Home » Stofzuiger Blog » Voordelen van een stofzuiger zonder zak

Voordelen van een stofzuiger zonder zak

Door Robbert Tigchelaar | Update: 9 november 2022
voordelen stofzuiger zonder zak

Steeds vaker kiest men voor een stofzuiger zonder zak, ook wel de zakloze stofzuiger genoemd. Dit type stofzuiger hoeft niet constant voorzien te worden van een nieuwe stofzuigerzak, maar is voorzien van een stofreservoir. Bij stofzuigers zonder zak zijn er een aantal mooie voordelen te benoemen die we niet tegenkomen bij de traditionele stofzuiger. Laten we alle voordelen eens op een rij zetten. Bepaal op basis van alle voordelen van een stofzuiger zonder zak of dit model wellicht interessant is voor jouw woning.

Alle voordelen op een rij

1. Nooit meer opzoek naar stofzuigerzakken

Soms kan het een aardige zoektocht zijn: op zoek naar een stofzuigerzak die precies past in jouw stofzuiger. En heb je eindelijk het juiste model gevonden in een specifieke webshop, stopt deze met de verkoop ervan.

Met een stofzuiger zonder zak hoef je niet meer te op zoek te gaan naar zo’n zak! De stofzuiger is namelijk voorzien van een stofreservoir die al het stof voor je opvangt, in plaats van een zak.

Tip: let op de grootte van het stofreservoir

Een extra tip die we je mee willen geven is om goed te kijken naar de grootte van het stofreservoir. Op basis van ervaring kunnen wij zeggen dat twee liter een gemiddelde grootte is voor de meeste huishoudens. Ook de beste zakloze stofzuigers in onze ogen hebben nagenoeg deze inhoud.
2. Minder in aanraking met stof

Bij een traditionele stofzuiger kom je altijd in aanraking met de stofzuigerzak. Je moet deze er immers uithalen. En hoewel een stofzuigerzak vaak voorzien is van een handig schuifje om deze af te sluiten wanneer je hem eruit haalt, zal er altijd wat stof vrij komen. Het wordt helemaal een ellende als de zak niet goed heeft gezeten…

Met een stofzuiger zonder zak kun je eenvoudig het stofreservoir eruit halen en deze boven de prullenbak houden om te legen. Het is wel slim om het reservoir zo nu en dan even schoon te maken met een vochtige doek om het stof niet op te laten hopen.

Goed geschikt voor mensen met een stofallergie

Hierdoor is de zakloze stofzuiger dan ook zeer geschikt voor mensen met een stofallergie. De kans om een allergische reactie te krijgen van stof is bij dit type stofzuigers veel minder groot. Heb je last van een stofallergie? Bekijk dan mijn onderzoek naar de beste stofzuiger voor allergieën: ontdek welke zakloze variant het beste scoort!

3. Makkelijk te legen stofreservoir

Met name de modellen van de laatste periode zijn steeds vaker makkelijker te legen. Een stofreservoir wat in onze als makkelijk bestempeld kan worden, voldoet aan de volgende eigenschappen:

 • Voorzien van een groot handvat
 • Kan na het uitnemen ook even neergezet worden
 • Houdt zijn balans in een volle situatie
 • Heeft een klep die je boven de prullenbak open kan doen
 • Is eenvoudig schoon te maken met een doek

Hierbij benadrukken we nogmaals onze eerder genoemde tip: check altijd ook de grootte van de stofbak van de zakloze stofzuiger! Als een stofbak lastig te legen is kan het wel zorgen voor stofwolken en daarmee de kans op een allergische aanval. Mocht je reeds een slecht te legen model hebben aangeschaft, dan raden wij je aan om de zakloze stofzuiger buiten te legen of een in garage.
4. Minder kans op verstopping

Daarnet benoemde we het al: het is een hele grote klus als een stofzuigerzak niet goed heeft gezeten. Sterker nog: het kan zelfs je hele stofzuiger vernietigen. Bij een stofzuiger zonder zak is de kans op een verstopping minimaal! Er is immers geen stofzak die verkeerd kan zitten of die te vol kan raken. Over te vol gesproken: ook hier is nog een extra voordeel te benoemen.

Zie direct of het tijd is om te legen

Een zakloze stofzuiger is vaak voorzien van een doorzichtige stofbak. In tegenstelling tot stofzuigers mét zak waarbij de zak vaak onder een gesloten klep te vinden is, kun je direct zien hoeveel stof er in de stofzuiger zit. Is deze helemaal vol: dan kun je hem nog voordat je gaat stofzuigen eenvoudig legen.

5. Lager vermogen, hogere zuigkracht

Voorheen werd veelal de zuigkracht van een stofzuiger ingeschat op basis van het vermogen. Hoe hoger het vermogen, hoe hoger de zuigkracht. Toch is dit niet waar, dit benoemde we tevens in ons artikel ‘stofzuiger kopen waar moet je op letten’. Een stofzuiger kan tegenwoordig goed ontworpen zijn, waarbij er sprake is van een lager vermogen, maar een hele hoge zuigkracht.

Zakloze stofzuiger heeft vaak lager vermogen

Opvallend is dat zakloze stofzuigers vaak een lager vermogen hebben dan varianten met een zak. Een groot voordeel hierbij is natuurlijk het energieverbruik: bij een lager vermogen wordt er minder energie verbruikt. Dit terwijl de zuigkracht vaak nog hoger of even hoog is als modellen met een hoger maximaal vermogen.

6. Niet enorm prijzig, zoals men vaak denkt

Om ons heen horen we vaak dat men ervan uit gaat dat een stofzuiger zonder zak veel duurder is dan een stofzuiger met zak. Dit is niet waar! Helaas kunnen we niet zeggen dat een zakloze stofzuiger altijd goedkoper is, maar in veel gevallen is er altijd een prima budget alternatief te vinden die past bij jouw woning.

Tip: check ook eens ons onderzoek naar de beste goedkope stofzuiger, ook hier ontdek je een zakloze stofzuiger die er qua prijs echt niet bovenuit stijgt.

Kanttekening bij alle voordelen van een stofzuiger zonder zak

Uiteraard heeft elk type stofzuiger zijn eigen voordelen. Echter hoeven deze voordelen niet altijd aanwezig te zijn bij alle stofzuigers. We hebben daarom een lijst gemaakt met factoren waar je nog even goed op moet letten of lees hier een blog over de verschillen van een stofzuiger met of zonder zak.

 • Is het stofreservoir groot genoeg?
 • Is de stofbak makkelijk te legen?
 • Is het filter er eenvoudig uit te halen (en schoon te maken?)
 • Heeft de stofzuiger voldoende zuigkracht?
 • Is de zakloze stofzuiger energiezuinig?
 • Maak de stofzuiger zonder zak weinig geluid?
 • Heeft de stofzuiger een voldoende lang snoer?

Wanneer de meeste van bovenstaande vragen met ‘ja’ beantwoord kunnen worden, zit je hoogstwaarschijnlijk goed!

Mogelijke nadelen van zakloze stofzuigers

Er kunnen, ook na bovenstaande voordelen, ook een paar nadelen benoemd worden. Deze zijn echter vaak persoonlijk (denk aan het kunnen zien van het stof bij een doorzichtige stofbak). De een vindt het hinderlijk, terwijl het de ander niet zoveel kan interesseren. We zetten ze toch even op een rij.

 • Een lastig te legen stofbak kan zorgen voor grote stofwolken bij het legen ervan
 • Het filter kan soms lastig schoon te maken zijn, iets wat wel moet gebeuren bij zakloze stofzuiger
 • Je kunt het stof vaak door de bak heen zien, wat kan zorgen voor een minder plezierig aanzicht
 • Bij een klein stofreservoir dien je deze vaker te legen dan een stofzuiger met een grote stofzak
 • Stof komt los in de afvalbak terecht, waarmee het weer kan opwaaien zodra je deze opendoet

Zelf voordelen of nadelen ervaren bij dit type stofzuigers?

Kun jij uit ervaring nog meer voordelen of nadelen van een stofzuiger zonder zak benoemen? Laat het ons weten!

The following two tabs change content below.

Robbert Tigchelaar

Robbert is het gezicht achter Bestestofzuigers.nl en is verantwoordelijk voor de onderzoeken naar de beste modellen. Samen met een team aan stofzuigerexperts probeert Robbert stofzuigen leuker, makkelijker én beter te maken voor ieder huishouden.