Kamerplant stoffen: hoe maak je ze stofvrij?
Bij het stoffen van de kamer wordt er vaak een grote stofvanger vergeten: de kamerplant! Een kamerplant vangt dankzij zijn bladeren veel stof en doordat het wat minder zichtbaar is dan bijvoorbeeld stof op een kast, zul je er snel voorbij gaan. En in tegenstelling tot buitenplanten is er in de huiskamer natuurlijk geen lokale regenbui die overkomt waaien om het stof van de planten te verwijderen. In deze blog ga ik dieper in op het schoonmaken en stoffen van kamerplanten. Hoe kun je dit het beste doen en welke methodes zijn er?
Waarom stof van planten halen?
Laten we eerst kort stil staan bij de voordelen van het stoffen van kamerplanten. Hoewel je zult denken dat het stoffen enkel voordelen biedt voor een vermindering van de kans op allergische aanvallen, is het ook beter voor de plant!
- Plant kan weer licht ontvangen: door een stoflaag van de bladeren te stoffen, kan de plant weer licht ontvangen via de bladeren. Iets wat essentieel voor een goede groei.
- Minder kans op allergische reacties: het is natuurlijk ook een groot voordeel op het gebied van allergische reacties. Door de kamerplant te stoffen zal er geen stof opgehoopt op de bladeren blijven liggen
- Minder verspreiding van stof door de kamer: heb je net gestofzuigd, loop je langs een kamerplant. Al snel zal opgehoopt stof op de bladeren verspreid kunnen worden door de lichte bladeren die bewegen als je er langs loopt.
- Planten zien er weer beter uit: de plant is gewoon gezond, die doffe bladeren zijn vaak een resultaat van een stoflaag! Je zult zien dat de bladeren na het schoonmaken weer een mooie kleur hebben en/of glimmen.
Zoals je ziet is het zeker de moeite waard om een stofdoek langs de kamerplanten te halen. De mate van stofophoping is afhankelijk van het soort kamerplant. Het voorkomen van het verspreiden van stof is mijn ogen het grootste voordeel. Eerder schreef ik een artikel over tips voor minder stofzuigen, waar dit natuurlijk zeker van toegevoegde waarde is.
Methodes om een kamerplant af te stoffen
Er zijn verschillende manieren om een kamerplant netjes en zorgvuldig af te stoffen. Het is altijd aan te raden om voorzichtig te werk te gaan: het laatste wat we natuurlijk willen is een gebroken blad of een kamerplant die het na de schoonmaakbeurt opgeeft.
Beste manieren voor kamerplant stofvrij maken
Na onderzoek te doen naar verschillende manieren, een gesprek met een verkoper met een lokale plantenwinkel (Salie, Leiden) en natuurlijk met Oma, heb ik onderstaande manieren bestempeld als de beste manieren!
- Zet de kamerplanten eventjes in de tuin: je kunt ervoor kiezen om de kamerplanten eventjes buiten te zetten. Het is helemaal een goede zet als het een klein beetje regent. Hiermee wordt het stof makkelijk van de bladeren gespoeld, zonder dat je hiermee de plant kunt beschadigen.
- Spoel de kamerplanten licht af onder de douche: als je geen tuin hebt, kun je er ook voor kiezen om de planten eventjes af te spoelen onder de douche. Je moet hierbij wel letten op een lage straal: voorkom dat een te harde straal de planten en de bladeren beschadigd raken.
- Gebruik een vochtige microvezel doek: het is ook mogelijk om een lichtvochtige microvezel doek te gebruiken. Dit wil ik je echter aanraden bij planten met een wat groter blad. Kleine blaadjes kunnen het namelijk meestal niet hebben om grondig afgestoft te worden.
Extra tip van Oma: melk! Ja, je kunt ook melk gebruiken om je planten stofvrij te maken én ze gelijk ook een beter en gezonder te laten leven. Ze zullen dankzij de melk meer glans krijgen en weer een mooie kleur krijgen.

Door de kamerplanten buiten te zetten met een regenbui worden ze stofvrij!
Kamerplant stofvrij maken met stofzuiger?
Deze blog heb ik besloten te schrijven naar aanleiding van vragen over de mogelijkheid om kamerplanten te stofzuigen. Hoewel ik groot fan ben van stofzuigers, wil ik je echter aanraden om zo niet zomaar de kamerplanten met een stofzuiger af te stoffen.
Wat je echter wel kunt overwegen zijn wat kleinere mondstukken bij stofzuigers. Er zijn enkele handstofzuigers die voorzien zijn van kleine zuigmonden, hoewel hierbij de zuigkracht kan zorgen voor het opzuigen van blaadjes van de wat kleinere kamerplanten. Check mijn onderzoek naar de beste handstofzuiger voor eventuele mogelijkheden.
Kamerplant in de slaapkamer: leuk, maar stofgevoelig
Ik wil deze blog eindigen met nog een kleine zijweg naar de kamerplant in de slaapkamer. Het is erg leuk om een kamerplantje op bijvoorbeeld het nachtkastje neer te zetten, maar het is wel een bron van stof. Het is daarom aan te raden om deze ook goed te stoffen als je de hele slaapkamer gaat stoffen. Meer tips voor een stofvrije slaapkamer? Check dan ook mijn gids voor stof in slaapkamer verminderen!