Home » Stofzuiger Blog » Stofzuiger smart home mogelijkheden op een rij

Stofzuiger smart home mogelijkheden op een rij

Door Robbert Tigchelaar | Update: 9 november 2022
stofzuiger smart home mogelijkheden

Een stofzuiger wordt vandaag de dag steeds slimmer. Zo kunnen ze zelfstandig aan de slag – als jij niet thuis bent – en zijn ze steeds vaker te bedienen via een smartphone of tablet. Met het oog op de toekomst is het dan ook slim om te spieken wat eventuele stofzuiger smart home mogelijkheden zijn. Wat kun je verwachten en wanneer is er nu écht sprake van toegevoegde waarde?

Ik heb besloten om onderzoek te doen naar de actuele innovaties op het gebied van smart home stofzuigers. Deze worden in veel gevallen robotstofzuigers of stofzuigerrobots genoemd en zijn er van veel verschillende merken. Een merk wat hier tussenuit springt is iRobot. In dit artikel zet ik alle stofzuiger smart home mogelijkheden op een rij!

Wat een slimme stofzuiger betekenen voor een smart home?

Op veel verschillende smart home gerelateerde websites zie ik steeds vaker de stofzuiger voorbij komen. Een mooie ontwikkeling, als je het mij vraagt. Zo kan een stofzuiger opgenomen worden in smart home scenario’s en automatisch van start gaan. Bijvoorbeeld als jij op je werk bent, zodat je nooit meer last hebt van het lawaai van een stofzuiger! Naar aanleiding met gesprekken met de robotstofzuiger experts van websites als Smarthomeweb.nl, heb ik een goed beeld weten te scheppen over de mogelijkheden. Ik beschrijf ze een voor een!

Stofzuiger onthoudt kamers en kamerindelingen

Een van de mooiste mogelijkheden is dat stofzuigers steeds vaker in staat zijn om kamers en kamerindelingen te onthouden. Een robotstofzuiger ontwijkt niet alleen meubels en trappen: hij onthoudt dit ook en slaat dit op. Waarom dit handig zou zijn? De stofzuiger kan met behulp van de data de beste routes gaan bepalen en hiermee niet alleen energie besparen, maar ook zorgen voor het beste resultaat.
Er zijn nieuwsberichten verschenen waarin blijkt dat iRobot – een toonaangevend merk met robotstofzuigers – de samenwerking op zoekt met Google. Een smart speaker of smart display van Google Home kan de indelingen inzien en hier vervolgens ook weer slim voor gebruikt worden. Laten we de bediening met spraak erbij pakken!

Stofzuigers bedienen met spraak via smart speaker of display

Een smart speaker of smart display is met name geschikt om aangesloten apparaten met spraak aan te sturen. Waar het bij de geboorte van een smart home vooral ging om slimme lampen en slimme stekkers, kunnen ook steeds vaker stofzuigers met spraak bediend worden. In veel gevallen biedt een robotstofzuiger ondersteuning voor Google Asssitant of Amazon Alexa. Mijn voorkeur heeft op dit moment Google Assistant, omdat deze spraakassistent Nederlands ondersteund is.

Het bedienen van je stofzuiger met spraak is dan mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Hé Google, laat de robotstofzuiger de slaapkamer stofzuigen!“, wanneer een koppeling tot de mogelijkheden behoord.

Stofzuiger bedienen via je smartphone of tablet

Naast het bedienen met spraak kun je een smart home stofzuiger ook vaak aansturen middels een app op je smartphone of tablet. Deze app kan in veel gevallen ook gebruikt worden voor:

  • Inzicht in activiteiten
  • Maken van koppelingen met andere smart home apparaten
  • Planningen maken voor het stofzuigen
  • Op afstand de stofzuiger laten stofzuigen

Met name dit laatste is erg handig. Kom je aan op kantoor na een heftig ontbijt, activeer dan de robotstofzuiger van een afstand om rond de ontbijttafel te stofzuigen. Op die manier kun je ’s avonds eer genieten van een heerlijk diner, zonder dat er kruimels van het ontbijt op de vloer liggen. Daarbij geniet je natuurlijk van het voordeel dat je niet in de herrie hoeft te zitten: de stofzuiger is namelijk al klaar.
Automatische stofzuiger smart home scenario’s maken

Een van de meest interessante stofzuiger smart home mogelijkheden op dit moment is het integreren binnen smart home scenario’s. Dit staat echter nog wel écht in de kinderschoenen op dit moment. Met een smart home scenario doel ik op een compleet geautomatiseerd smart home proces. Vindt A plaats? Dan wordt B in werking gezet. Dit kan met name handig zijn bij verschillende situaties, waarin een snelle stofzuigbeurt een must is.

Een van de mooiste voorbeelden die ik hierbij kan geven is het automatisch laten stofzuigen als een luchtreiniger teveel stofdeeltjes in huis heeft ontdekt. Hierbij is het dus wel onwijs belangrijk dat de robotstofzuiger compatibel is met desbetreffende luchtreiniger. Onderstaande video van iRobot is een aanrader: hierin vertelt het bekende merk wat allemaal kunnen verwachten op het gebied van scenario’s. Meer weten over het merk? Bekijk dan hier mijn onderzoek naar de beste iRobot stofzuiger.

IFTTT maakt smart home scenario’s vaak mogelijk

Graag licht ik een specifieke smart home software toe voor het maken van smart home scenario’s: IFTTT. IFTTT staat voor If This, Then That en is een type software waarmee je eenvoudig acties-reacties kunt realiseren. Je kunt diensten koppelen met producten of twee merken die normaal gesproken niet met elkaar compatibel zijn.

Conclusie: is een stofzuiger echt van toegevoegde waarde binnen een smart home?

Een stofzuiger in een smart home kan zeker interessant zijn. Met name de koppelingen met andere diensten en producten zorgen in mijn ogen voor de meeste toegevoegde waarde. Echter is een slimme stofzuiger, dus beter bekend als een robotstofzuiger, sowieso al erg interessant vanwege de volgende punten:

  • Kan automatisch aan de slag gaan
  • Kan in sommige gevallen zelfs zichzelf legen
  • Kan gekoppeld worden aan bijvoorbeeld luchtreinigers
  • Kan bediend worden op afstand via een app

Ben je geïnteresseerd in zo’n stofzuiger voor een smart home? Dan raad ik je aan om ook mijn eerdere onderzoek naar de beste robotstofzuiger te bekijken. Ik heb hier meerdere modellen gekenmerkt als beste keuze naar aanleiding van een diepgaande analayse.

The following two tabs change content below.

Bram Tigchelaar

Bram is het gezicht achter de vele top 10 lijsten op Bestestofzuigers.nl. Daarnaast gaat Bram graag op zoek naar de beste compacte keuzes: zo deed hij onderzoek naar de beste autostofzuiger! Bekijk snel de verschillende onderzoeken of stuur je vragen naar Bram.

Laatste berichten van Bram Tigchelaar (toon alles)