5% stof door. Hiermee zijn de stofzuigers meer geschikt voor de wat gevaarlijke uitstoten. Denk aan fijn bouwstof wat zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid.
- Stofklasse H: de ‘H’ staat voor – je raadt het al – hoog. Hierbij laat de bouwstofzuiger 0,005%. Een bouwstofzuiger met deze stofklasse kan gebruikt worden voor het opzuigen van schadelijke stoffen. Zaken als asbest worden veelal opgezogen met dit type stofzuigers.
Naast deze drie stofklassen zijn er ook bouwstofzuigers die geen stofclassificatie hebben. Hierbij gaat het vaak om bouwstofzuigers voor de wat kleinere klusjes en niet voor professionele doeleinden. Persoonlijk raad ik je aan om toch écht te kiezen voor een stofzuiger met een stofclassificatie.
Controleer of de inhoud van het water- en/of stofreservoir voldoende is
Het laatste wat je wilt is heel vaak de stofzuiger te moeten legen. Hoewel een bouwstofzuiger legen niet te voorkomen is, is natuurlijk wel zo fijn om dit niet te vaak te hoeven doen. Een kenmerk waarmee je in kan schatten of je hem vaak of minder vaak hoeft te legen is het stof- of waterreservoir. De grootte van het stofreservoir kan enorm verschillen: er zijn bouwstofzuigers met een 2 liter stof- of waterreservoir, maar ook modellen die maar liefst 80 liter in houd hebben. Het is afhankelijk van de grootte van de klus om te bepalen welke bouwstofzuiger het meest geschikt is.
Let op: stof- en waterreservoir kan verschillen!
Als je een bouwstofzuiger kopen wilt die zowel voorzien is van een stof- als een waterreservoir, is het belangrijk om de inhoud van beide goed te bekijken. Deze kunnen namelijk van elkaar verschillen: zo kan het waterreservoir stukken kleiner als het stofreservoir. Check dus altijd van beide reservoirs de capaciteit. Hou er natuurlijk ook rekening mee dat de grootte van het reservoir van impact is op de compactheid van de bouwstofzuiger. Hoe groter het reservoir, hoe hoger en groter de stofzuiger!
Bepaal of een geïntegreerde contactdoos benodigd is
Er zijn sinds lange tijd ook bouwstofzuigers die voorzien zijn van een contactdoos. Dit kan erg handig zijn: denk aan een klus waarbij je een zaagmachine wilt gebruiken in de buurt van de stofzuiger. De bouwstofzuiger is dan een stroombron waarop je diverse apparatuur op aan kunt sluiten. Vaak worden deze modellen bestempeld als bouwstofzuigers met geïntegreerde contactdoos. Om te bepalen of dit in jouw situatie nodig is, is het slim om de volgende punten na te lopen:
- Gebruik je veel apparaten in de buurt van de stofzuiger, die je tegelijkertijd nodig hebt tijdens het zuigen?
- Is jouw werkruimte voorzien van genoeg contactpunten, zodat een geïntegreerde contactdoos overbodig is?
Het is natuurlijk logisch dat de prijs van een bouwstofzuiger met een geïntegreerde contactdoos een tikje duurder is dan modellen die dit niet hebben.
Type stroomvoorziening: accu of netstroom?
Als we inzoomen op de stroomvoorziening, zijn er twee mogelijkheden. De bouwstofzuiger kan draadloos zijn, doordat hij voorzien is van een oplaadbare accu of hij dient aangesloten te worden op netstroom. Beide varianten hebben zo hun voordelen. Zo kun je met een draadloze bouwstofzuiger lekker mobiel aan de slag en hoef je geen rekening te houden met de snoerlengte. Kies je voor een bedrade bouwstofzuiger, dan hoef je je geen zorgen te maken over het tijdig opladen van je accu of het verliezen van zuigkracht wanneer de accu leeg raakt.

Bij een bouwstofzuiger op netstroom hoef je je geen zorgen te maken over een lege accu, maar ben je minder mobiel.
Ga voor een bouwstofzuiger met automatische filterreiniging
Ik wil de lijst met punten om op te letten bij een bouwstofzuiger kopen graag eindigen met de keuze voor een automatische filterreiniging. Wanneer de bouwstofzuiger voorzien is van dit type filterreiniging geniet je van twee grote voordelen.
- Je hoeft de stofzuiger minder vaak te onderhouden: het stofzuigen op zichzelf is al een minder leuk klusje, laat staan dat je de bouwstofzuiger zelf ook nog eens moet schoonmaken. Met automatische filterreiniging doet de stofzuiger zelf heel wat werk. Het onderhoud is stukken minder intensief.
- De stofzuiger verliest geen zuigkracht: nog irritanter is er pas te laat achterkomen dat je filter verstopt zit en gereinigd moet worden. Hierbij verliest de bouwstofzuiger namelijk zuigkracht, waardoor niet alles meer even goed opgezogen wordt. Met automatische filterreiniging blijft de zuigkracht constant!
Meer punten om op te letten bij een bouwstofzuiger kopen?
Bovenstaande lijst kan natuurlijk nog aangevuld worden. Heb jij tips of ervaringen die jij graag met onze lezers wilt delen? Stuur mij dan een berichtje, zodat ik dit met veel plezier kan aanvullen!
Robbert Tigchelaar
Laatste berichten van Robbert Tigchelaar (toon alles)
- Nieuwe Roomba Combo j7+: ‘Robotstofzuiger met dweilfunctie voor tapijt’ - 27 september 2022
- Welke exclusieve Dyson stofzuigers zijn er te koop bij Dyson zelf? - 10 augustus 2022
- Henry Quick: de nieuwe steelstofzuiger van Numatic - 20 mei 2022