Home » Stofzuiger Blog » Zuigkracht stofzuiger verbeteren bij verminderen

Zuigkracht stofzuiger verbeteren bij verminderen

Door Maarten Reijneveld | Update: 21 mei 2021
zuigkracht stofzuiger verbeteren bij verminderen

Een stofzuiger dient een goede zuigkracht te hebben om alles goed te kunnen stofzuigen. Vaak is het afhankelijk van de stofzuiger hoe het gesteld is met de zuigkracht op specifieke oppervlaktes. Dit wordt veelal aangegeven op het energielabel van de stofzuiger: je ontdekt hoe het gesteld is met de zuigkracht op harde en op zachte vloeren als tapijt en vloerbedekking.

Het kan voorkomen dat een stofzuiger – of deze nu draadloos is of niet – verminderd in zuigkracht. Dit kan verschillende redenen hebben, die je veelal zelf gemakkelijk kunt checken en oplossen. In deze blog ga ik dieper in op de stofzuiger zuigkracht verbeteren bij verminderen. Wat zijn de punten die je kunt checken en verbeteren?

Stofzuiger zuigkracht verminderd: redenen

Er zijn tal van redenen op een rij te zetten waarom de zuigkracht van een stofzuiger opeens verminderd. Zo kan er een verstopping zijn in de stofzuigerslang of is het HEPA filter verstopt geraakt door deze niet periodiek schoon te maken. Ik zet op basis van binnengekomen vragen en opmerkingen de meest voorkomende redenen voor het verminderen van de stofzuiger zuigkracht op een rij:

 • Verstopte filters: een van de grootst redenen voor een afname in zuigkracht zijn verstopte filters. Als deze verstopt raken kan de lucht niet meer door het filter heen, wat een vermindering in zuigkracht als gevolg met zich mee brengt.
 • Luchtlekkage: er kan juist ook sprake zijn van een lucht lekkage. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als de slang niet goed op de stofzuiger aangesloten is. Hierbij is er dus een lek in de luchtcirculatie, waardoor deze ontsnapt.
 • Verstopping in zuigmond: het kan goed zijn dat er een prop in de zuigmond te vinden is. Deze reden zorgt voor de grootste afname in zuigkracht van de stofzuiger, gezien er geen lucht meer aangezogen kan worden.
 • Verstopping in stofzuigerslang: als er geen prop in de zuigmond te vinden is, kan deze zich ook verder op in de slang bevinden. Deze is dan vaak te vinden bij het plastic handvat van de stofzuigerstang, waar hij waarschijnlijk vast is komen te zitten bij de bocht.

Naast de onderdelen van de stofzuiger zelf, zijn er ook redenen op te noemen die te maken hebben met de stofzuigerzakken.

 • Volle stofzuigerzak: een stofzuigerzak kan ook te vol zitten, waardoor de stofzuiger vanaf dat moment gelijk verminderd in zuigkracht. Het is daarbij ook erg gevaarlijk om met een te volle zak te blijven stofzuigen: de motor kan overhit raken en het stof kan zich ook in de stofzuiger zelf gaan nestelen.
 • Te oude stofzuigerzak: zelfs als de stofzuigerzak helemaal leeg is, kan deze alsnog zorgen voor een slechte zuigkracht. Een stofzuigerzak bestaat uit hele kleine gaatjes die de lucht erdoor heen laten. Als deze verstopt zijn geraakt, bijvoorbeeld bij een stofzuigerzak hergebruiken, kan de zuigkracht aanzienlijk afnemen.

Oplossingen voor stofzuiger zuigkracht verbeteren

Naar aanleiding van bovenstaande – veelvoorkomende – redenen, heb ik een lijst gemaakt met actiepunten die je zelf kunt toepassen. Het is een mooie controle lijst om te kijken waar de vermindering in zuigkracht aan kan liggen en je maakt daarmee ook je stofzuiger goed schoon.

Stappenplan mogelijk verbeteren zuigkracht

 1. Haal de stofzuiger zuigmond en de slang van de stofzuiger af
 2. Controleer de onderdelen op een mogelijke verstopping, ook de stofzuigerslang
 3. Haal vervolgens de stofzuigerzak uit de stofzuiger en check of deze niet te vol is. Niet te vol? Schat dan in hoelang het geleden is dat je deze vervangen hebt, gemiddeld is het om de drie maanden tijd voor een nieuwe!
 4. Haal nu alle filters uit je stofzuigers: van het HEPA filter tot en met de motorfilter. Controleer of deze allemaal schoon zijn. Zo niet? Maak deze dan schoon. Lees tip: check hier hoe en hoevaak HEPA filter wassen.
 5. Installeer alle onderdelen weer op de juiste wijze op de stofzuiger en zet deze aan. Merk op of de zuigkracht verbeterd is of hetzelfde is gebleven.

Als je bovenstaande stappen allemaal doorlopen hebt, maar de zuigkracht nog steeds verminderd is, dan is het slim om de stofzuiger goed controleren op eventuele luchtlekken. Dit gaat verder dan enkel de bevestiging van de slang op de stofzuiger: ook rubberen afdichtingen van bijvoorbeeld een HEPA filter kunnen hierbij een rol spelen. Loop alles goed na!

stofzuiger kopen waar op letten

Het Energielabel geeft inzicht in zuigkracht van de stofzuiger

Stofzuiger zuigkracht altijd afhankelijk van het model

Ik wil graag nog even benadrukken dat de zuigkracht van een stofzuiger natuurlijk altijd afhankelijk is van het model. Zo deed ik onderzoek naar de beste stofzuiger voor harde vloeren tot de beste stofzuiger voor tapijt. Beide hebben een totaal andere zuigkracht op verschillende oppervlaktes. Ik raad je aan om altijd goed het energielabel te bestuderen, dit is een van de belangrijkste punten om op te letten bij een stofzuiger kopen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

The following two tabs change content below.

Robbert Tigchelaar

Robbert is het gezicht achter Bestestofzuigers.nl en is verantwoordelijk voor de onderzoeken naar de beste modellen. Samen met een team aan stofzuigerexperts probeert Robbert stofzuigen leuker, makkelijker én beter te maken voor ieder huishouden.

Laatste berichten van Robbert Tigchelaar (toon alles)