veel stof in slaapkamer

Veel stof in slaapkamer: tips om te verminderen!

Veel stof in de slaapkamer kun je het makkelijkst aanpakken door goed te ventileren. Een luchtreiniger is de meest eenvoudige en snelle oplossing. Deze Philips AC0820/10 luchtreiniger is een goede en voordelige keuze, waarmee je een stoffige slaapkamer direct kunt voorkomen. Naast een goede ventilatie is het regelmatig schoonmaken van de slaapkamer en stofzuigen (ook onder je bed!) erg belangrijk om stof te verminderen.

In het hele huis is stof te vinden, maar als er een plek is waar je je snel zult ergeren aan plukken stof is het wel de slaapkamer. Het is dan ook een van de plekken waar stof makkelijk vrij kan komen: dit komt bijvoorbeeld doordat stoffige kleding veelal in de slaapkamer te vinden.

Ook het bed is vaak een bron van stof. Het is dan ook echt vervelend om bij het opstaan gelijk last te krijgen van allergische reacties, of erger: niet kunnen slapen door niesbuien of prikkelende ogen. In deze blog geef ik tips voor stof in de slaapkamer verminderen. Ga met de tips aan de slag en voorkom veel stof in de slaapkamer.

Waarom stof verminderen in de slaapkamer?

Hoewel deze vraag redelijk makkelijk te beantwoorden is, kan het nooit kwaad om even de punten op een rij te zetten. Het benadrukt weer eens hoe belangrijk het verminderen en bestrijden van stof in de slaapkamer is.

 • Verminderen van de kans op allergische aanvallen: door stof in de slaapkamer aan te pakken is de kans op een allergische aanval, voor, tijdens of na het slapen minder aanwezig. Wel zo fijn, gezien de slaapkamer natuurlijk bedoeld is om tot rust te komen.
 • Gezonder voor lichaam en geest: ook voor je lichaam én geest is een hygiënische slaapkamer een groot pluspunt. Zo is bijvoorbeeld het ventileren van de slaapkamer aan te raden voor een gezondere leefomgeving.
 • Geef huisstofmijt geen kans: door regelmatig de stof te verminderen is ook de kans op huisstofmijt veel kleiner. Huisstofmijt nestelt zich snel in beddengoed, wat ook na het stofzuigen nog kan zorgen voor allergische aanvallen.

Directe en snelle oplossing: een luchtreiniger

Wanneer je direct af wil zijn van een stoffige (en vervuilde) slaapkamer is een luchtreiniger de meest eenvoudige oplossing. Een luchtreiniger zorgt voor een betere klimaat in de slaapkamer. Dit is helemaal interessant in slaapkamers die slecht te ventileren zijn. Denk hierbij aan een souterrain zonder ramen of een zolderkamer.

luchtreiniger slaapkamer stoffig

Een luchtreiniger voorkomt een stoffige slaapkamer en reinigt de lucht ook op allergenen.

Een luchtreiniger is in staat om stofdeeltjes uit de lucht te filteren. Daarnaast kunnen ook allergenen en schimmels aangepakt worden. Dit kan weer erg handig zijn als je snel last hebt van hooikoorts. Bij het kopen van een luchtreiniger voor je slaapkamer is het belangrijk om te letten op de geschiktheid voor het aantal vierkante meters van jouw slaapkamer. Daarnaast is het ook het geluidsniveau en automatische in- en uitschakelmogelijkheden erg belangrijk om op te letten.

philips ac0820 luchtreiniger

Onze keuze: Philips AC0820/10 luchtreiniger

De Philips AC0820/10 is een compacte en voordelige luchtreiniger. Deze luchtreiniger is geschikt voor slaapkamers tot 24 vierkante meter en kan automatisch in- en uitgeschakeld worden.

Beste deal

 Verkrijgbaar bij Bol.com en Coolblue

Naast het kopen van een luchtreiniger kunnen onderstaande tips ook bijdragen aan minder stoffige slaapkamer.

1. Slaapkamer frequent schoonmaken

De allereerste en misschien wel meest belangrijke tip voor stof in slaapkamer verminderen is de kamer frequent schoon te maken. Plan een vast moment in de week in, waarna je de kamer goed schoonmaakt. Ga hierbij verder dan enkel een doek over het nachtkastje: vergeet bijvoorbeeld ook niet de vensterbanken en plinten. De volgende zaken in de slaapkamer worden veelal vergeten bij het schoonmaken:

 • Plinten en muren
 • Vensterbanken
 • Lampen of nachtlichtjes
 • Wekkers
 • Bovenop de kasten

In een eerder geschreven stofzuigergids ging ik dieper in op tips voor minder stofzuigen, handig om die ook door te lezen! Heb je vloerbedekking of tapijt in de slaapkamer liggen? Check dan eens de beste stofzuiger voor vloerbedekking.

2. Kleding netjes opbergen in de kledingkast

Ja, ik doe het zelf ook. Als de was opgedroogd is en je een mooi stapeltje kleding naar de slaapkamer brengt, leg je het al snel op een kast of stoel neer. Don’t: hang de kleding gelijk netjes op de kast of leg ze op een plank in de kledingkast. Rondslingerende kleding (ook schone kleding) kan al snel zorgen voor een aantrekkelijke plek voor stof.

Door je kleding gelijk op te bergen voorkom je ook dat je bij een later moment, een stapel kleding mét stof in de kledingkast legt. Hiermee maak je van je kast een stof-walhalla, iets wat we natuurlijk willen voorkomen.

hang kleding gelijk op in de slaapkamerkast

Het is slim om kleding gelijk op te hangen in de kast in de slaapkamer

3. Ook het bed en onder het bed stoffen

Als je de kamer gaat stoffen, is het ook slim om het hele bed mee te nemen. Er zijn verschillende soorten bedframes, die allen stof opvangen. Negen van de tien keer wordt het bed niet goed afgestoft, en dat is ook de reden dat je zelfs na het stofzuigen van de kamer nog steeds last kunt krijgen van een allergische aanval.

Ook onder het bed stofzuigen is een must. Heb jij opbergboxen of weekendtassen onder je bed liggen die je amper gebruikt of eronder vandaan haalt? Haal deze dan bij het stofzuigen er ook onder vandaan en stof ze af met een vochtige microvezeldoek. Je zult schrikken hoeveel stof erop deze spullen zit.

Extra: Vloerkleed onder het bed leggen!

Een handige aanvullende tip is om een vloerkleed onder je bed te leggen. Wanneer je dit doet, zul je veel makkelijker stof kunnen opzuigen onder je bed. Je trekt als je gaat stofzuigen het vloerkleed onder het bed vandaan, waarna je – zonder te hoeven bukken – onder je bed kan stofzuigen. Stof onder je bed verwijderen wordt zo stukken makkelijker (en dan zul je het dus ook vaker doen).

4. Beddengoed minimaal een keer in de week buitenhangen

Het is slim en aan te raden om voor het verminderen van stof in de slaapkamer, het beddengoed minimaal een keer week te luchten. Het beste kun je hiervoor het beddengoed lekker aan de waslijn in de buitenlucht hangen. Op die manier kan het stof lekker uit je beddengoed waaien en lig je ’s avonds weer onder een lekker fris bedje.

Zorg er in ieder geval voor dat je het volgende lekker laat luchten:

 • Kussens
 • Lakens
 • Matrasbeschermers
 • Anti-huisstofmijt matrasberscherms
 • Kussenslopen
 • Plaids of beddensprei

Er zijn ook handige stofzuigers die gebruikt kunnen worden om vervolgens je matras goed af te stofzuigen. Tip: check de beste stofzuiger voor allergieën en check goed de zuigkracht op zachte oppervlaktes.

5. Ventileer de kamer: zet een raam op een kier

Het wordt niet alleen aangeraden om stof in slaapkamer te verminderen: ook voor je eigen gezondheid is het slim om de slaapkamer goed te ventileren. Je kunt hiervoor een raam op een kier zetten, ook als je gaat slapen. Het is echter nog beter om gebruik te maken van een luchtventilatierooster, mocht je deze hebben.

Let op: heb jij een ventilatierooster, zorg er dan voor dat je dat je deze ook goed schoonhoudt. Ook dit kan een bron van stof zijn, zodra je deze openzet en het tocht, kan het juist zorgen voor extra stof in de slaapkamer!

Meer tips voor stof slaapkamer voorkomen?

Heb jij nog onmisbare tips om stof in de slaapkamer te voorkomen? Stuur mij dan een berichtje, zodat we samen kunnen zorgen voor een superschone slaapkamer met een minimale hoeveelheid stof!

Door veel te stofzuigen kun je stof in de kamer flink verminderen, wel is het belangrijk dat je kiest voor een stofzuiger met een goede HEPA-filter. Heeft de stofzuiger geen HEPA-filter dan blaast de stofzuiger het opgezogen fijnstof gewoon weer terug de kamer in. De Dyson V15 Detect Absolute heeft bijvoorbeeld een UPLA-15 filter, deze filtert 99,999% van het fijnstof.

Vergelijkbare berichten