robotstofzuiger kat & hond

Robotstofzuiger met huisdieren (hond of kat): slim?

Steeds vaker worden apparaten slimmer gemaakt. Denk aan een slimme speaker, een slim deurslot én zelfs een slimme koelkast. Ook op het gebied van stofzuigers wordt er flink geïnnoveerd: in de vorm van robotstofzuigers worden steeds meer kamers gestofzuigd. Ik merk dat er echter nog wel ontzettend veel vragen ontstaan op het gebied van robotstofzuigers in huishoudens met huisdieren. In dit artikel ga ik dieper in op de mogelijkheden met een robotstofzuiger met hond & kat. Is dit wel mogelijk én waar moet je zoal op letten? Mocht je naar aanleiding van mijn artikel nog aanvullende vragen hebben of behoefte hebben aan advies, schroom niet om me een berichtje te sturen!

Robotstofzuiger met huisdieren: kan dit wel?

Voor ik de mogelijkheden bespreek, is het goed om even stil te staan bij de vraag of een robotstofzuiger überhaupt wel mogelijk is in een huis met huisdieren. Kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een robotstofzuiger verstrikt raakt in de vacht van een kat of hond? En ontwijkt deze automatische stofzuigerrobot wel een huisdier die heerlijk ligt te slapen op de vloer midden in de woonkamer?

Redenen waarom men nog terughoudend zijn bij robotstofzuigers en huisdieren

Naar aanleiding van een aantal diepgaande interviews in mijn eigen kringen en met verschillende huisdiereigenaren, heb ik een lijst opgesteld met beweringen waarom men beslist niet kiest voor een robotstofzuiger:

 • De robotstofzuiger kan verstrikt raken in de vacht van de hond en kat
 • Er is te sprake van teveel geluid voor de huisdieren in de kamer
 • Een kat of hond is snel bang voor een robotstofzuiger
 • De stofzuigerrobot negeert huisdieren en rijdt hier gewoon tegenaan
 • Een robotstofzuiger is niet in staat om katten en hondenharen op te zuigen

Daarbij blijken er ook nog wat minder smakelijke redenen te spelen om een robotstofzuiger in de schappen te laten liggen: een robotstofzuiger kan een hondenboodschap vervelend verspreiden in het huis. Onlangs verscheen er nog een artikel op RTL nieuws over een robotstofzuiger die hondenpoep door de badkamer had gesmeerd.

Zaken waar je bij een robotstofzuiger echter niet bang voor hoeft te zijn

Eerlijk is eerlijk: ik kan niet alle redenen afketsen als ‘onnodige zorgen’. We willen natuurlijk niet meemaken dat de vacht van onze trouwe viervoeter verstrikt komt te zitten in een robotstofzuiger. Toch blijken een aantal terughoudende motivaties niet nodig te zijn. Ik zet wat feitjes van de robotstofzuiger op een rijtje:

 • Een robostofzuiger zuigt enkel de grond: in tegenstelling tot bijvoorbeeld robotmaaiers, werkt een robotstofzuiger alleen van onderaf.
 • Robotstofzuigers zijn soms nog stiller dan normale stofzuigers: wist je dat veel robotstofzuigers vaak nóg stiller, zelfs in vergelijking met enkele beste stille stofzuiger keuzes.
 • Een kat of hond blijkt een robotstofzuiger niet altijd eng te vinden: een dierenarts in mijn omgeving vertelde mij dat wanneer een kat of hond sowieso al bang is voor een stofzuiger, deze ook geen fan zal zijn van zo’n automatische variant. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn, strakjes meer!
 • Goede robotstofzuigers zijn voorzien van sensoren: een stofzuigerrobot is steeds vaker voorzien van tientallen sensoren om meubels te ontwijken en te voorkomen dat de stofzuiger van een trap afrijdt. Ook objecten – dus een hond & kat op de route – worden ontweken.
 • Er zijn speciale robotstofzuigers voor katten- en hondenharen: robotstofzuigers worden soms speciaal gemaakt voor het opzuigen van dierenharen! Tip: check mijn onderzoek naar de beste stofzuiger voor dierenharen.

Graag wil ik nog een leuke video delen waarin blijkt dat katten en honden een robotstofzuiger niet altijd zo eng blijken te vinden als wij denken.

Factoren waar je op moet letten voor een robotstofzuiger met huisdieren

Als je van plan bent om onderzoek te doen naar de beste robotstofzuiger voor een woning met een kat of een hond, kun je in mijn ogen het best kijken naar een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de zuigkracht voor tapijten, zodat ook honden- of kattenharen hier uitgezogen kunnen worden. Check de belangrijke factoren:

 • Bekijk of de robotstofzuiger geschikt is voor dierenharen
 • Let goed op het geluidsniveau van de stofzuigerrobot
 • Check aanwezige sensoren, zodat de robotstofzuiger een kat of hond ontwijkt

Daarnaast zijn er natuurlijk ook standaard eigenschappen van een robotstofzuiger waar je altijd goed naar moet kijken:

 • Check de zuigkracht voor verschillende oppervlaktes: heb je veel vloerkleden of alleen maar parket in de kamer liggen? De zuigkracht kan per oppervlakte sterk verschillen!
 • Meet op hoe hoog een robotstofzuiger maximaal mag zijn: een robotstofzuiger kan perfect gebruikt worden om onder een kast te stofzuigen. Meet de ruimte van de laagste kast op en ga op zoek naar een laag model wat hieronder door kan.
 • Hou rekening met drempelhoogte: om te voorkomen dat de robotstofzuiger straks maar één kamer stofzuigt, is het slim om te letten op de maximale drempelhoogte van de modellen. Meet de hoogste drempel in je woning op en ga op zoek naar een stofzuiger die dit kan handelen.
 • Check smart home integraties én bediening: een smart home is de toekomst. Voorkom dat je straks een nieuwe moet kopen, om deze te kunnen koppelen met eventueel nieuw smart home apparaat. Kijk daarom altijd goed naar integratiemogelijkheden. Denk aan Google Assistant bediening of functies als geofencing.

Beste robotstofzuiger voor dierenharen

Mocht je op dit moment robotstofzuigers op het oog hebben, maar nog twijfelen. Onze stofzuiger experts kijken graag met je mee en helpen je mee met de keuze voor de beste stofzuiger die past bij jouw behoeftes en wensen.

 Geschikt voor huisdieren 

irobot roomba 671

iRobot Roomba 671: Kat & Hond robotstofzuiger

Een goede keuze is de iRobot Roomba 671. Deze Kat & Hond robotstofzuiger is voorzien van onder andere infrarood sensoren én is dankzij de draaiende borstel zeer geschikt voor het opzuigen van honden- en kattenharen.

Bekijk

Mocht je op dit moment robotstofzuigers op het oog hebben, maar nog twijfelen. Onze stofzuiger experts kijken graag met je mee en helpen je mee met de keuze voor de beste stofzuiger die past bij jouw behoeftes en wensen.

Vergelijkbare berichten