Home » Stofzuiger Blog » Stappenplan: Hoe en hoevaak HEPA filter wassen?

Stappenplan: Hoe HEPA filter wassen?

Door Robbert Tigchelaar | Update: 14 april 2021
hepa filter wassen

Naar aanleiding van mijn artikel over een stofzuiger met HEPA filter kreeg ik een aantal vragen binnen. Ik heb deze gegroepeerd in twee grotere vragen: hoe en hoevaak een HEPA filter wassen? In deze blog heb ik een algemeen stappenplan gemaakt hoe je zo’n HEPA filter het beste kunt wassen en hoevaak je dit meestal moet doen. Mocht je naar aanleiding van mijn blog nog vragen hebben, bijvoorbeeld over het wassen van een HEPA filter van een specifieke stofzuiger, dan kun je me altijd een berichtje sturen. Laten we het stappenplan samen doornemen!

Factoren die meespelen bij HEPA filter wassen

Laat ik starten met een kleine noot bij dit artikel. De manier van wassen van een HEPA filter en de intensiteit hiervan is vaak afhankelijk van een aantal factoren. Voor je zomaar het stappenplan volgt is het belangrijk eerst de volgende punten door te nemen.

 • Het type HEPA filter: een stofzuiger met HEPA filter kan twee typen filters hebben. Een afwasbare of een niet reinigbare HEPA filter. Wanneer hij niet geschikt is om te reinigen, kun je het stappenplan niet volgen. Dan moet je simpelweg op zoek naar een vervangend filter.
 • Het soort stofzuiger: elke stofzuiger hanteert vaak zijn eigen stappen voor het schoonmaken van een HEPA filter. Hoewel de stappen in veel gevallen overeenkomen, blijft het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van jouw stofzuiger erbij te pakken.

Helemaal nieuw in de wereld van HEPA filters? Lees dan in onze stofzuiger kennisbank wat een HEPA filter is.

Algemeen stappenplan ‘hoe HEPA filter wassen’

Hoewel het dus afhankelijk is van het type filter en het soort stofzuiger, heb ik alsnog een algemeen stappenplan gemaakt. Check hoe het wassen van een HEPA filter in veel gevallen gedaan wordt.

 1. Haal het HEPA filter uit de stofzuiger: klik allereerst het HEPA filter uit jouw stofzuiger. Vaak is deze te vinden vlakbij de stofzuigerzak of het stofreservoir bij zakloze stofzuigers
 2. Haal het daadwerkelijke filter uit het plastic frame: in bijna alle gevallen is er sprake van een plastic frame, waarin het filter te vinden is. Deze dien je eraf te halen voor je het filter gaat wassen.
 3. Houdt het HEPA filter onder de kraan: zorg ervoor dat je het HEPA filter goed met water schoonmaakt. Let op: gebruik nooit harde borstels of sponzen, dit kan het filter beschadigen.
 4. Wring het HEPA filter goed uit: als je klaar bent met het afspelen van het filter, kun je deze uitwringen. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig en wring het filter niet kapot.
 5. Laat het HEPA filter goed opdrogen: voor je het filter gelijk weer terugstopt in de stofzuiger, dien je deze eerst goed op te laten drogen. Let op: leg het filter nooit in de zon of bij een heet object. Laat het gewoon op kamertemperatuur drogen. Extra tip: zet het filter recht op tegen een muur, leg het niet plat.
 6. Doe het filter terug in het frame en in de stofzuiger: is het HEPA filter helemaal opgedroogd? Dan kun je hem vervolgens weer in het plastic frame klikken en het filter weer bevestigen op de juiste plek in jouw stofuizger.

In onderstaande video kun je zien hoe het schoonmaken in grote lijnen uitgevoerd wordt.

Hoevaak HEPA filter wassen?

In de meeste gevallen moet je een HEPA filter zo’n vier keer per jaar wassen. Echter is de schoonmaak intensiteit afhankelijk van:

 • Hoevaak jij stofzuigt en de stofzuiger gebruikt
 • Hoeveel stof erop gezogen wordt door jouw stofzuiger
 • Wat voor soort HEPA filter er in jouw stofzuiger te vinden is
 • Hoe ‘goed’ het HEPA filter schoongemaakt wordt

Wil je het HEPA filter niet zo vaak schoonmaken? Dan kan het lonen om mijn tips voor minder stofzuigen eens door te lezen.

Waar vind je informatie over het wassen van een HEPA filter

Naast mijn bovenstaande stappenplan, gaf ik eerder in deze blog al aan dat het nooit kwaad kan om de stofzuiger gebruiksaanwijzing er eens bij te pakken. Je vindt in veel gevallen meer informatie over het schoonmaken van je HEPA filter op de volgende plekken:

 • Website of gebruiksaanwijzing van jouw stofzuiger:
 • Op een sticker vlakbij het filter in de stofzuiger zelf:
 • Productomschrijving van het HEPA filter in de webshop:

Waarom het HEPA filter reinigen en wassen?

Als jij naar aanleiding van mijn blog met de vraag loopt waarom je een HEPA filter eigenlijk zou moeten wassen en reinigen, check dan eens onderstaande punten:

 1. De stofzuiger behoudt een goede zuigkracht: door het filter geen blokkade te laten krijgen, is het slim om het filter regelmatig schoon te maken. Je verminderd de kans op een verminderde zuigkracht. Zuigkracht is een belangrijk onderdeel, wat ik altijd meeneem bij mijn onderzoeken naar de top 10 stofzuigers. Het wassen van dit filter is dan ook een van de eerste tips die ik geef voor de stofzuiger zuigkracht verbeteren bij verminderen.
 2. De kans op allergieën is minder aanwezig: het schoonmaken van het HEPA filter verminderd de stofuitstoot. Hiermee is de kans op allergische reacties minder aanwezig. Kijk ook eens naar de beste stofzuiger voor allergieën, als je vaker last hebt van een allergische reactie naar aanleiding van stof.
 3. Langere levensduur van de stofzuiger: als jij het HEPA filter nooit schoonmaakt, heb je kans dat de stofzuiger uiteindelijk kapot kan gaan. Dit heeft met name te maken met de mogelijkheid dat de luchtcirculatie geblokkeerd wordt.

Heb jij nog aanvullende vragen over hoe het HEPA filter te wassen of hoevaak je een specifiek HEPA filter zou moeten wassen? Stuur me vooral een berichtje, dan kijk ik met je mee!

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The following two tabs change content below.

Robbert Tigchelaar

Robbert is het gezicht achter Bestestofzuigers.nl en is verantwoordelijk voor de onderzoeken naar de beste modellen. Samen met een team aan stofzuigerexperts probeert Robbert stofzuigen leuker, makkelijker én beter te maken voor ieder huishouden.

Laatste berichten van Robbert Tigchelaar (toon alles)