Home » Stofzuiger Blog » Dyson filter schoonmaken: V11, V10 en V8!

Dyson filter schoonmaken: V11, V10 en V8!

Door Robbert Tigchelaar | Update: 27 oktober 2021
dyson schoonmaken

Wanneer je een Dyson in huis hebt gehaald wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Want eerlijk is eerlijk: een Dyson is zeker niet de goedkoopste stofzuiger op de markt. Een beetje onderhoud op zijn tijd kan dan ook zeker geen kwaad. Met name het schoonmaken van de Dyson filter kan resulteren in een langere levensduur van je Dyson.

We hebben een handig stappenplan gemaakt voor je Dyson filter schoonmaken. Dit stappenplan is geschikt voor de Dyson V11, V10 en de Dyson V8 schoonmaken. Volg onze stappen en geniet vervolgens van een betere zuigprestatie en een langere levensduur.

Waarom je Dyson filter schoonmaken belangrijk is

Laten we eerst nog even kort stilstaan waarom het zo belangrijk is om je filters van je Dyson stofzuiger zo nu en dan schoon te maken. Het is goed om te weten dat de modellen waar wij het over hebben in dit artikel – de Dyson V11, V10 en V8 – zakloze steelstofzuigers zijn. Ze maken dus gebruik van cyclonische filters: stofdeeltjes worden gevangen gehouden in het filter, waarna de schone lucht weer uit de stofzuiger naar buiten gaat.

Een filter kan op den duur flink vol raken met gevangen stofdeeltjes en zelfs zorgen voor een verstopping van de stofzuiger. Dit kan resulteren in:

 • Een minder goede zuigkracht
 • Een verhoogde stofuitstoot
 • Een blokkade in de stofzuiger
 • Een defecte Dyson of zelfs een verminder van de levensduur

Dat laatste is natuurlijk het laatste wat we willen: het kan dan ook slim zijn om hem na een geruime tijd constant te hebben schoongemaakt eens te vervangen. Dit is – net als wat bleek in het artikel over de levensduur van een Dyson accu – gewoon mogelijk.

Stappenplan Dyson filter schoonmaken

Met onderstaand stappenplan kun je gemakkelijk je Dyson filter schoonmaken. We benadrukken dat dit stappenplan met name bedoeld is voor de Dyson V11, V10 en de minst krachtige V8. Volg altijd de instructies van jouw Dyson stofzuiger voor het beste resultaat.

 1. Haal de stekker uit het stopcontact en ontkoppel je Dyson
 2. Zorg ervoor dat je Dyson steelstofzuiger helemaal uitgeschakeld is
 3. Haal de filter eruit: dit je doe je door de bovenkant van de stofzuiger tegen de klok in te draaien
 4. Klop het filter zachtjes leeg tegen de rand van de prullenbak voor je deze uitwast
 5. Houd de Dyson filter onder de kraan met de zachte filter naar onderen. Let op: gebruik geen schoonmaakmiddelen en een niet al te harde straal
 6. Knijp zachtjes in het zachte filter om de stof eruit te wassen
 7. Vul uiteindelijk het filter met water en houd je hand erop om deze zachtjes heen en weer te schudden
 8. Schud het Dyson filter goed uit en zorg ervoor dat er geen water meer in zit
 9. Laat het filter minimaal 24 uur drogen op een warme plek
 10. Controleer of het filter écht helemaal droog is en draai hem weer in de stofzuiger

In onderstaande video van Dyson zelf worden de stappen één voor één behandeld.

Wil je geen 24 uur hoeven wachten? Dan kan het slim zijn om een extra filter aan te schaffen.

Hoe vaak moet je een Dyson filter wassen?

Naar aanleiding van ons artikel kregen we de belangrijke vraag hoe vaak het eigenlijk nodig is om het filter eens te wassen. Hoewel dit ook sterk afhankelijk is van hoe vaak jij stofzuigt en hoe stoffig jouw woning is, is het aan te raden om dit minimaal 1 keer per maand te doen. Zoals je in bovenstaand stappenplan kunt zien is het zo een kleine moeite ;).

Daarbij geeft een Dyson V11 met LCD scherm ook tijdig aan als het tijd is om de filter te wassen. Je ziet dan de boodschap “Filter needs cleaning” in het schermpje verschijnen.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The following two tabs change content below.

Robbert Tigchelaar

Robbert is het gezicht achter Bestestofzuigers.nl en is verantwoordelijk voor de onderzoeken naar de beste modellen. Samen met een team aan stofzuigerexperts probeert Robbert stofzuigen leuker, makkelijker én beter te maken voor ieder huishouden.

Laatste berichten van Robbert Tigchelaar (toon alles)