levensduur stofzuiger

Levensduur van een stofzuiger: alles wat je moet weten!

Een stofzuiger is een apparaat waar je je pas in verdiept wanneer hij kapot gaat. Tenzij je natuurlijk bij Bestestofzuigers.nl werkt óf net als ons fan bent van deze huishoudelijke apparaten. Het is dan ook heel interessant om eens stil te staan bij de levensduur van een stofzuiger. Want, hoelang gaat een stofzuiger bij normaal gebruik eigenlijk mee? En wanneer is het tijd om hem te vervangen?

Ik heb er de afgelopen dagen mijn missie van gemaakt: alles wat ook maar te maken heeft met de levensduur van de stofzuiger verzamelen. Van het verzamelen van acties om de stofzuiger levensduur te verlengen tot het informeren bij fabrikanten over garantievoorwaarden.

Levensduur: hoe lang gaat een stofzuiger mee?

Met de levensduur van een stofzuiger doel ik natuurlijk op ‘hoelang een stofzuiger meegaat’. Het is natuurlijk goed om te weten hoeveel jaar een stofzuiger gemiddeld mee gaat, voor je er gelijk honderden euro’s uitgeeft aan deze huishoudelijke hulp.

Gemiddeld gaat een stofzuiger 4 tot 5 jaar mee. Er zijn wel uitzonderingen: wij hebben op de redactie wel eens ervaringen binnengekregen van stofzuigers die na een jaar kapot gingen. Aan de andere kant ook het andere uiterste: in mijn persoonlijke netwerk ken ik iemand die al tien jaar dezelfde stofzuiger in huis heeft staan.

Stofzuiger onderdelen die gevoelig zijn voor slijtage

De stofzuiger levensduur is met name afhankelijk van zaken die zich onder de motorkap bevinden. Een kras of een scheur in de behuizing van de stofzuiger is een doorn in het oog, maar heeft vaak geen directe impact op de levensduur. Het is een ander verhaal als we bijvoorbeeld kijken naar de motor of ook belangrijk: de snoerhaspel.

Slijtgevoelige onderdelen van een stofzuiger

Hieronder heb een rij met stofzuiger onderdelen die slijtgevoelig zijn:

 • Stofzuigermotor: de motor van een stofzuiger kan defect raken. Als dit gebeurd is werkt de stofzuiger gelijk niet meer.
 • Stofzuigerfilters: wanneer de filters versleten zijn en niet vervangen kunnen worden, is de stofzuiger slecht in staat om de lucht te filteren, met alle gevolgen van dien.
 • Stofzuigerstang: de stofzuigerstang kan kapot gaan. Als hier een lek in ontstaat, is dit direct van impact op de zuigkracht.
 • Zuigmond(en): hetzelfde geldt voor zuigmonden. Deze kunnen haren verliezen en turboborstels kunnen vastlopen door haren of ander vuil.
 • Snoerhaspel: het snoerhaspel rolt het snoer niet meer op als je op de knop klikt om het snoer naar binnen te halen.

stofzuiger snoerhaspel vervangen

Ook de snoerhaspel is slijtgevoelig bij een stofzuiger

Deze factoren hebben impact op de levensduur

Een stofzuiger is een apparaat wat we een paar keer week (sommigen niet meer dan één keer per week) in ons handen hebben. Het is een apparaat wat je oppakt, wat je aan- en uitzet en waarmee je vuiligheid verwijdert. Het is dus logisch dat ‘hoe we omgaan met een stofzuiger’ in veel gevallen bepaalt hoelang zo’n stofzuiger eigenlijk meegaat.

Maar niet alleen hoe wij zelf ermee omgaan: ook wat er uiteindelijk in de stofzuiger terecht komt kan van impact zijn op de levensduur van de stofzuiger. En ben jij gewend om je stofzuiger met een noodvaart in de gangkast te rijden, terwijl je hem ook gewoon netjes weg kunt zetten, dan kun je de klok erop gelijk zetten dat je minder lang met stofzuiger doet.

Invloedsfactoren lengte stofzuiger levensduur

Je hoort het al: ook jij bent deels verantwoordelijk voor hoelang een stofzuiger meegaat. Laten we kijken naar alle factoren die van invloed zijn op de levensduur.

 • Wat er opgezogen wordt: wat je opzuigt, is vaak direct van invloed op de levensduur. Zuig je water op met een traditionele stofzuiger? Dan kun je hem gelijk bij het grofvuil zetten.
 • Hoe je ermee omgaat: gooi jij met je stofzuiger of stoot je hem constant overal tegenaan? Dan kan dat ook van invloed zijn op hoelang de stofzuiger meegaat.
 • Welk model je in huis hebt gehaald: goedkoop is duurkoop. Helemaal bij stofzuigers. Het voorbeeld wat ik net gaf over de stofzuiger die slechts een jaar mee ging? Deze kwam niet van een Nederlandse webshop.
 • Wat filters te verduren krijgen: ook het niet vervangen of tijdig schoonmaken (als je uitwasbare filters hebt) kan van grote invloed zijn op de levensduur

Tips voor het verlengen van de stofzuiger levensduur

Nu we weten welke factoren er van invloed zijn op de levensduur van een stofzuiger, kunnen we natuurlijk ook gelijk doorgaan op hoe we het dan beter aan kunnen pakken. Met andere woorden: acties waarmee we kunnen zorgen dat een stofzuiger langer mee kan gaan. Want eerlijk is eerlijk: hoe langer we met een goede stofzuiger kunnen doen, hoe beter (tenzij er natuurlijk een vet model als de Dyson V15 Detect op de markt komt waar je graag een reden voor bedenkt om hem in huis te halen).

Handige tips waarmee je de levensduur van een stofzuiger aanzienlijk kunt verlengen:

 • Vervang filters op tijd of reinig uitwasbare filters tijdig
 • Zuig enkel vuil op waar de stofzuiger voor bedoeld is
 • Ga rustig om met de stofzuiger (gooi er dus niet mee)
 • Leeg het stofreservoir op tijd (Met zak? Gebruik deze dan niet nog een keer!)
 • Check regelmatig of de stofzuiger nergens verstopt is
 • Gebruik de stofzuigerslang niet als hengsel (til hem er dus niet mee op!)

Mist er een gouden tip in jouw ogen? Stuur mij gerust een berichtje, zodat we hem gelijk kunnen toevoegen!

stofzuiger levensduur verlengen

Met tijdig filters vervangen of schoonmaken kun je de stofzuiger levensduur verlengen

Redenen om de stofzuiger tóch te vervangen

Natuurlijk kan een stofzuiger niet eeuwig meegaan. Zoals ik zojuist al aangaf, is de gemiddelde stofzuiger levensduur 4 tot 5 jaar. En als het tijd is om de stofzuiger te vervangen, dan is het vaak ook écht tijd om hem te vervangen. Een kapotte motor? Dan is de stofzuiger – net als een auto – in veel gevallen total-loss.

Ik heb diverse stofzuiger experts in mijn netwerk gebeld met de vraag: wat zijn nu redenen om de stofzuiger écht te vervangen. Hieronder een aantal redenen om toch weer eens een bezoekje te brengen aan van mijn beste stofzuiger onderzoeken.

 • Een kapotte motor: het is vaak duurder om hem te laten repareren of te vervangen dan het kopen van een nieuwe stofzuiger.
 • Versleten, onvervangbare filters: dit kan impact hebben op je gezondheid. Je doet er goed aan om hem dan te vervangen.
 • Milieuonvriendelijk: ik ben een voorstander van de milieuvriendelijke stofzuiger. Is jouw model een energievreter? Vervang hem dan voor een groener model.*

*Tip: onlangs deed ik onderzoek naar de beste milieuvriendelijke stofzuiger. N mijn AEG VX82-1-ÖKO review kon ik niet anders dan dat model bestempelen als de beste keuze. Gemaakt van 75% gerecycled plastic en een groen label.

stofzuiger vervangen

Als de motor kapot is, is het tijd om de stofzuiger te vervangen

Conclusie levensduur van de stofzuiger

Laat ik mijn artikel samenvatten. Als we kijken naar de gemiddelde stofzuiger levensduur is dit 4 tot 5 jaar. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn: een goedkope stofzuiger kan ook slechts een jaar meegaan, terwijl er ook verhalen zijn van 10 jaar.

Er zijn veel onderdelen van een stofzuiger die slijtgevoelig zijn: denk aan de motor, maar ook kleinere zaken als filters en zuigmonden. Het hoeft niet gelijk te betekenen dat de stofzuiger toe is aan vervanging. Je kunt op diverse manieren actie ondernemen om de levensduur aanzienlijk te verlengen.

Zo kun je het best filters tijdig vervangen of schoonmaken en de stofzak of het stofreservoir op tijd legen. Ook het checken over verstoppingen is aan te raden: evenals het regulier schoonmaken van de stofzuiger. Het blijft natuurlijk wel goed om met gezond verstand in te schatten wanneer een stofzuiger wél toe is aan vervanging. Hierbij speelt met name gezondheid, veiligheid en het milieu een grote rol.

Ik hoop dat mijn missie gewerkt heeft en dat jij nu alles weet over hoelang een stofzuiger mee gaat en wat je zelf in de hand hebt bij de stofzuiger levensduur. Zo niet: je weet me te vinden!

Vergelijkbare berichten