Home » Stofzuiger Blog » Levensduur accu Dyson: hoe lang gaat hij mee?

Levensduur accu Dyson: hoe lang gaat hij mee?

Door Robbert Tigchelaar | Update: 30 augustus 2021
accu dyson levensduur

Naar aanleiding van mijn uitgebreide artikel over de algemene levensduur van een stofzuiger, kreeg ik onwijs veel opmerkingen binnen. In mijn artikel heb ik namelijk met name gekeken naar de normale stofzuiger. Maar hoe zit bijvoorbeeld de accu van een draadloze Dyson steelstofzuiger? 

Vanwege de grote hoeveelheid vragen heb ik besloten om een apart artikel te wijden aan de levensduur van een Dyson accu. Ik heb onder meer gesproken met Dyson zelf over de te verwachten levensduur én of er bijvoorbeeld verschil zit in het model wat je kiest: is er bij een Dyson V8 accu wellicht sprake van een kortere levensduur? Ik zet alles voor je op een rij!

Levensduur Accu Dyson

Zoals je wellicht weet heeft Dyson naast sledestofzuigers ook een groot scala aan steelstofzuigers. In grote lijnen zijn er drie populaire modellen van elkaar te onderscheiden: de Dyson V8, V10 en de krachtigste V11. Sinds kort is daar een nieuw model bijgekomen: de nieuwe Dyson V15 Detect, maar omdat daar nog te weinig gebruikerservaringen mee zijn, neem ik deze op dit moment nog niet mee in mijn artikel.

De Dyson steelstofzuigers komen in veel onderzoeken als beste steelstofzuiger naar voren. Ze scoren goed op zuigkracht, het gebruik van filters en zaken als gewicht en geluidsniveau. Toch blijken er zo nu en dan problemen op te treden als we kijken naar de accu levensduur. Sommigen hebben hun accu al na twee jaar moeten vervangen, omdat deze snel verminderde in maximale accuduur.

Dyson: ‘Een accu kan tot zes jaar meegaan’

Zoals ik in de inleiding al aangaf heb ik voor dit artikel contact opgenomen met Dyson. Dyson heeft mij antwoord gegeven op de vraag hoelang een accu van een Dyson steelstofzuiger in het algemeen meegaat. Het antwoord is dat een Dyson accu tot zes jaar mee kan gaan, meldt een medewerkster van Dyson. Wel wordt daarbij de volgende kanttekening gemaakt: “De levensduur is afhankelijk van het gebruik en de verzorging van de machine”.

Levensduur accu Dyson V11, V10, V8: zijn er verschillen?

Het is natuurlijk ook interessant stil te staan bij de verschillende soorten accu’s van Dyson steelstofzuigers. Zoals ik daarnet al aangaf zijn er drie verschillende modellen. Ik vroeg Dyson het volgende: “Kan het type model ( Dyson V8, V10 of V11) van invloed zijn op de levensduur? Ik kan me voorstellen dat er bij een mindere accu misschien sprake kan zijn van een mindere levensduur?”. Volgens desbetreffende medewerkster heeft dat geen invloed.

‘Accu Dyson V8 levensduur vaak korter’

Wel merkt zij op dat het vaak voorkomt dat de accu van de Dyson V8 sneller vervangen moet worden. Volgens haar heeft dit echter met name te maken met het feit dat de steelstofzuiger niet volgens richtlijnen gebruikt is. Zo meldt zij dat er dan bijvoorbeeld vaak gebruik gemaakt wordt van de maximale zuigstand en dat filters niet of te weinig schoongemaakt worden. Dit laatste gaf ik ook al aan bij de algemene stofzuiger levensduur: je kunt de levensduur aanzienlijk verlengen als je dit wel en op tijd doet.

Niet alleen beter voor je stofzuiger, maar ook voor je gezondheid. Het is ook een tip die ik eerder gaf bij de zuigkracht van een stofzuiger verbeteren. Als we kijken naar een accu van een stofzuiger, dan zijn er een aantal zaken belangrijk. In ons onderzoek naar de beste draadloze stofzuiger kijken we onder meer naar:

 • Accuduur met opzetstuk
 • Accuduur zonder opzetstuk
 • Accuduur met maximale zuigkracht
 • Oplaadtijd tot een volledig volle accu

In onderstaand overzicht heb ik alle informatie verzameld van de Dyson V11, V10 en V8 accu.

Dyson Stofzuiger
Accu kenmerk
Dyson V8 AccuDyson V10 AccuDyson V11 Accu
Accucapaciteit22,8 Volt25,2 Volt25,2 Volt
Oplaadtijd5 uur3,5 uur4,5 uur
Accuduur met Mondstuk25 minuten35 minuten60 minuten
Accuduur zonder Mondstuk40 minuten60 minuten60 minuten
Accuduur met Turbostand5 minuten7 minuten10 minuten

Dyson batterij levensduur verlengen

Zoals al duidelijk werd in het gesprek dat ik met Dyson voerde, zijn er een aantal acties die je kunt ondernemen om de Dyson batterij levensduur aanzienlijk te verlengen. Zo kun je dus minder vaak op Turbo-stand stofzuigen, kun je je filters tijdig schoonmaken (check alles over het Dyson filter schoonmaken) én kan het slim zijn om je steelstofzuiger soms na te lopen op mogelijke verstoppingen.

Ik heb een aantal acties op een rij gezet die van positieve invloed kunnen zijn op de Dyson batterij levensduur:

 • Was de filters en/of vervang de filters als deze versleten zijn
 • Loop de stofzuiger regulier na op verstoppingen
 • Stofzuiger niet altijd met maximale zuigkracht
 • Ga voorzichtig om met de stofzuiger als je stofzuigt (gooi er niet mee)
 • Gebruik alleen onderdelen van Dyson zelf
 • Reinig de mondstukken zo nu en dan

Heb jij nog een gouden tip voor een beter onderhoud van je Dyson stofzuiger? Stuur mij gerust een berichtje, dan vul ik het rijtje hierboven om het nog completer te maken.

Dyson Accu vervangen

Is je Dyson accu overleden? Dan heb ik goed en slecht nieuws voor je. Ik begin met het slechte nieuws: een kapotte Dyson accu kan vaak niet meer gerepareerd worden. Het goede nieuws is, is dat deze – net als veel andere onderdelen van je Dyson steelstofzuiger – vervangen kan worden. Het gaat om een zogeheten ‘Dyson Vervangbatterij’. In de webshop van Dyson ontdek je zo’n vervangbatterij voor de volgende typen:

Het vervangen van een Dyson batterij gaat heel simpel. Ik heb daarvoor een klein stappenplannetje gemaakt.

 1. Koppel je Dyson stofzuiger los van het stroom
 2. Controleer of de stofzuiger uit staat
 3. Klik de telescopische stofzuigerbuis eraf
 4. Haal het stofreservoir eraf door het los te klikken
 5. Schroef het schroefje achter het handvat los
 6. Schroef het schroefje onderaan de accu los
 7. Haal de accu uit je Dyson stofzuiger
 8. Vervang de oude accu met de nieuwe Dyson accu
 9. Herhaal de stappen hierboven in tegengestelde richting om hem aan te sluiten

Belangrijk om te melden: wanneer een Dyson accu geleverd wordt is deze deels opgeladen. Je moet hem dus eerst helemaal volledig opladen voor je de stofzuiger gaat gebruiken. In onderstaande video zijn bovenstaande stappen duidelijk te zien voor de Dyson V6. Ook weten hoe je het doet voor onder meer de V8 en de V7? Bekijk dan hier een uitgebreid artikel over een Dyson accu vervangen.

Dyson garantie op onderdelen

Je krijgt bij het kopen van Dyson onderdelen een garantie van 12 maanden. Dyson raadt je aan om enkel onderdelen te gebruiken van haar eigen merk en ik sluit me hierbij aan. Hoewel ik normaal gesproken zeker ook opensta voor aftermarket oplossingen (die zijn namelijk vaak stukken goedkoper) is het bij Dyson dusdanig specifiek, dat het slimmer is om iets meer te betalen voor een aansluitend product. Hiermee voorkom je erger: een verkeerde accu kan resulteren in een compleet defecte Dyson.

Dyson klacht indienen of ervaring delen

Dyson klacht indienen of een ervaring delen? Laat hieronder weten waar jij tegenaan bent gelopen, wellicht dat wij of een van onze lezers je op weg kunnen helpen bij een oplossing van jouw klacht of probleem. Goede ervaringen zijn natuurlijk nét zo welkom!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The following two tabs change content below.

Robbert Tigchelaar

Robbert is het gezicht achter Bestestofzuigers.nl en is verantwoordelijk voor de onderzoeken naar de beste modellen. Samen met een team aan stofzuigerexperts probeert Robbert stofzuigen leuker, makkelijker én beter te maken voor ieder huishouden.

Laatste berichten van Robbert Tigchelaar (toon alles)