hepa filter schoonmaken

Stappenplan: Hoe HEPA filter schoonmaken en reinigen?

Een HEPA filter is in veel gevallen wasbaar. Je kunt dit type filters eenvoudig schoonmaken, waarbij het wordt aangeraden om hem minimaal een keer per maand te reinigen. Hoewel een HEPA filter in veel gevallen gereinigd kan worden, is het ook noodzaak om hem eens per jaar te vervangen. Hiermee behoud je een lage stofuitstoot en gaat je stofzuiger langer mee.

Bekijk HEPA filters voor populaire stofzuigermerken:
Philips HEPA filters
Bosch HEPA filters
AEG HEPA filters
Miele HEPA filters
Dyson HEPA filters

Check altijd goed of het HEPA filter geschikt is voor jouw type stofzuiger. Daarnaast raad ik je aan om waar mogelijk te kiezen voor een filter van hetzelfde merk als je stofzuiger. Bekijk hier de prijzen.

Naar aanleiding van mijn artikel over een stofzuiger met HEPA filter kreeg ik een aantal vragen binnen. Ik heb deze gegroepeerd in twee grotere vragen: hoe en hoe vaak een HEPA filter wassen? In deze blog heb ik een algemeen stappenplan gemaakt hoe je zo’n HEPA filter het beste kunt wassen en hoe vaak je dit meestal moet doen. Mocht je naar aanleiding van mijn blog nog vragen hebben, bijvoorbeeld over het wassen van een HEPA filter van een specifieke stofzuiger, dan kun je me altijd een berichtje sturen. Laten we het stappenplan samen doornemen!

Factoren die meespelen bij HEPA filter schoonmaken

Laat ik starten met een kleine noot bij dit artikel. De manier van wassen van een HEPA filter en de intensiteit hiervan is vaak afhankelijk van een aantal factoren. Voor je zomaar het stappenplan volgt is het belangrijk eerst de volgende punten door te nemen.

 • Het type HEPA filter: een stofzuiger met HEPA filter kan twee typen filters hebben. Een afwasbare of een niet reinigbare HEPA filter. Wanneer hij niet geschikt is om te reinigen, kun je het stappenplan niet volgen. Dan moet je simpelweg op zoek naar een vervangend filter.
 • Het soort stofzuiger: elke stofzuiger hanteert vaak zijn eigen stappen voor het schoonmaken van een HEPA filter. Hoewel de stappen in veel gevallen overeenkomen, blijft het belangrijk om de gebruiksaanwijzing van jouw stofzuiger erbij te pakken.

Een rijtje met bekende modellen en bijhorende filters uitwasbare filters

Heb jij een Dyson stofzuiger? Dan kun je hier een compleet artikel vinden voor een Dyson filter schoonmaken.

Het is daarbij goed om te weten dat ook wasbare filters zo nu en dan vervangen moeten worden.

nieuwe hepa filter kopen

Nieuwe frisse HEPA-filters

Wist je dat een HEPA filter elke 12 maanden vervangen dient te worden? Hiermee behoudt je een lage stofuitstoot, voorkom je een stinkende stofzuiger én gaat je stofzuiger (en accu) langer mee.

Beste deal

 Verkrijgbaar bij Bol.com en Coolblue

Algemeen stappenplan ‘hoe HEPA filter schoonmaken’

Hoewel het dus afhankelijk is van het type filter en het soort stofzuiger, heb ik alsnog een algemeen stappenplan gemaakt. Check hoe het wassen van een HEPA filter in veel gevallen gedaan wordt.

 1. Haal het HEPA filter uit de stofzuiger: klik allereerst het HEPA filter uit jouw stofzuiger. Vaak is deze te vinden vlakbij de stofzuigerzak of het stofreservoir bij zakloze stofzuigers
 2. Haal het daadwerkelijke filter uit het plastic frame: in bijna alle gevallen is er sprake van een plastic frame, waarin het filter te vinden is. Deze dien je eraf te halen voor je het filter gaat wassen.
 3. Houdt het HEPA filter onder de kraan: zorg ervoor dat je het HEPA filter goed met water schoonmaakt. Let op: gebruik nooit harde borstels of sponzen, dit kan het filter beschadigen.
 4. Wring het HEPA filter goed uit: als je klaar bent met het afspelen van het filter, kun je deze uitwringen. Doe dit natuurlijk wel voorzichtig en wring het filter niet kapot.
 5. Laat het HEPA filter goed opdrogen: voor je het filter gelijk weer terugstopt in de stofzuiger, dien je deze eerst goed op te laten drogen. Let op: leg het filter nooit in de zon of bij een heet object. Laat het gewoon op kamertemperatuur drogen. Extra tip: zet het filter recht op tegen een muur, leg het niet plat.
 6. Doe het filter terug in het frame en in de stofzuiger: is het HEPA filter helemaal opgedroogd? Dan kun je hem vervolgens weer in het plastic frame klikken en het filter weer bevestigen op de juiste plek in jouw stofzuiger.

In onderstaande video kun je zien hoe het schoonmaken in grote lijnen uitgevoerd wordt.

Hoe vaak HEPA filter wassen?

In de meeste gevallen moet je een HEPA filter zo’n vier keer per jaar wassen. Echter is de schoonmaak intensiteit afhankelijk van:

 • Hoe vaak jij stofzuigt en de stofzuiger gebruikt
 • Hoeveel stof erop gezogen wordt door jouw stofzuiger
 • Wat voor soort HEPA filter er in jouw stofzuiger te vinden is
 • Hoe ‘goed’ het HEPA filter schoongemaakt wordt

Wil je het HEPA filter niet zo vaak schoonmaken? Dan kan het lonen om mijn tips voor minder stofzuigen eens door te lezen.

Waar vind je informatie over het wassen van een HEPA filter

Naast mijn bovenstaande stappenplan, gaf ik eerder in deze blog al aan dat het nooit kwaad kan om de stofzuiger gebruiksaanwijzing er eens bij te pakken. Je vindt in veel gevallen meer informatie over het schoonmaken van je HEPA filter op de volgende plekken:

 • Website of gebruiksaanwijzing van jouw stofzuiger
 • Op een sticker vlak bij het filter in de stofzuiger zelf
 • Productomschrijving van het HEPA filter in de webshop
hepa filter wassen

Waarom het HEPA filter reinigen en wassen?

Als jij naar aanleiding van mijn blog met de vraag loopt waarom je een HEPA filter eigenlijk zou moeten wassen en reinigen, check dan eens onderstaande punten:

 1. De stofzuiger behoudt een goede zuigkracht: door het filter geen blokkade te laten krijgen, is het slim om het filter regelmatig schoon te maken. Je vermindert de kans op een verminderde zuigkracht. Zuigkracht is een belangrijk onderdeel, wat ik altijd meeneem bij mijn onderzoeken naar de top 10 stofzuigers. Het wassen van dit filter is dan ook een van de eerste tips die ik geef voor de stofzuiger zuigkracht verbeteren bij verminderen.
 2. De kans op allergieën is minder aanwezig: het schoonmaken van het HEPA filter vermindert de stofuitstoot. Hiermee is de kans op allergische reacties minder aanwezig. Kijk ook eens naar de beste stofzuiger voor allergieën, als je vaker last hebt van een allergische reactie naar aanleiding van stof.
 3. Langere levensduur van de stofzuiger: als jij het HEPA filter nooit schoonmaakt, heb je kans dat de stofzuiger uiteindelijk kapot kan gaan. Dit heeft met name te maken met de mogelijkheid dat de luchtcirculatie geblokkeerd wordt.

Heb jij nog aanvullende vragen over hoe het HEPA filter te wassen of hoe vaak je een specifiek HEPA filter zou moeten wassen? Stuur me vooral een berichtje, dan kijk ik met je mee!

Hoe vaak HEPA filter vervangen?

Een HEPA filter dien je tijdig te vervangen. Doe je dit niet, dan kan dat negatief effect hebben op de levensduur van je stofzuiger en de stofuitstoot. Zo kan een stofzuiger verstopt raken of kan het filter juist teveel fijnstof gaan doorlaten, met een allergische reactie als gevolg. Wat velen niet weten is dat ook wasbare HEPA-filters op den duur vervangen dienen te worden.

nieuwe hepa filter kopen

Nieuwe stofzuiger filters

Snel last van een allergische reactie? Dan is het erg belangrijk om het stofzuiger filter regelmatig te vervangen. Voor een nieuw filter ben je vaak nog geen 20 euro kwijt!

Beste deal

 Verkrijgbaar bij Bol.com en Coolblue

Veel stofzuigermerken raden aan om het HEPA filter elke 12 maanden te vervangen voor een nieuwe. Gelukkig kost een HEPA filter niet ontzettend duur en is het vervangen kinderspel. Het is wel belangrijk om het juiste filter aan te schaffen. Ontdek de juiste filters van populaire stofzuigermerken in onderstaand overzicht.

StofzuigermerkHEPA filter
Philips stofzuigersBekijk geschikte filters
Bosch stofzuigersBekijk geschikte filters
AEG stofzuigersBekijk geschikte filters
Miele stofzuigersBekijk geschikte filters
Dyson stofzuigersBekijk geschikte filters

Hopelijk is het nu duidelijk waarom het schoonmaken en vervangen (en de regelmaat daarvan) erg belangrijk is. Mocht je aanvullende vragen hebben: laat gerust een reactie onder dit artikel of stuur mij een berichtje.

Vergelijkbare berichten