stofzuiger zuigt niet

Stofzuiger zuigt niet, hoe los je dit op?

Als je stofzuiger geen zuigkracht meer heeft, niet meer zuigt of gewoon niet meer werkt, zijn er enkele eenvoudige oplossingen die je kunt proberen om hem weer tot leven te brengen. In dit bericht geven we je verschillende oplossingen om je stofzuiger te zelf eenvoudig te fixen wanneer de stofzuiger niet zuigt.

Wanneer een stofzuiger zuigkracht verliest, is dit meestal te wijten aan een paar veelvoorkomende problemen. Denk aan een knak in de borstelstang, een verstopt filter, een overvolle stofafscheider of een geblokkeerde luchtweg. Door deze problemen aan te pakken kun je zelf eenvoudig de zuigprestaties van je stofzuiger verbeteren. Je voorkomt hiermee hoge kosten van een reparateur of zelfs een nieuwe stofzuiger.

Stappenplan met oplossingen wanneer de stofzuiger niet zuigt

Dat een stofzuiger geen zuigkracht meer heeft kan dus te maken hebben met verschillende oorzaken. We hebben hieronder dan ook een stappenplan gemaakt met elke probleempunt, door dit stappenplan volledig te belopen heb je binnen no-time weer een goed zuigende stofzuiger:

Reinig de stofzuigermond en borstelstang van de stofzuiger

Controleer als eerst of er geen blokkade zit in de stofzuiger mond of in de slang van de stofzuiger. Al het lucht moet hier doorheen komen en wanneer er een prop of haarbal voorzit blokkeert dit de luchtstroom. Het verschilt per model stofzuiger hoe je dit moet doen. Een steelstofzuiger heeft bijvoorbeeld geen slang maar wel een aluminium buis waarin veel vast kan komen te zitten.

Tegenwoordig hebben veel stofzuigers een gemotoriseerde borstel. Deze borstels zorgen vaak voor problemen omdat haar hier snel in verstrikt raakt. Draait de borstel niet meer haal de borstel dan uit de stofzuigermond en maak deze helemaal schoon. Kan de borstel niet uit de zuigmond snij dan het haar eruit met een mes of schaar. Zie hieronder hoe je de borstel uit de mond kunt halen:

reinig de stofzuigermond

Haal ook de slang of stang van de stofzuigermond en controleer of deze helemaal leeg is. Een stofzuiger stang kun je in het licht houden en erdoorheen kijken. Bij een stofzuigerslang doe je hetzelfde alleen deze houdt je recht en kijk of er niks vast zit.

Maak de filters van de stofzuiger schoon

Filters zijn onmisbaar bij een stofzuiger, wanneer je stofzuiger geen filter zou hebben zal al het fijnstof direct terug de lucht ingeblazen worden. Probleem is wel dat dit fijnstof blijft hangen in deze HEPA-filters, het is dus belangrijk dat je dit tijdig verwijderd. Verwijder je dit fijnstof niet dan kan het zijn dat de je stofzuiger niet zuigt.

filters reinigen stofzuiger

Filters worden vaak vergeten, zo heeft deze AEG VX82 Eco twee filters die af-en-toe gereinigd moeten worden.

Vaak heeft een stofzuiger twee soorten filters, een uitblaas filter en een motorfilter. Beide filters kunnen verstopt raken en dien je af en toe goed schoon te maken. Lees hier hoe je de filter van de stofzuiger schoonmaakt.

Het is belangrijk dat je één keer per maand de filters schoonmaakt en vervangt. Let er dan wel op wat voor soort filters er zijn. Er zijn zelfreinigende filters, wasbare filters en wegwerp filters.

Vergeet de zak niet te legen!

Waarschijnlijk heb je dit al geprobeerd maar leeg je stofzuiger zak regelmatig. Is de stofzuigerzak vol stofzuig dan niet verder. Wanneer een stofzuigerzak vol kan er geen stof meer bij en wanneer je door stofzuigt komt het stof op plekken in je stofzuiger waar het niet moet komen. Dit kan veel problemen veroorzaken waaronder dat de stofzuiger niet zuigt.

Heb je een stofzuiger zonder zak dan dien je deze ook regelmatig te leggen en ook schoon te maken! Spoel het reservoir ook regelmatig goed schoon en droog deze dan ook goed af. Ook raden we aan het stofreservoir na elke stofzuigbeurt te legen. Veel zakloze stofzuigers verliezen zuigkracht wanneer het stofreservoir deels gevuld is. Let daarbij ook goed om het streepje met Max, dit geeft aan tot hoever de stofreservoir vol mag zitten.

Gaat de stofzuiger helemaal niet meer aan?

Zuigt de stofzuiger niet en gaat deze ook niet aan? Dan kan het ook zijn dat de stofzuiger simpelweg gewoon geen stroom krijgt. Het komt vaak voor bij stofzuigers met een stekker er te hard aan de stofzuiger getrokken wordt. Deze stekkers zijn vaak voorzien van een haspel en het uiteinde van de stekker kan los komen te zitten. Heb je een draadloze stofzuiger dan het ook gewoon voorkomen dat de accu op is en niet meer op te laten is.

Stekker van stofzuiger kapot

Is het hoogstwaarschijnlijk dat de stekker van je stofzuiger kapot is, dan kun je dit simpel zelf oplossen. Trek de stekker uit het stopcontact en haal de kap van de stofzuiger eraf. Schroef de schroefjes los en haal de volgende kap eraf. Zoek vervolgens de haspel van de stekker en schroef deze er ook af. Check of de snoertjes nog goed vast zitten en zet deze eventueel weer goed vast. Zet de stofzuiger weer in elkaar en test of de stofzuiger weer werkt.

stekker stofzuiger kapot

Er wordt veel aan het snoer van de stofzuiger getrokken, hiermee kan het voorkomen dat het snoer los getrokken wordt en de stofzuiger geen stroom meer krijgt.

Een accu is veel gevallen makkelijk te vervangen. Er zijn modellen die werken met een inklikbare accu of een accu die je eruit moet schroeven. Lees hier hoe je bijvoorbeeld een Dyson accu kunt vervangen.

Wat moet je doen als de stofzuiger nog niet zuigt?

Heb je alle bovenstaande stappen gevolgd en zuigt de stofzuiger nog steeds niet? Je kunt dan het best contact opnemen met het bedrijf dat de stofzuiger heeft gemaakt. Het kan namelijk ook gewoon voorkomen dat de motor van de stofzuiger kapot is. Veel bekende merken geven dan ook motorgarantie op de stofzuiger en vervangen of repareren de stofzuiger dan ook vaak kosteloos (wel moet je de stofzuiger bij aankoop geregistreerd hebben).

Ook wanneer je stofzuiger nog vrij nieuw is, kun je contact opnemen met de leverancier of webshop waar je de stofzuiger gekocht hebt. Vaak hebben dit soort partijen ook een bepaalde garantietermijn.

Conclusie: waarom zuigt de stofzuiger niet?

Waarom een stofzuiger niet zuigt kan te maken hebben met verschillende oorzaken. Blokkades in de stofzuigermond of slang kunnen een oorzaak zijn. Ook wordt er vaak vergeten om de filter schoon te maken en hier kan fijnstof in opgehoopt zitten. Vervang ook tijdig de stofzuiger zak of leeg het stofreservoir. Eigenlijk is het onderhoud van de stofzuiger het belangrijkst om dit soort problemen te voorkomen.

Mocht er geen verstopping zitten dan kan het ook zijn dat het snoer kapotgetrokken is of de accu leeg is. Daarbij kan het ook zijn dat de motor van de stofzuiger gewoon kapot is. In dit geval kun je het best contact opnemen met het merk van de stofzuiger of bij de leverancier waar je de stofzuiger gekocht hebt.

Geen garantie meer bekijk dan hier wat de beste stofzuigers van dit moment zijn!

Vergelijkbare berichten