Home » Stofzuiger Blog » Oorsmeer zuiger: oorsmeer verwijderen met een stofzuigertje?

Oorsmeer zuiger: oorsmeer verwijderen met een stofzuigertje?

Door Redactie | Update: 22 augustus 2023
oor stofzuiger

Je oorsmeer verwijderen met een stofzuigertje? © YouTube/WaxVac

Disclaimer: dit artikel is geschreven door stofzuiger experts en niet door medische wetenschappers. Het is een informatief artikel over het product en het is dus geen medisch advies. Raadpleeg altijd de huisarts als je twijfelt aan je gezondheid.

Er zijn stofzuigers voor het verwijderen van dierenharen, voor het opzuigen van water en zelfs voor het schoonmaken van je barbecue. Maar wist je dat er ook stofzuigertjes zijn voor het verwijderen van oorsmeer? Deze zogeheten oorsmeer zuigers zijn gemaakt om overtollig oorsmeer te kunnen verwijderen en je oren te reinigen. En ja, als stofzuiger-fan kan een artikel hierover op onze website natuurlijk niet ontbreken.

Wat zijn oorsmeer zuigers?

Je hebt ze misschien wel eens voorbij zien komen in een advertentie of filmpje op social media: een klein apparaatje waarmee overtollig oorsmeer verwijderd wordt. Dit zijn zogeheten oorsmeer zuigers, maar een kleine zoektocht op het internet leert mij dat het product ook anders genoemd kan worden.

Een rij met andere benamingen voor dit bijzondere apparaatje:
  • Oorsmeer zuiger
  • Wax Vac / WaxVac
  • Elektrische oorreiniger
  • Oorsmeer verwijderaar
  • Oorsmeer stofzuigertje
  • Oorreinigers
  • Ear Wax Cleaner

Wat voor soorten oorsmeer reinigers zijn er allemaal?

Naast de verschillende namen waaronder zo’n reiniger voor overtollig oorsmeer geschuild kan gaan, zijn er ook verschillende uitvoeringen van dit apparaatje. Zo zijn ze er als simpele oorsmeerreinigers die werken met water en op die manier het oorsmeer uit je oren spuiten. Dit is vaak de methode van de huisarts. Echter zijn er ook reinigers die werken met een trilfunctie, modellen met schroefdraad opzetstukjes en dus oorsmeer reinigers die daadwerkelijk met zuigkracht vuil uit het oor verwijderen.

oorsmeer reiniger met water

Oorsmeer reinigen met water © Canva

Zo werkt een oorsmeer zuiger

Maar, hoe werkt zo’n oorsmeer zuiger dan precies? Veel oorsmeer zuigers zijn voorzien van verschillende opzetstukjes en leveren net als een stofzuiger, zuigkracht. Denk nu niet dat je een vacuüm zuigt in je oor met dit type oorsmeer reinigers: het is meer de bedoeling dat je kleine stukjes vuil in het oor kunt mee nemen naar buiten toe, doordat ze aan het uiteinde van de oorsmeerreiniger.

Ik heb een mooie ‘As seen on TV’ video gevonden, waar natuurlijk iedereen glimlacht wanneer ze gebruikmaken van een bekende oorsmeer stofzuiger; de WaxVac.

Werkt een oorsmeer stofzuiger en is het wel veilig?

De grote vraag is natuurlijk of zo’n oorsmeer stofzuiger wel werkt? En nog veel belangrijker: of dit wel veilig is voor het gehoor. Opvallend genoeg zijn er bij Bol.com geen reviews en beoordelingen bij geen van de oorsmeer reinigers die aangeboden worden.

Mijn mening? Ik benadruk dat ik een stofzuiger expert ben en geen medisch specialist. Ervaar je problemen met je gehoor of overtollig oorsmeer? Raadpleeg dan altijd de huisarts.