tapijt stofzuigen

De juiste wijze om een tapijt te stofzuigen

De meeste mensen zijn wel bekend met het concept om een stofzuiger te gebruiken om stof en vuil van een tapijt af te halen. Maar om voor de beste zorg en bescherming van je tapijt te zorgen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hier zijn een aantal tips om je te helpen er zeker van te zijn dat je je tapijt correct stofzuigt om hem zo goed mogelijk te onderhouden.

Maak gebruik van de juiste stofzuiger of accessoire

Tegenwoordig zijn er een hoop verschillende stofzuigers verkrijgbaar. Modellen als handstofzuigers, steelstofzuigers tot robotstofzuigers. Niet alle stofzuigers zijn hetzelfde, dus het is belangrijk dat je een stofzuiger kiest die voldoet aan de behoeften van je tapijt.

Tip: Nog geen goede stofzuiger? Bekijk dan hier de beste stofzuiger voor tapijt!

Als je een nieuw tapijt koopt, vraag dan aan de verkoper of fabrikant wat de aanbevolen verzorging is voor je tapijt. Er zijn namelijk veel verschil in soorten tapijten, zo zijn er laagpolige tapijten of hoogpolige tapijten. Voor elk soort tapijt kan een andere schoonmaaktechniek en stofzuiger nodig zijn.
Ook kunnen andere opzetstukken of zuigkoppen een groot verschil maken en het levensduur van je tapijt vergroten. Bekijk hier onder verschillende stofzuigeraccessoires voor het stofzuigen van je tapijt.

Turboborstel gebruiken?

Veel stofzuigers hebben of worden geleverd met een roterende borstel, dit wordt ook wel turboborstel genoemd. Deze zijn speciaal ontworpen om de tapijtvezels uit elkaar te halen, hierdoor wordt het vuil dat diep het het tapijt zit losgemaakt en kan het opgezogen worden. Zo’n turboborstel is vooral nuttig voor het zuigen van laagpolige tapijten en niet voor hoogpolige- Berber- of Perzische tapijten.

Niet voor Berber tapijten!

Bij Berber of Perzische tapijten wordt het zuigen met een turboborstel juist weer afgeraden, omdat een turboborstel de tapijtvezels uit elkaar haalt. Berber tapijten bestaan uit geknoopte pool en wanneer hier de tapijtvezels uit elkaar gehaald worden kan het tapijt er pluizig uit gaan zien.

Ook niet voor hoogpolige tapijten

Tegenwoordig zijn hoogpolige tapijten ook heel populair, het zijn tapijten met van die lange slierten. Ook hier wordt een turboborstel afgeraden, als je het al een keertje gedaan hebt weet je wel waarom. Door turboborstel kunnen de lussen losgetrokken worden en in de borstel vast komen te zitten. Vooral bij een turboborstel gebeurt dit met veel kracht en dit kan je tapijt ruïneren.

Stofzuiger die te verstellen is in hoogte

Wanneer je meerder stijlen tapijt in je huis hebt is het handig om een stofzuiger te kiezen waarvan de hoogte van de kop ingesteld kan worden. Verschillende soorten tapijt zijn verschillende hoogtes nodig om ervoor te zorgen dat de luchtstroom correct is en de beste zuiging is garandeert.

Conclusie: juiste accessoires voor stofzuigen tapijt

Gebruik voor hoogpolige- Berber- en Perzische tapijten zeker geen turboborstel, dit kan te kosten gaan van je nieuwe tapijt. Hetzelfde geldt ook voor tapijten die gemaakt zijn van natuurlijke vezels zoals wol, ook deze mogen niet gezogen worden met een turboborstel.

Kies daarom niet voor een stofzuiger met een turboborstel of zorg ervoor dat de turboborstel uitgeschakeld kan worden. Dit kan handig zijn wanneer je verschillende soorten tapijten in huis hebt. Daarbij is het ook belangrijk om te kiezen voor een stofzuigerstang die in hoogte te verstellen is. Door een stang die in hoogte te verstellen is kun je de ervoor kiezen dat je de beste luchtstroom hebt voor het beste resultaat.

De juiste zuigtechniek

Voor het zuigen van het tapijt is het belangrijk dat je dit doet met de juiste zuigtechniek. Maar voordat je begint met zuigen is het belangrijk dat je eerst objecten die te verwijderen zijn met de hand verwijderd van het tapijt, denk aan plukken haar of harde objecten. Door deze objecten van te voren te verwijderen voorkom je dat deze klem komen te zitten in de stofzuiger en daarmee de zuigkracht verminderd.

Niet haasten tijdens het zuigen van het tapijt

Wanneer de objecten verwijderd zijn van het tapijt is kun je beginnen met zuigen. Belangrijk hierbij is dat je dit niet te gehaast doet. Laat tijdens het stofzuigen van je tapijt, langzaam de steel vaar voren en langzaam naar achteren gaan. Wanneer je nog allerlei andere klusjes moet doen kan het verleidelijk zijn om zo snel mogelijk stof te zuigen. Maar als je te snel stofzuigt geef je de stofzuiger niet genoeg tijd om al het vuil uit het op te zuigen.

Laat in plaats van je te haasten de stofzuiger langzaam in de richting glijden over het tapijt en trek hem dan weer rustig naar je toe. Ga dan door de naar het volgende stuk en zorg dat je het vorige stuk voor een deel overlapt, omdat de zijkanten van de stofzuiger niet kunnen zuigen en je anders een deel overslaat. Ga zo door totdat het hele gebied klaar is.

Omgekeerd

Voor het beste resultaat herhaal je dit proces maar dan in de andere richting. Dus als je eerst van verticaal gezogen hebt, doe je het nu horizontaal. Je hoeft dit proces niet elke week te herhalen voor het zuigen van het tapijt, maar het is wel een goed idee om dit eens in de zoveel tijd te doen.

Daarnaast is het ook belangrijk om de stofzuiger of stofzuigerzak op tijd te legen. Een volle stofzuiger verliest namelijk zuigkracht, waardoor al je werk minder efficiënt zal zijn. Laat het niet meer dan voor driekwart vol worden om de beste zuigkracht te behouden.

Gebruik hulpstukken

De meeste stofzuigers worden geleverd met hulpstukken, zo zijn er hulpstukken om op moeilijk bereikbare plaatsen te kunnen stofzuigen of hulpstukken voor het zuigen van stofferingen. Gebruik bijvoorbeeld een spleet zuigmond langs de plinten in je kamer om ophoping van stof te voorkomen.

Meubelborstels ook geschikt voor tapijten

Een meubelborstel is voor het algemeen bedoeld om op stoffering van meubels te zuigen. Ook kan een meubelborstel gebruikt worden voor het zuigen van tapijten of karpetten die gemaakt zijn van wol of zijde. Zoals hierboven al vermeldt staat gebruik hier zeker geen turboborstel voor.

Zuig tapijt van de trap ook met accessoires

Een trap is niet groot genoeg om gebruik te maken van een steelstofzuiger of een grote zware stofzuiger. Het is daarom het makkelijkst om het tapijt van een trap te zuigen door gebruik te maken van een hulpstuk op de lang.

Veel worden stofzuigers geleverd met kleine mondstukken die je direct op de stang kunt plaatsen. Kies hiervoor een kleine hulpstuk waarmee je ook goed in de hoekjes van de trap kunt stofzuigen. Ga daarmee langs alle kanten van de trap en besteed extra aandacht aan de gedeeltes waar stof zich ophoopt (hoekjes). Laat daarna de stofzuiger over de hele trede bewegen, zo vergeet je niets.

Geregeld stofzuigen

Hoe vaak je zou moeten stofzuigen in afhankelijk van hoeveel activiteit er in je huis is. Een keer per week zou het minimum moeten zijn om je tapijt te stofzuigen. Maar voor huizen waar veel activiteit is en/of waar huisdieren zijn is het nodig om vaker te stofzuigen. Hierdoor worden allergenen zoals stof en huisdierharen verwijderd en blijft je tapijt er op zijn best uitzien. Bekijk hier de beste stofzuigers voor vloerbedekking, deze stofzuigers zijn vaak ook geschikt voor het zuigen van tapijten.

Vergelijkbare berichten