Zwembadstofzuiger: de opties
Elke zomer loop je tegen hetzelfde probleem aan. Het is heerlijk weer geweest dus binnen de kortste keren wordt het zwembad weer volop gebruikt. Het is echt genieten zo’n zwembad, maar wat een werk om hem schoon te houden! Hoe goed je ook je best doet, binnen een mum van tijd zitten er beestjes, gevallen bladeren en andere ongewenste vuile deeltjes in je zwembad. Met je schepnetje in de weer lijkt niet te werken, maar hoe kan je nou wel makkelijk je zwembad onderhouden? Wij hebben dé oplossing: een zwembadstofzuiger.
De waterstofzuiger is de ideale manier om zonder al te lang bezig te zijn, je zwembad weer helemaal schoon te krijgen. Of je nou een opblaaszwembad, jacuzzi of een ingebouwd zwembad in de tuin hebt staan. Voor iedereen is er een zwembadstofzuiger. Zo kan jij makkelijk je zwembad schoonhouden en heb je tijd zat om tijdens de warme zomerse dagen in het zwembad te liggen!
Checklist: je zwembad bepaald de zwembadstofzuiger
Het is belangrijk om vooraf goed te bedenken waar je een zwembadstofzuiger voor gaat gebruiken. Is een handstofzuiger voldoende of heb je toch een elektrische of robotstofzuiger nodig? EN hoe zit eht met de zuigkracht van je waterstofzuiger? Heb je een groot zwembad dan zit daar veel water in waardoor er een hoge weerstand ontstaat. Een zwembadstofzuiger met veel zuigkracht is dan een echte must. Daarentegen gaat er in een klein opblaaszwembad veel minder water waardoor een waterstofzuiger met minder zuigkracht ook prima werkt.
Kortom: het soort zwembad bepaald de eisen waaraan de zwembadstofzuiger moet voldoen. We leggen daarom graag uit waar je rekening mee moet houden bij de aanschaf van een zwembadstofzuiger voor jouw zwembad. Gebruik hieronder onze checklist om de beste zwembadstofzuiger te kiezen die perfect past bij jouw zwembad.
1. Zuigkracht
Afhankelijk van de grootte en het soort zwembad dat je hebt is het belangrijk dat je een stofzuiger met de juiste zuigkracht koopt. Een te zware of juist te lichte zuigkracht kan ervoor zorgen dat je zwembadstofzuiger zijn kracht verliest of zelfs helemaal niets schoon maakt. Daarom gaan we hier verderop in het artikel uitgebreider op in.
2. Soort filter
Net zoals bij een gewone stofzuiger is het filter erg belangrijk. Hoe groot die is bepaald hoe vaak je hem moet legen. Daarnaast moet je er ook nog eens rekening mee houden dat het filter bij veel elektrische waterstofzuigers in het apparaat zijn verwerkt waardoor je niet makkelijk kan checken of het filter bijna vol zit. Een elektrische waterzuiger met een doorzichtig filterkegel is daardoor erg handig.
3. Zuigmond stofzuiger
Heb je een zwembadzuiger met een kleine mond op het oog dan is dit handig als je kleine oppervlaktes moet schoonmaken of wanneer je een zwembad hebt met plekken waar je moeilijk bij kan komen. Een zwembadstofzuiger met een brede mond is daarentegen geschikt voor grote oppervlaktes. In de meeste gevallen worden beide groottes meegeleverd, maar mocht dit niet zo zijn denk dan goed na welke maat je nodig hebt.
4. Telescopische steel
Een echte toevoeging voor een (elektrische) zwembadreiniger is een telescopische steel. Die kan je aansluiten op je waterzuiger waardoor je makkelijk tot de bodem van je zwembad kan komen.
Let op: Meestal wordt een telescopische steel bij je zwembadstofzuiger geleverd, maar niet altijd. Zoek dit goed uit voordat je een zwembadstofzuiger aanschaft. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.
5. Stroomvoorziening
Heb je een handmatige zwembadstofzuiger gekocht dan is dit niet belangrijk, maar voor een elektrische water zuiger is dit wel een aandachtspunt. Er zijn zwembadstofzuigers op batterijen en met een oplaadbare accu. De laatste optie is in de meeste gevallen het handigst. Een accu kan je namelijk opladen wanneer die leeg is en batterijen moet je vervangen.
Wanneer je een zwembadstofzuiger wil aanschaffen dan is de accuduur erg belangrijk. Een accu is meestal zo gebouwd dat je minimaal 1 keer je zwembad kan schoonmaken, maar het is fijn als je accu langer mee gaat, want dan hoef je minder vaak je batterijen te vervangen of je accu op te laden.
Stofzuiger voor zwembad (opblaas) of jacuzzi
Iedereen die een opblaaszwembad heeft weet hoe kwetsbaar die kunnen zijn. Daarom is het ook belangrijk om daar rekening mee te houden bij de aanschaf van een zwembadstofzuiger. Een waterstofzuiger met een te zware zuigkracht kan je zwembad beschadigen. Wij raden je dan ook aan om te gaan voor een zwembadstofzuiger met lichte tot gemiddelde zuigkracht. Hiermee kan je tevens je jacuzzi onderhouden.
Zwembad Schoonmaakset
Meest eenvoudige manier op je opblaaszwembad te zuigen. Deze set sluit je aan op de tuinslang en door het water uit de slang zorgt dit voor een vacuüm aanzuiging. Deeltje van de bodem worden opgezogen en komen terecht in het zakje. Voor deze methode heb je dus alleen een tuinslang nodig en geen stroom.
Zwembadstofzuiger voor een klein of middelmaat inbouwzwembad
De meeste mensen die een zwembadstofzuiger kopen hebben een klein of middelgroot inbouwzwembad, maar wat is dan belangrijk om rekening mee te houden?
Omdat je een inbouwzwembad hebt is de kans op bodemvervuiling groot. Een plakkerige laag ontstaat op de bodem van je zwembad. Niet alleen gevaarlijk glad, maar ook nog eens heel erg vies. Daardoor is een elektrische zwembad zuiger een echte must. Een met gemiddelde zuigkracht en borstels om naast de zwevende vuildeeltjes, de bodem goed schoon te houden.
Tip van de redactie: de Kokido Telsa 5
Tesla 5 waterstofzuiger
Deze Tesla 5 is ideaal voor het zuigen van kleine of middelgrote zwembaden. De waterstofzuiger is draadloos te gebruiken en wordt geleverd met een handige steel, waarmee je vanaf de kant kunt zuigen. Ook zit er een borstel aan de onderzijde van de stofzuiger en de stofzuiger werkt met een accu.
Zwaar geschut voor een groot zwembad
Heb je een groot zwembad (>40 m³) dan heb je zwaar geschut nodig om hem schoon te houden. Het is dan ook aan te raden om een stofzuiger voor je zwembad aan te schaffen die zware of misschien zelfs extra zware zuigkracht heeft. De weerstand van het water in een groot zwembad is namelijk zo hoog dat een zwembadstofzuiger met minder zuigkracht te weinig vermogen heeft om je zwembad schoon te krijgen. Sterker nog, je zal je bodem zuiger compleet vernielen. Je kan er zelfs overwegen om een zwembadrobot aan te schaffen die het harde werk voor je doet.
- Zwembadstofzuiger met zware zuigkracht: Pool Blaster Max Li CG
De zwembadrobot: laat het gewoon doen
Tuurlijk kan het schoonmaken altijd nog een stapje makkelijker. Met een zwembadrobot kan je namelijk het schoonhouden van je zwembad compleet uit handen geven. Een robot maakt – afhankelijk van het merk en de grootte van je zwembad – binnen 2 uur alles helemaal schoon. Een zwembadrobot heeft een ingebouwd filter dat makkelijk te legen is en kan in sommige gevallen naast de bodem ook tegen de randen van je zwembad rijden om ook daar alles schoon te maken.
Wij horen u al denken: hoeveel kost zo’n robot dan? Dit kan natuurlijk per model en merk verschillen. Een instapmodel begint bij de €300,-. Ben je bereid iets meer uit te geven voor gemak en extra opties? Dan kan je kijken naar een Dolphin zwembadrobot. Dit is een van de bekendste zwembadrobotmerken en staat bekend om de goede kwaliteit. Naast het zuigen van het zwembad maken de zwembadrobots van Dolphin ook echt de ondergrond van je zwembad schoon.
- Geschikt voor zwembaden tot 9 meter: Dolphin Zwembadrobot E20
- Met actieve borstels die ook de bodem schrobt: Dolphin Supreme M500
Toch liever beginnen met een goedkoper alternatief? Kijk dan eens naar de interline zwembadrobot.
Gratis optie: met de tuinslang methode je zwembad schoonmaken
Eenmalig op een gratis manier het zwembad schoonmaken, dan kun je ook gebruik maken van de tuinslang methode. Met de tuinslang methode kun je het zwembad schoonmaken, zonder dat je dure stofzuiger hoeft te kopen. Het enige wat je nodig hebt is een tuinslang.
Hoe werkt dit dan? Een tuinslang kun je namelijk omtoveren tot een stofzuiger en het enige wat je hoeft te doen is één zuig geven aan de tuinslang. Leg een deel van de tuinslang in het water en een ander deel op het droge. Zorg dat het deel op het droge lager ligt dan het deel in het water. Zuig met een grote teug aan het uiteinde van de tuinslang op het droge. Wacht tot er water uitkomt. Gebeurt dit dan zuigt de slang het water aan en kun je de tuinslang gebruiken als stofzuiger.