gordijnen wassen stofzuigen

Hoe gordijnen wassen en stofzuigen?

Een stofzuiger is niet alleen maar de het stofzuigen van vloerkleden of houten vloeren. Zoals je waarschijnlijk hebt gemerkt worden steeds meer stofzuigers zó gemaakt dat ze voor veel meer gebruikt kunnen worden. Zo ontdekken we bij elke stofzuiger wel een meubelzuiger en zijn ze ook geschikt om wanden te stofzuigen. Ook kunnen ze bijdragen bij het wassen van gordijnen: want zo nu en dan je gordijnen stoffen is zeker een aanrader.

Is het wassen van gordijnen écht nodig?

Wanneer je je gordijnen wil gaan wassen is het slim om eerst in te schatten of het echt nodig is. Een muf ruikend gordijnen hoeft niet gelijk te betekenen dat deze vies is en dat je hem in de wasmachine hoeft te doen. Sterker nog: het constant wassen van je gordijnen kan een negatief effect hebben op de kwaliteit en het uiterlijk van je raamdecoratie.

 • Muffe gordijnen (ruiken niet fris): vaak helpt het al om ze eventjes eraf te halen en buiten te hangen
 • Gordijnen zijn stoffig: dan kan het stofzuigen van je gordijnen al voldoende zijn (kom ik zo op terug)

Daarnaast is het ook belangrijk om te checken of het wassen van je gordijnen überhaupt wel mogelijk is. Heb jij bijvoorbeeld overgordijnen, dan is het vaak niet mogelijk om ze te wassen, maar moet je ze naar een stomerij brengen.

Stappenplan gordijnen wassen

Zitten er vlekken in je gordijnen, ruiken ze niet fris én mag je ze gewoon wassen volgens het wasvoorschrift? Dan kun je natuurlijk je gordijnen wassen in de wasmachine, mits je wel een paar stappen volgt. Zo hebben sommige gordijnen haken aan de bovenzijde zitten: deze moet je bijvoorbeeld verwijderen voor je ze in de wastrommel gooit.

 1. Controleer het wasvoorschrift en houdt je aan deze informatie (temperatuur etc.)
 2. Haal de gordijnen van de wand
 3. Verwijder de haken uit de gordijnen. Kan dit niet? Bind ze dan bij elkaar en doe er een waszak overheen!
 4. Stel de wasmachine op de juiste wijze in volgens het wasvoorschrift
 5. Haal de gordijnen uit de wasmachine en laat deze hangend en gesloten drogen (bij voorkeur buiten)

Mogelijke problemen na het wassen

Er zijn – net als bij kleding – altijd mogelijke problemen die voor kunnen komen na het wassen van gordijnen. Zo kunnen er kreuken ontstaan of kan het gordijn zelfs gekrompen zijn. Dit laatst is natuurlijk een ramp, helemaal bij precies op maat gemaakte gordijnen. Ook scheurtjes of oneffenheden kunnen makkelijk ontstaan bij een wasbeurt. Daarom:

 • Was alleen als het écht (zei ik al écht?) nodig is
 • Volg altijd het wasvoorschrift en check of je ze überhaupt wel kan wassen
 • Bij kreuken kun je ze nat spuiten met een plantenspuit en vervolgens weer laten drogen

Zelf problemen opgemerkt? Stuur mij een berichtje zodat we het artikel nog completer kunnen maken.

Gordijnen stofzuigen kan wassen voorkomen

Zoals ik al aangaf kunnen gordijnen ook gestofzuigd worden. Tijdig en regulier je gordijnen stofzuigen kan ervoor zorgen dat jij je gordijnen bijna zou hoeven te wassen. Tenzij ze natuurlijk erg vies zijn met vlekken: die zuig je er niet zomaar uit. Het stofzuigen van gordijnen zorgt voor:

 • Minder stoffigheid in huis (ook bij veel stof in de slaapkamer een goede tip!)
 • Geen stinkende of muf ruikende gordijnen
 • Weinig gedoe met het wassen van gordijnen (of dus zelfs helemaal niet!)
stofzuigen van gordijnen

Bij het stofzuigen van gordijnen moet je wel even goed kijken naar de zuigborstels die je hiervoor gebruikt. Je wil voorkomen dat je je gordijnen opzuigt, waardoor er schade kan ontstaan.

Mijn tip: gebruik een meubelzuiger (deze ontdek je vaak standaard bij een stofzuiger voor houten vloeren) en probeer de gordijnen zelf strak te houden als je stofzuigt. Met een meubelzuiger is er geen direct contact met een plastic zuigborstel op je kwetsbare gordijnen en ontstaat er ook geen vacuüm.

Vergelijkbare berichten