Philips FC9745/09 PowerPro Expert review

De afgelopen week hebben we een nieuwe Philips stofzuiger ontvangen van Coolblue. Een nieuwe zakloze stofzuiger van Philips de nieuwe Philips FC9745/09 PowerPro Expert. We hebben de stofzuiger uitgebreid getest op alle factoren die wij belangrijk vinden bij een stofzuiger: van de zuigkracht op verschillende oppervlaktes, tot de aanwezige filters.

Ook hebben we bij dit model ingezoomd op de verschillende zuigmonden die erbij geleverd worden. Check onze ervaringen en beoordeling in deze Philips FC9745/09 review. Geen tijd om mijn complete review door te lezen? Ga dan gelijk naar mijn samenvatting van deze review.

 Zakloze stofzuiger 

philips fc9745-09

Philips FC9745/09 PowerPro Expert

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert is een krachtige zakloze stofzuiger! De stofzuiger maakt relatief weinig geluid voor een stofzuiger zonder zak en heeft een prima actieradius. Wordt nu geleverd met ontzettend veel extra mondstukken.

Beste deal

Wat voor soort stofzuiger is de Philips FC9745/09 PowerPro Expert?

Er is weer een nieuwe PowerPro sotfzuiger van Philips verschenen. Zoals je wellicht weet is de gehele PowerPro-lijn van Philips voorzien van zakloze stofzuigers. Ook deze FC9745/09 is een stofzuiger zonder zak. De stofzuiger wordt door diverse webshops gekenmerkt als de beste keuze én het meest geschikt voor het opzuigen van dierenharen.

Het gaat daarbij ook om een energiezuinige stofzuiger die praktisch voor elke ondergrond gebruikt kan worden: er worden maar liefst 6 verschillende borstels meegeleverd.

Unboxing FC9745/09 PowerPro Expert

Bij het overnemen van de doos van de bezorger viel mij gelijk op dat het gaat om een niet enorm zware stofzuiger. We hebben na ontvangst de stofzuiger direct uit de verpakking gehaald en hebben alles op een rij gelegd (soort van Tetris-challenge voor stofzuigers). Een aantal zaken die ons gelijk opvallen is een speciaal meubelborsteltje, wat geïntegreerd lijkt te zijn in de telescopische stofzuigerstang (daarover strakjes meer).

unboxing philips fc9745-09 powerpro expert

De volledige inhoud van de verpakking, inclusief alle zuigmonden

Natuurlijk ontdekken we in de verpakking de stofzuiger, een stofzuigerstang en -slang. Zoals je kunt zien zijn er ook heel wat zuigmonden te vinden in de verpakking. Ik zet ze allemaal voor je op een rij:

  • TriActive+ combiborstel
  • Parketborstel
  • Turboborstel
  • Tapijtborstel
  • Kierenzuigmond
  • Meubelborstel

Later in deze Philips FC9745/09 – bij de vloerentest – ga ik dieper in op de verschillende zuigmonden die je het best kunt gebruiken per vloer.

Vloerentest: Philips FC9745/09 PowerPro Expert 

Zoals ik daarnet al aangaf is het erg opvallend hoeveel verschillende zuigmonden er bij de Philips FC9745/09 PowerPro Expert geleverd worden. Dit maakt de stofzuiger dan ook zeer interessant voor woningen met meerdere vloeroppervlaktes. Zowel voor tapijten als voor harde -stenen- vloeren biedt deze zakloze stofzuiger uitkomsten.

We hebben de verschillende opzetborstels getest per vloeroppervlakte: stenen vloeren, zeil, deurmatten, laminaat en tapijt. Zelfs tussen de kussens op de bank en op meubels hebben we gestofzuigd, om hiermee te ervaren hoe het gesteld is met de zuigopname per oppervlakte.

vloerentest philips fc9745-09 powerpro expert review

Zo hebben we de tapijtborstel grondig getest op hoogpolige en laagpolige vloerkleden en tapijten.

Stenen vloer

Op de harde vloeren scoort deze Philips zakloze stofzuiger veel punten! De zuigkracht is enorm, waardoor ook voegen goed meegenomen worden bij een stofzuigerbeurt. Wij hebben in de review voor deze vloerentest met name gebruik gemaakt van de TriActive Combi-borstel. Deze is lekker mobiel, rolt lekker mee en is erg licht, wat bijdraagt aan de – eerder benoemde – lichtgewicht keuze van deze stofzuiger.

Vloerzeil

Ook voor het vloerzeil hebben we gebruik gemaakt van de Combi-borstel, die voorkomt dat er strepen en krassen op het zeil worden veroorzaakt bij het stofzuigen. Net als bij de stenen vloeren scoort de stofzuiger op dit hardere type vloer prima: de zuigkracht is goed, maar niet te sterk waarmee zeil omhoog getrokken kan worden. Nogmaals wil ik benadrukken dat de borstel lekker mee rolt en de kans op krassen en strepen dus minimaal is.

Tapijt en vloerkleden

Bij het ontvangen van deze Philips FC9745/09 PowerPro stond ik te springen om de CarpetClean borstel van Philips te kunnen testen. Deze relatief nieuwe zuigmond is enkel geschikt voor vloerkleden en tapijten. Probeer ook écht niet om deze zuigmond te gebruiken voor je houten vloer: dan zijn krassen en onherstelbare schade een feit. De stofzuigerzuigmond is namelijk niet voorzien van wielen of zachte borstels. Dit is perfect voor tapijten en vloerkleden, waarmee de zuigkracht optimaal is en blijft.

We hebben de tapijten en vloerkleden test ook uitgevoerd in een woonkamer waar huisdieren leven (twee katten). Dankzij de ook meegeleverde turboborstel hebben we kunnen testen in hoeverre deze stofzuiger geschikt is voor het opzuigen van dierenharen. We kunnen verklappen dat we binnenkort ons onderzoek naar de beste stofzuiger voor dierenharen zullen aanpassen. Deze zakloze stofzuiger van Philips is zeer geschikt en verwijderd ook diepgewortelde dierenharen in hoogpolige vloerkleden.

Laminaat en parket

In het huis hebben we de zakloze Philips stofzuiger ook grondig getest op laminaat en parket. Een van de meest kwetsbare onderzoeken, gezien we natuurlijk moeten voorkomen om krassen en schade aan te brengen op de vloeren. Het blijkt dat deze stofzuiger prima geschikt is voor laminaat en parket: ook hierbij is de Combi-borstel zeer geschikt.

Meubels

Hoewel wij in onze vloerentest nooit echt in gaan op de zuigopname op meubels, kunnen we bij deze review niet anders! We hebben namelijk zo iets handigs ontdekt, dat ik graag met je wil delen. Op de stofzuigerslang is namelijk een speciale meubelborstel geïntegreerd, die voorzien is van zachte haren. Dit is een groot pluspunt van deze FC9745/09 PowerPro Expert die ik tot op heden nog niet ben tegengekomen bij andere PowerPro modellen van Philips.

geïntegreerde meubelzuiger op stofzuigerslang

De geïntegreerde meubelzuiger op de stofzuigerslang kan eenvoudig uitgeschoven worden.

Filter en stofopname

De FC9745/09 PowerPro Expert is voorzien van een Anti allergie filter. Waar je bij veel filters even goed onderzoek moet doen waar deze precies zitten, is het bij deze Philips stofzuiger gelijk duidelijk als we het stofreservoir eruit klikken: aan de achterzijde van de stofbak is de eerste filter te vinden. Ook is het gelijk duidelijk dat het gaat om een uitwasbaar filter, gezien er druppeltjes op afgebeeld staan. Een uitwasbaar filter blijft in mijn ogen altijd een groot voordeel. Zo hoef je niet constant op zoek naar passende en juiste varianten én bespaar je al snel op uitgaven.

filter aan achterzijde van de stofbak

Het uitwasbare filter aan de achterzijde van het stofreservoir.

Zuigmonden

Ik gaf het daarnet al aan: er worden ongelooflijk veel zuigmonden geleverd bij deze stofzuiger. In mijn ogen een van de grootste voordelen, gezien zuigmonden de zuigkracht op diverse oppervlaktes bepaald. Toen ik dacht dat we alle zuigmonden op een rij hadden gezet, ontdekte Joep nog een compartiment aan de achterzijde van de stofzuiger. Deze is uitklikbaar, waar we nog twee extra zuigmonden ontdekten: een meubelzuiger en een kierenzuiger.

Mobiliteit en wendbaarheid van de FC9745/09

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert is ontzettend wendbaar. We merken gelijk op de wielen enorm groot zijn, zelfs groter dan die van de Philips PowerPro FC8769/91, een vergelijkbare stofzuiger die we eerder hebben getest. Dankzij deze grotere wielen merken we op dat de stofzuiger opvallend makkelijk achter ons aan rolt en deze licht mee te trekken is.

Gewicht en afmeting

In diverse webshops wordt deze stofzuiger gekenmerkt als een goede lichtgewicht keuze. Om te checken of hij in aanmerking zou kunnen komen voor een plaatsing in het onderzoek naar de beste lichtgewicht stofzuiger, hebben we nagemeten én zelf ervaren hoe het gesteld is met het gewicht van de stofzuiger. Wij kijken overigens niet alleen naar het totale gewicht, maar checken ook hoe makkelijk de stofzuiger op te tillen én op te bergen is.

Qua gewicht scoort de Philips stofzuiger goed: met 5,5 kilogram is ligt hij enorm onder het gemiddelde. Hou wel rekening met een stofreservoir van 2 liter. Voordelig dat hij groot is, zodat je hem minder hoeft te legen, maar het kan dus wel een impact hebben op het gewicht van de stofzuiger. Het optillen van de stofzuiger is ook super makkelijk en fijn. We merken dat er sprake is van evenwicht en de stofzuiger dus niet gaat kantelen als we hem omhoog houden.

De afmeting van de stofzuiger is regulier: niet enorm klein of lomp groot. We vinden dat het een prima uitziende stofzuiger is die ook makkelijk opgeborgen kan worden. Hierin is er overigens geen sprake van speciale features: de stang kan gewoon achter in de stofzuiger geklikt worden en er is sprake van een telescopische stofzuigerstang, waardoor hij simpel te verkleinen is. Iets wat we bij negen van de tien stofzuigers tegenkomen.

Snoerlengte

De totale snoerlengte is 7 meter, wat al een stuk langer is dan de gemiddelde stofzuiger. Maar wat natuurlijk veel belangrijker is, is de maximale actieradius. Stiekem merkten we al op dat dit ongeveer 10 meter zou moeten zijn: in onze test woonkamer van 10.3 meter lang hebben we niet hoeven wisselen van stopcontact, waarmee we tot deze conclusie kwamen. Na het te hebben nagemeten klopt dit: de maximale actieradius van deze stofzuiger is 10.1 meter, wat opvallend groot is.

philips powerpro fc8769-91

De Philips Powerpro FC8769/91 is in onze ogen een prachtige stofzuiger die ook nog eens lekker mobiel is.

Geluidsniveau

Net als in alle andere stofzuiger reviews doen we ook altijd onze – welbekende – geluidsniveau test. We hebben sindskort een decibelmeter aangeschaft, goed om hier dus even nauwkeurig meet te meten. Op de verpakking en op het energielabel van een stofzuiger staat altijd vermeld hoe het gesteld is met het geluidsniveau. Echter kunnen wij op basis van ervaring zeggen dat dit vaak enkel dient als indicatie. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe gehorig de kamer is waar je stofzuigt óf wanneer er sprake is van mogelijke omgevingsgeluiden hoe ‘hard’ een stofzuiger overkomt.

Gemeten: 78dB

Wij kunnen melden dat deze stofzuiger opvallend lager in geluidsniveau is dan andere zakloze stofzuigers van Philips. Hoewel de verpakking aangeeft dat het geluidsniveau maximaal 76 decibel is, komt onze meter uit op 78 decibel. Een prima score in onze ogen, in combinatie met onze geluidstest bij het daadwerkelijk gebruiken van deze stofzuiger.

Conclusie Philips FC9745/09 PowerPro Expert review

Eigenlijk zijn we onderaan de streep erg positief over deze stofzuiger in onze Philips FC9745/09 PowerPro Expert review. De stofzuiger blijkt een opvallend goede zuigkracht te hebben op verschillende vloeren: zowel op zachte- als harde vloeren levert deze zakloze stofzuiger zeer goede zuigprestaties. Dit is ook met mede te danken aan de grote hoeveelheid meegeleverde zuigmonden. De Philips FC9745/09 wordt geleverd met maar liefst zes verschillende zuigmonden, waardoor deze stofzuiger geschikt is voor veel verschillende vloeren. Opvallend is de uitschuifbare meubelzuiger aan de stofzuigerslang. Ook viel het ons op dat de stofzuiger zeer geschikt is voor het opzuigen van dierenharen.

Ook op het gebied van mobiliteit scoort deze zakloze stofzuiger goed. Ondanks het grote stofreservoir van 2 liter (wat zeer positief is), is er geen sprake van een lomp grote stofzuiger. De grote wielen zorgen ervoor dat de stofzuiger moeiteloos volgt en bochten eenvoudig kan maken. Met een gewicht van slechts 5,5 kilogram is de stofzuiger tevens makkelijk te verplaatsen en op te bergen. Ook qua geluid is er sprake van een goede keuze: met 76 decibel is deze stofzuiger niet ontzettend stil, maar we vinden hem zeker niet luidruchtig tijdens een geluidstest in onze – gemiddelde – testwoonkamer.

Al met al zijn we erg tevreden bij alle onderdelen binnen de Philips FC9745/09 PowerPro Expert review. Hoewel deze stofzuiger zonder zak met een verkoopprijs van € 189,- zeker niet de beste goedkoopste stofzuiger is, is het wel elke euro waard in mijn ogen als je op zoek bent naar een zakloze stofzuiger van hoge kwaliteit!

Philips FC9745/09 PowerPro Expert
  • Zuigkracht
  • Filter/stofopname
  • Mobiliteit
  • Geluidsniveau
4.3

Samenvatting

Een hele krachtige zakloze stofzuiger van Philips, maar niet de goedkoopste.

 Zakloze stofzuiger 

philips fc9745-09

Philips FC9745/09 PowerPro Expert

De Philips FC9745/o9 PowerPro Expert is een zakloze stofzuiger die zeer geschikt is voor het opzuigen van dierenharen. Wordt geleverd met diverse zuigmonden, waaronder een speciale tapijtborstel.

Beste deal