Home » Stofzuiger Blog » Voordelen van een steelstofzuiger

Voordelen van een steelstofzuiger

Door Robbert Tigchelaar | Update: 9 november 2022
voordelen steelstofzuiger

De laatste tijd is de steelstofzuiger steeds populairder. Merken als Dyson hebben verschillende modellen op de markt gebracht. Bij zo’n steelstofzuiger kun je genieten van een aantal mooie voordelen. Zo zijn ze vaak enorm licht en is er sprake van een geïntegreerde kruimelzuiger. Om je kennis te laten maken met alle voordelen, heb ik alle pluspunten van dit type stofzuiger eens en voor altijd op een rij gezet. Alle voordelen van een steelstofzuiger? Check ze allemaal in deze complete lijst!

De steelstofzuiger kort omschreven

Laten we nog heel even kort stilstaan bij de definitie van een steelstofzuiger. Ik heb het namelijk niet over een stofzuiger met een steel, want dit hebben traditionele stofzuigers natuurlijk ook. Nee, ik heb het over de stofzuigers die in zijn geheel een steel zijn. De bekendste steelstofzuigers zijn van het merk Dyson en worden in veel toplijsten vaker bestempeld als de beste uit de top 10 stofzuigers van dit moment. Met name door de vele voordelen die ik nu op een rij zal zetten! Wist je dat we trouwens ook een beste Dyson stofzuiger onderzoek hebben verricht?

1. Steelstofzuiger is vaak enorm licht

In tegenstelling tot reguliere stofzuigers die je achter je aan moet rollen, is er bij een steelstofzuiger vaak sprake van een draadloos model. Het is dan veel belangrijk om te letten op het gewicht, gezien je een steelstofzuiger vaak bij de hand meedraagt. Gelukkig is een van de mooiste voordelen van een steelstofzuiger dat ze enorm licht zijn.

Gemiddeld is een steelstofzuiger tussen de 2 en 3 kilogram. Ik raad je aan om zeker niet te kiezen voor een stofzuiger boven de 4 kilogram, gezien dit na een paar minuten al snel als zwaar kan aanvoelen.
2. In veel gevallen voorzien van geïntegreerde kruimelzuiger

Een kruimelzuiger, ook wel een handstofzuiger of kruimeldief genoemd, is enorm handig voor het ‘even snel’ opzuigen van kleine kruimels. Bij een steelstofzuiger is er negen van de tien keer sprake van een geïntegreerde kruimelzuiger. Vaak zit deze aan de voorzijde van de stofzuiger en is deze eenvoudig uitneembaar. In onze onderzoek naar de beste steelstofzuiger zijn enkel modellen opgenomen die voorzien zijn van zo’n extra kruimelzuiger. Een goed voorbeeld is een Dyson kruimeldief, die eigenlijk voorzien is van een lange steel.

3. Makkelijk op te bergen met ophangsysteem

We kennen allemaal wel de situatie dat je een stofzuiger mooi op wilt bergen, maar het naar mate de tijd verstrijkt hij toch weer in dat ene hoekje komt te staan. Simpelweg omdat het opbergen een lastig karwei is en je er niet snel bij kunt als je de stofzuiger nodig hebt. Bij een steelstofzuiger hoef je hier vaak niet bang voor te zijn. Er zijn namelijk modellen die geleverd worden met een handig ophangmechanisme. Deze kun je vaak aan de muur bevestigen.

Een extra voordeel hiervan, is dat je de steelstofzuiger vaak direct oplaad door deze in het ophangsysteem te klikken. Je geniet dus niet alleen van een mooi opgeborgen stofzuiger, maar ook van het feit dat je hem nooit meer vergeet op te laden. Iets wat toch even wennen blijft als je een normale stofzuiger gewend bent die je normaal gesproken in het stopcontact plugt.

4. Draadloos met behulp van een accu

Zoals ik daarnet al een beetje door liet schemeren, is een steelstofzuiger vaak draadloos. Niet voor niets is dit een van de drie beste draadloze stofzuiger keuzes op dit moment. Het grote voordeel met een draadloze stofzuiger, is dat je geen rekening hoeft te houden met een maximale actieradius en dat je vrijer kunt bewegen tijdens het stofzuigen.

Het is daarbij wel een van de belangrijkste punten om op te letten bij een stofzuiger kopen: check altijd de maximale accuduur (hoe lang je kunt zuigen) en de oplaadtijd die nodig is om de accu weer volledig op te laden.
5. Makkelijker stofzuigen op lastige plekken

Onder de kast stofzuigen is vaak een heel karwei. Een klusje die we vaak over het hoofd zien (lees: expres vergeten). Met een steelstofzuiger zijn dit soort plekken vaak veel makkelijker te bereiken, gezien dit type stofzuiger vaak veel mobieler is dan de klassieke stofzuigers. Noot: dit geldt natuurlijk niet voor robotstofzuigers.

De volgende plekken zijn vaak veel beter te bereiken en te stofzuigen:

 • Traptreden
 • Onder en bovenop meubels
 • Hoekjes
 • Plafond en muren
 • Tafels

Let wel op dat er genoeg zuigmonden geleverd worden voor de specifieke oppervlaktes. Zo is het slim om voor meubels enkel meubelzuigmonden te gebruiken om bijvoorbeeld krassen te voorkomen. Onderstaande commercial laat goed zien hoe makkelijk het stofzuigen met een draadloze steelstofzuiger kan zijn.

6. Geleverd met heel veel verschillende opzetstukken

Het is mij opgevallen dat veel steelstofzuigers geleverd worden met onwijs veel opzetstukken, ook wel zuigmonden genoemd. Dit is interessant voor het stofzuigen van meerder oppervlaktes. Denk hierbij niet alleen aan vloeren, maar ook aan meubels. Het is natuurlijk altijd belangrijk om te blijven letten op de zuigkracht van specifieke oppervlaktes bij de keuze van een steelstofzuiger. Heb jij bijvoorbeeld een vloer van hout? Check dan eerst onderzoeken als de beste stofzuiger voor houten vloeren.

Samenvatting van alle steelstofzuiger voordelen

Nu we alle voordelen uitgebreid hebben behandeld, zet ik ze nu allemaal nog kort op een rij.

 1. Lichtgewicht
 2. Inclusief kruimeldief
 3. Makkelijk opbergen
 4. Draadloos
 5. Lastige plekken stofzuigen
 6. Veel opzetstukken

Het is daarbij natuurlijk altijd belangrijk om ook de standaard zaken van een steelstofzuiger te blijven checken om een goede keuze te maken. En om daarmee natuurlijk te genieten van al deze voordelen.

The following two tabs change content below.

Robbert Tigchelaar

Robbert is het gezicht achter Bestestofzuigers.nl en is verantwoordelijk voor de onderzoeken naar de beste modellen. Samen met een team aan stofzuigerexperts probeert Robbert stofzuigen leuker, makkelijker én beter te maken voor ieder huishouden.