de eerste stofzuiger

De eerste stofzuiger

Aan het begin van de 20e eeuw zag de stofzuiger zoals we die nu kennen voor het eerst het licht. Deze eerste versie was echter verre van handzaam: een omvangrijke motor gemonteerd op een kar, die door paarden werd voortgetrokken, maakte de straten onveilig. De ‘Booth Machine’, vernoemd naar de uitvinder Hubert Booth, vereiste twee personen voor de bediening: één om de stalen buizen in de huizen te manoeuvreren en één om de motor te bedienen.

Wanneer is de stofzuiger uitgevonden

Rond 1900 begon de stofzuiger zijn vorm te krijgen, met de Booth Machine als één van de eerste incarnaties van dit revolutionaire schoonmaakapparaat.

Uitvinder van de stofzuiger

  • Uitvinder elektrische stofzuiger: Hubert Booth staat bekend als de uitvinder van de eerste functionele stofzuiger, een concept dat hij introduceerde aan het begin van de 20e eeuw.
  • De zakloze stofzuiger uitvinder: Het idee van een zakloze stofzuiger kwam echter veel later, met James Dyson als de pionier achter deze innovatie in de late 20e eeuw.

Stofzuiger van vroeger

In 1907 werd de stap gezet naar een meer huishoudelijk model door de Hoover Suction Sweeper Company, die een stofzuiger van ‘slechts’ 20 kilogram introduceerde. Hoewel dit model meer leek op de stofzuigers die we vandaag de dag gebruiken, was het initiële succes beperkt. Pas in de jaren ’30 begon de stofzuiger in Nederland aan populariteit te winnen, met 1938 als het jaar waarin bijna de helft van de Nederlandse huishoudens over een stofzuiger beschikte.

FAQ: de geschiedenis van de stofzuiger

Wanneer is de eerste stofzuiger gemaakt?

Rond 1900 zag de eerste stofzuiger, de Booth Machine, het levenslicht.

Wanneer kwam de stofzuiger op de markt zoals we deze nu kennen?

In 1907 bracht de Hoover Suction Sweeper Company een 20 kilogram zware stofzuiger op de markt die al meer leek op de huidige modellen.

Wat was het eerste stofzuigermerk?

De Booth Machine, vernoemd naar Henry Booth, was de voorloper, maar het eerste echte huishoudelijke merk was Hoover.

Wanneer werd de stofzuiger in Nederland populair?

Rond de jaren ’30 werd de stofzuiger een vast onderdeel van het Nederlandse huishouden.

Voor meer vragen of als je feedback hebt op dit artikel, voel je vrij om contact op te nemen met ons team van experts.

Vergelijkbare berichten