Home » Stofzuiger Blog » Waarom zijn honden bang voor een stofzuiger?

Waarom zijn honden bang voor een stofzuiger?

Door Robbert Tigchelaar | Update: 9 november 2022
waarom zijn honden bang voor een stofzuiger

Voor veel honden is het misschien wel de nummer één vijand binnen in het huis: de stofzuiger. Vaak als je begint met stofzuigen kan een hond enorm gaan blaffen en zich erg agressief gaan gedragen. Maar, waarom doet een hond dit eigenlijk? En zijn er misschien manieren om dit gedrag af te leren of om te voorkomen? Ik ging op onderzoek uit!

Een hond die bang is voor de stofzuiger: hoe zit dat nu eigenlijk?

Je zal niet de eerste zijn die een blaffende hond in huis hebt lopen, zodra je begint met het stofzuigen van de woning. Er zijn namelijk verschillende redenen waarom een hond bang kan worden van het huishoudelijke apparaat.

Enkele symptomen van een ‘bange hond’ door het stofzuigen:

  • Hij blaft naar de stofzuiger of valt deze zelfs aan
  • De hond verstopt zich op een ‘veilige plek’
  • Een hond kan van angst opeens gaan plassen
  • Wordt in grote lijnen erg agressief, ook naar het baasje
hond kan gaan blaffen naar de stofzuiger

Deze hond blaft naar de stofzuiger uit angst.

Ik heb gesproken met een dierenarts, heb online desk-research gedaan en heb diverse fora afgezocht op dit onderwerp. Ik zet de verschillende redenen op een rij waarom een hond bang kan worden van de stofzuiger.
Een stofzuiger maakt erg veel geluid, wat een hond niet fijn vindt

Een van de belangrijkste oorzaken van een bange hond is het geluid van de stofzuiger. In een huis is het normaal gesproken erg stil: helemaal als je hond wat vaker overdag alleen thuis zit. Wanneer jij op bepaalde momenten gaat stofzuigen is het verschil in geluidsniveau enorm.

Daarbij zijn stofzuigers sowieso vaak al erg luid: gemiddeld produceert een stofzuiger 75 decibel, wat ongeveer net zo hard is als een bladblazer van de buurman op een afstandje.

Een hond vind de geur van een stofzuiger stinken

Een andere oorzaak kan de geur van een stofzuiger zijn. Want zeg nou zelf: erg lekker ruikt hij niet. Het is logisch dat een stofzuiger zo nu en dan een nare geur kan verspreiden, gezien we hiermee stof en vuil opzuigen en verzamelen.

Als een filter van de stofzuiger verstopt raakt of niet zo vaak schoongemaakt wordt kan deze geur sterk verergeren. Op dit moment last van stank? Neem dan een kijkje bij het artikel waarin Bram alles vertelt over een stinkende stofzuiger voor praktische oplossingen.
🐕 Diesel: “Het gekke apparaat, wat veel geluid maakt, wordt door de mens door de kamer gesleept alsof hij – net als mij – uitgelaten wordt. Dat vind ik niet fijn! Hij stinkt nog ook! Woef woef!”

Hoe kun je hond laten wennen aan een stofzuiger?

Als je hond nog jong is, zijn er verschillende manieren om hem mogelijk te laten wennen aan de stofzuiger.

  • Stuur de hond naar de mand voor je gaat stofzuigen, zo kun je een beetje op afstand blijven van de hond
  • Zet de hond in een andere kamer, hiermee kan hij alvast een beetje gaan wennen aan het geluid en kun je stapje voor stapje hem kennis laten maken met de stofzuiger
  • Laat de hond eerst even goed snuffelen aan een nieuwe stofzuiger, voor je hem zomaar gebruikt

Ik wil hierbij de opmerking maken dat het geluid van een stofzuiger gewoon ook oncomfortabel kan zijn voor een hond. Wij kunnen ook niet wennen aan een voorbijrijdende ambulance met loeiende zwaailichten.

Als het mogelijk is: laat iemand anders de hond even lekker uitlaten en ga dan eventjes aan de slag met de stofzuiger.

hond laat snuffelen aan de stofzuiger

Een hond laten snuffelen kan hem al minder bang maken in het begin.

De hond minder bang maken? Maak dan deze keuzes voor een stofzuiger

Als jouw hond maar niet kan wennen aan de stofzuiger, kun je er ook voor kiezen om een nieuw model in huis te halen. Wellicht is er gewoon sprake van té luide stofzuiger of is hij zo oud dat hij ontzettend begint te stinken.

Ga je op pad voor een nieuwe stofzuiger? Let dan op de volgende factoren:

  • Goede luchtfilters voor geurverspreiding: een stofzuiger met een goed filter kan ervoor zorgen dat er minder sprake is van nare geuren. Vaak zie je dit bij stofzuigers tegen allergische reacties, die onder meer voorzien zijn van een geuren- of een antiallergiefilter. Bekijk hier mijn onderzoek naar de beste stofzuiger voor allergieën.
  • Ga voor een stofzuiger met een laag geluidsniveau: tegenwoordig vind je al stofzuigers met een geluidsniveau van slechts 57 decibel. Dat is veel stiller dan de gemiddelde stofzuiger. Check ons onderzoek naar de beste stille stofzuiger voor de beste keuzes op dit moment.

Heb jij zelf ervaring met een bange hond en heb jij een unieke oplossing? Ik ben benieuwd, laat het weten in de reacties onderaan dit artikel!

The following two tabs change content below.

Robbert Tigchelaar

Robbert is het gezicht achter Bestestofzuigers.nl en is verantwoordelijk voor de onderzoeken naar de beste modellen. Samen met een team aan stofzuigerexperts probeert Robbert stofzuigen leuker, makkelijker én beter te maken voor ieder huishouden.