Home » Stofzuiger Blog » Stof in slaapkamer verminderen: handige tips!

Stof in slaapkamer verminderen: handige tips!

Door Maarten Reijneveld | Update: 1 april 2021
stof in slaapkamer verminderen

In het hele huis is stof te vinden, maar als er een plek is waar je je snel zult ergeren aan plukken stof is het wel de slaapkamer. Het is dan ook een van de plekken waar stof makkelijk vrij kan komen: dit komt bijvoorbeeld doordat stoffige kleding veelal in de slaapkamer te vinden. Ook het bed is vaak een bron van stof. Het is dan ook echt vervelend om bij het opstaan gelijk last te krijgen van allergische reacties, of erger: niet kunnen slapen door niesbuien of prikkelende ogen. In deze blog geef ik tips voor stof in de slaapkamer verminderen. Ga met de tips aan de slag en voorkom veel stof in de slaapkamer.

Waarom stof verminderen in de slaapkamer?

Hoewel deze vraag redelijk makkelijk te beantwoorden is, kan het nooit kwaad om even de punten op een rij te zetten. Het benadrukt weer eens hoe belangrijk het verminderen en bestrijden van stof in de slaapkamer is.

 • Verminderen van de kans op allergische aanvallen: door stof in de slaapkamer aan te pakken is de kans op een allergische aanval, voor, tijdens of na het slapen minder aanwezig. Wel zo fijn, gezien de slaapkamer natuurlijk bedoeld is om tot rust te komen.
 • Gezonder voor lichaam en geest: ook voor je lichaam én geest is een hygiënische slaapkamer een groot pluspunt. Zo is bijvoorbeeld het ventileren van de slaapkamer aan te raden voor een gezondere leefomgeving.
 • Geef huisstofmijt geen kans: door regelmatig de stof te verminderen is ook de kans op huisstofmijt veel kleiner. Huisstofmijt nestelt zich snel in beddengoed, wat ook na het stofzuigen nog kan zorgen voor allergische aanvallen.

1. Slaapkamer frequent schoonmaken

De allereerste en misschien wel meest belangrijke tip voor stof in slaapkamer verminderen is de kamer frequent schoon te maken. Plan een vast moment in de week in, waarna je de kamer goed schoonmaakt. Ga hierbij verder dan enkel een doek over het nachtkastje: vergeet bijvoorbeeld ook niet de vensterbanken en plinten. De volgende zaken in de slaapkamer worden veelal vergeten bij het schoonmaken:

 • Plinten en muren
 • Vensterbanken
 • Lampen of nachtlichtjes
 • Wekkers
 • Bovenop de kasten

In een eeder geschreven stofzuigergids ging ik dieper in op tips voor minder stofzuigen, handig om die ook door te lezen! Heb je vloerbedekking of tapijt in de slaapkamer liggen? Check dan eens de beste stofzuiger voor vloerbedekking.

2. Kleding netjes opbergen in de kledingkast

Ja, ik doe het zelf ook. Als de was opgedroogd is en je een mooi stapeltje kleding naar de slaapkamer brengt, leg je het al snel op een kast of stoel neer. Don’t: hang de kleding gelijk netjes op de kast of leg ze op een plank in de kledingkast. Rondslingerende kleding (ook schone kleding) kan al snel zorgen voor een aantrekkelijke plek voor stof.

Door je kleding gelijk op te bergen voorkom je ook dat je bij een later moment, een stapel kleding mét stof in de kledingkast legt. Hiermee maak je van je kast een stof-walhalla, iets wat we natuurlijk willen voorkomen.

hang kleding gelijk op in de slaapkamerkast

Het is slim om kleding gelijk op te hangen in de kast in de slaapkamer

3. Ook het bed en onder het bed stoffen

Als je de kamer gaat stoffen, is het ook slim om het hele bed mee te nemen. Er zijn verschillende soorten bedframes, die allen stof opvangen. Negen van de tien keer wordt het bed niet goed afgestoft, en dat is ook de reden dat je zelfs na het stofzuigen van de kamer nog steeds last kunt krijgen van een allergische aanval.

Ook onder het bed stofzuigen is een must. Heb jij opbergboxen of weekendtassen onder je bed liggen die je amper gebruikt of eronder vandaan haalt? Haal deze dan bij het stofzuigen er ook onder vandaan en stof ze af met een vochtige microvezeldoek. Je zult schrikken hoeveel stof erop deze spullen zit.

4. Beddengoed minimaal een keer in de week buitenhangen

Het is slim en aan te raden om voor het verminderen van stof in de slaapkamer, het beddengoed minimaal een keer week te luchten. Het beste kun je hiervoor het beddengoed lekker aan de waslijn in de buitenlucht hangen. Op die manier kan het stof lekker uit je beddengoed waaien en lig je ’s avonds weer onder een lekker fris bedje.

Zorg er in ieder geval voor dat je het volgende lekker laat luchten:

 • Kussens
 • Lakens
 • Matrasbeschermers
 • Anti-huisstofmijt matrasberscherms
 • Kussenslopen
 • Plaids of beddensprei

Er zijn ook handige stofzuigers die gebruikt kunnen worden om vervolgens je matras goed af te stofzuigen. Tip: check de beste stofzuiger voor allergieën en check goed de zuigkracht op zachte oppervlaktes.

5. Ventileer de kamer: zet een raam op een kier

Het wordt niet alleen aangeraden om stof in slaapkamer te verminderen: ook voor je eigen gezondheid is het slim om de slaapkamer goed te ventileren. Je kunt hiervoor een raam op een kier zetten, ook als je gaat slapen. Het is echter nog beter om gebruik te maken van een luchtventilatierooster, mocht je deze hebben.

Let op: heb jij een ventilatierooster, zorg er dan voor dat je dat je deze ook goed schoonhoudt. Ook dit kan een bron van stof zijn, zodra je deze openzet en het tocht, kan het juist zorgen voor extra stof in de slaapkamer!

Meer tips voor stof slaapkamer voorkomen?

Heb jij nog onmisbare tips om stof in de slaapkamer te voorkomen? Stuur mij dan een berichtje, zodat we samen kunnen zorgen voor een superschone slaapkamer met een minimale hoeveelheid stof!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The following two tabs change content below.

Robbert Tigchelaar

Robbert is het gezicht achter Bestestofzuigers.nl en is verantwoordelijk voor de onderzoeken naar de beste modellen. Samen met een team aan stofzuigerexperts probeert Robbert stofzuigen leuker, makkelijker én beter te maken voor ieder huishouden.

Laatste berichten van Robbert Tigchelaar (toon alles)