Home » Top 10 stofzuigers 2020 » Top 10 robotstofzuigers

Top 10 robotstofzuigers 2020

Door Bram | Laatste update: 19 februari 2020

Huishoudelijke taken uit laten voeren door een robot? Het lijkt misschien ver weg, iets wat in de toekomst werkelijkheid wordt, maar gelukkig is dit niet zo. Robotstofzuigers zijn vandaag de dag al enorm slim. Sommige van deze robotstofzuigers kunnen zelfs zuigen en dweilen tegelijk.

Om jou te helpen met je keuze heb ik een top 10 robotstofzuigers opgesteld. Na het onderzoeken en testen van verschillende slimme robotstofzuigers heb ik tien modellen geselecteerd die zeker de moeite waard zijn om even te bekijken. Hoe ik deze top 10 opgesteld heb lees je onderaan aan de pagina.

Top 10 robotstofzuigers selectie

irobot roomba 960

1. iRobot Roomba 960

Persoonlijk vind ik dit één van de beste robotstofzuigers van dit moment. Heeft een mogelijkheid om zelfs te bedient te worden met spraak en kan drempels over tot 2 cm.

iRobot Roomba 980

2. iRobot Roomba 980

Geavanceerde robotstofzuiger die zelf een systematische route bepaald, hierdoor vergeet hij niets en rijdt hij de meest efficiënte route. Weet zelf ook weer de weg terug te vinden wanneer de accu bijna leeg is.

Philips SmartPro Active FC8822/01

3. Philips SmartPro Active FC8822/01

Een mooi model van Philips, de SmartPro Active die kan zuigen en dweilen. Kan over drempels tot 1,5 cm en bepaalt zelf en willekeurige route.

Blaupunkt Bluebot XSMART

4. Blaupunkt Bluebot XSMART

Een robotstofzuiger met een dweilfunctie. Zuigen en dweilen doet dit model tegelijkertijd. Kan over drempels tot 2 cm en is te besturen via een app of afstandsbediening.

bosch roxxter bcr1acp2

5. Bosch Roxxter BCR1ACP2

Het meest luxe robotstofzuiger van dit moment. Is prijzig, maar heeft wel geavanceerde technologie en goede prestaties.

BLACK+DECKER RVA420BP-QW

6. BLACK+DECKER RVA420BP-QW 

Deze robotstofzuiger van BLACK+DECKER heeft een speciale borstel voor het verwijderen van dierenharen. Hoge zuigkracht en ontwijkt zelf obstakels door de bots- en afgrondsensoren.

iLife V5s Pro Intelligente

7. iLife V5s Pro Intelligente

Een zeer goede robotstofzuiger van iLife. Het mooie van deze robotstofzuiger is dat hij een dweilfunctie heeft.

Neato Botvac D5 Connected

8. Neato Botvac D6 Connected

Deze robotstofzuiger van Neato is te bedienen via een applicatie op je smartphone of tablet. Is geschikt voor alle voer types en neemt ook de tapijt en plinten mee.

Eufy Robovac 11

9. Eufy Robovac 11

Een goedkope robotstofzuiger van het merk Eufy. Gebruiksduur van 100 min en trotseert drempels tot 1 cm.

Dirt Devil M612 Spider 2.0

10. Dirt Devil Spider M612

Robotstofzuiger van het merk Dirt Devil. Maakt schoon door een willekeurige schoonmaakroute te bepalen. Kan over drempels tot 1 cm en heeft een gebruiksduur van ongeveer 60 minuten.

Het onderzoek naar robotstofzuigers

Voor het opstellen van deze top 10 robotstofzuigers is er onderzoek gedaan naar tien top modellen. Waarom en hoe dit onderzoek is uitgevoerd vind je in de onderstaande onderbouwing. Ook zijn de gevonden resultaten van de robotstofzuigers uit dit onderzoek beschreven.

Waarom ons vertrouwen?

We hebben veel ervaring met stofzuigers en werken er veel mee. Naast het geven van advies testen we ook veel stofzuigers, zo zijn we voor dit onderzoek dagen bezig geweest met het uittesten van tien verschillende robotstofzuigers.

Ook is ons advies altijd eerlijk, we hebben geen voorkeur voor bepaalde merken. Mocht je dan nog aanvullende informatie nodig hebben tijdens je zoektocht naar de beste stofzuiger, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Waarom deze top 10?

Allereerst is de top 10 ervoor om je zoektocht naar een robotstofzuiger te vergemakkelijken. In één opslag zie je tien topmodellen waar je tussen kunt kiezen, daarnaast kun je alle aanvullende informatie over de stofzuigers vinden. Ook hebben we de stofzuigers getest op specifieke specialiteiten, dus heb je een robotstofzuiger nodig die over hoge drempels kan rijden, dan vind je de informatie hier ook.

Ook merken we vaak dat informatie die te vinden is op verschillende websites niet klopt. Met dit advies proberen te voorkomen dat je een robotstofzuiger thuis gezonden krijgt die niet voldoet aan je verwachtingen.

Hoe heb ik de robotstofzuigers getest?

Voor deze top 10 ben ik op zoek gegaan naar de tien beste robotstofzuigers van dit moment. Eerst heb ik criteria bepaald waaraan een robotstofzuiger minimaal moet voldoen. Aan de volgende eisen voldeden de robotstofzuigers in deze top 10:

 • Bestuurbaar via app: de eerste eis was dat de robotstofzuiger te bedienen is via een applicatie. Persoonlijk vind ik dat je op afstand controle moet hebben op de stofzuiger. Vooral wanneer de stofzuiger zuigt wanneer je niet thuis bent, wel zo veilig.
 • Automatische hervatten: een ander eis die was de functie: automatische hervatten. Een stofzuiger moet in staat zijn wanneer de accu leeg is zijn eigen weg naar het station de bepalen, op te laden en weer door te gaan waar hij gebleven was. Heeft een stofzuiger deze functie niet dan begint hij steeds weer op het zelfde plekje waar hij al gezogen heeft.
 • Redelijke prijs: ook vind ik het belangrijk dat de stofzuiger een redelijke prijs heeft. De prijsrange van de robotstofzuigers in dit onderzoek was € 150,- tot € 1200,-.

Nadat de robotstofzuigers geselecteerd waren die voldeden aan bovenstaande criteria, zijn de modellen onderzocht aan de hand diverse factoren. Dit is gedaan om uiteindelijk de posities in deze top 10 te kunnen bepalen. De factoren waarop ik de robotstofzuiger getest heb staan hieronder beschreven:

 • Gebruikstijd: het is belangrijk om te achterhalen wat de gebruikstijd van een robotstofzuiger is. Hoe langer de gebruikstijd hoe sneller de robotstofzuiger de gehele woning gezogen heeft.
 • Oplaadtijd: naast de gebruikstijd is het ook belangrijk om te kijken naar de oplaadtijd. De oplaadtijd geeft aan hoe lang de robotstofzuiger er over doet om weer volledig opgeladen te zijn.
 • Geluidsniveau: je wilt niet in de herrie zitten als de robotstofzuiger zijn werk doet. In dit onderzoek heb ik ook per model het geluidsniveau geanalyseerd.
 • Het passeren van drempels: vaak zijn er in het huis drempels te vinden. Ook heb ik de robotstofzuigers geanalyseerd op het passeren van de drempels.
 • Hoogte robotstofzuiger: wil je ook dat de stofzuiger onder het meubilair zuigt? Dan dien je op de hoogte van de stofzuiger te letten. Voor dit onderzoek heb ik ook de hoogte van de robotstofzuigers onderzocht.
 • Extra functionaliteiten: zuigen is natuurlijk een pre. Naast zuigen zijn er ook nog extra functionaliteiten als dweilen, kan heel handig zijn. In dit onderzoek heb ik daarom ook gekeken naar de extra functionaliteiten van de stofzuiger.

Gebruikstijd vs. oplaadtijd

Als eerst zijn de robotstofzuigers geanalyseerd op de gebruikstijd en oplaadtijd. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een robotstofzuiger die lang zuigt ook langer de tijd nodig heeft om zichzelf weer volledig op te laden. In het onderzoek kwam naar voren dat de er robotstofzuigers zijn die 120 minuten gebruikstijd hadden, maar er was ook een robotstofzuiger (Dirt Devil Spider) die maar 60 minuten gebruikstijd had en 240 minuten de tijd nodig had om zichzelf weer volledig op te laden. Hieronder staat de robotstofzuiger met de beste resultaten de Neato Botvac D5.

Neato Botvac D5 Connected

Beste uit de test op gebruiksduur

Uit het onderzoek kwam deze Neato Botvac als beste uit de test kijkend naar de gebruiksduur en oplaadtijd. De stofzuiger heeft namelijk een gebruiksduur van 120 minuten en is ook weer volledig opgeladen in 120 minuten.

Het geluidsniveau van de robotstofzuiger

Voor dit onderzoek heb ik ook naar het geluidsniveau per robotstofzuiger gekeken. In het geluidsniveau zet best veel verschil, zo werd er bij luidruchtigste robostofzuiger 70 dB gemeten en de meest stille slechts 40 db. Hieronder staat per model het geluidsniveau.

 • iRobot Roomba 960 – 61 dB
 • iRobot Roomba 980 – 58 dB
 • Bosch Roxxter BCR1ACP2 70 dB
 • BLACK+DECKER – RVA420BP-QW – 65 dB
 • Eufy Robovac 11 – 65 dB
 • Blaupunkt Bluebot XSMART – 60 dB
 • iLife V5s Pro Intelligente – 40 dB
 • Dirt Devil Spider – 68 dB
 • Neato Botvac D5 Connected – 60 dB
 • Philips SmartPro Active FC8812/01 – 53 dB

iLife V5s Pro Intelligente

Meest stille robotstofzuiger

Deze iLife V5s Pro de meest stille stofzuiger in deze test met 40 dB. Wil je gewoon rustig een boek of tv kijken dan heb je geen last van deze stille robotstofzuiger.

Robotstofzuigers die over hoge drempels kunnen

Heb je drempels in je huis en wil je dat de stofzuiger ook daar zuigt, kies dan een robotstofzuiger uit die over drempels kan. Ook kwam in dit onderzoek naar voren dat hier veel verschil in zit. Zo was er een robotstofzuiger (Neato Botvac D5) die niet over een drempel kon. Gelukkig waren er ook robotstofzuiger die drempels konden passeren tot 2 cm, de volgende vier modellen kunnen dit:

 • iRobot Roomba 960
 • iRobot Roomba 980
 • Bosch Roxxter BCR1ACP2
 • Blaupunkt Bluebot XSMART

irobot roomba 960

Robotstofzuiger die over drempels van 2 cm kan

Deze iRobot Roomba 960 kan over drempels tot 2 cm. Gezien de prijs en de overige resultaten is dit in mijn ogen het beste model als je een robotstofzuiger zoekt die over drempels van 2 cm kan.

De hoogte van de robotstofzuiger

Wil je ook graag dat er onder je bank gezogen wordt? Daar zijn ook robotstofzuiger die dit ook kunnen, hiervoor dien ja alleen op de hoogte van de stofzuiger te letten. Ook dit heb ik onderzocht in dit onderzoek. Zo kwam ik een robotstofzuiger tegen die maar liefst 15 cm hoog was en een stofzuiger met een hoogte van 7 cm. Een aardig verschil en je verwacht het misschien wel, maar de robotstofzuiger van 15 cm gaat niet zo makkelijk onder een bank door en die van 7 cm wel.

Dirt Devil M612 Spider 2.0

De meest kleine robotstofzuiger 

De meest kleine robotstofzuiger in deze test was de Dirt Devil Spider met een hoogte van 7 cm. Let er wel op dat de reservoir bij kleine robotstofzuigers ook vaak klein is.

Extra functionaliteiten van de stofzuigers

Gelukkig worden robotstofzuiger steeds beter en krijgen ze nieuwe functionaliteiten. Er zijn bijvoorbeeld al robotstofzuiger die zelf het reservoir kunnen legen en dan weer verder gaan met stofzuigen. Dit zie je helaas nog niet veel, maar dit zal in de toekomst vast veranderen. De meest opvallende functionaliteiten die in dit onderzoek naar voren kwam zijn:

 • Verwijderen van dierenharen: de BLACK+DECKER RVA420BP-QW heeft een speciale midden borstel die roteert en er voor zorgt dat dierenharen eenvoudig op gezogen kunnen worden.
 • Dweilfunctie: ook zie je steeds vaker dat een robotstofzuigers kunnen dweilen. Aan de voorkant wordt het stof opgezogen en aan de achterkant wordt gedweild. Let wel op dat deze functie niet gebruikt bij tapijten of vloerkleden.
 • Vuildetectie: ook kwam ik tijdens het testen een stofzuiger tegen met een vuildetectie. Robotstofzuigers met vuildetectie detecteren vieze vlekken en zullen extra hun best doen voor het verwijderen van deze vlekken.

Philips SmartPro Active FC8822/01

Robotstofzuiger met dweilfunctie

Deze Philips SmartPro Active heeft een dweilfunctie. Met deze functie dweilt de stofzuiger direct ook de vloer tijdens het zuigen. Zo blijven er helemaal geen huishoudelijke taken meer voor je over!

Robotstofzuiger voor allergieën

Wat mij ook op is gevallen tijdens het onderzoek, is dat sommige stofzuigers een HEPA-filter hebben en sommige helemaal geen filter. Heb je een allergie dan is het verstandig om naar de filter van de stofzuiger te kijken. HEPA-filters filteren kleine stofdeeltjes en pollen uit de opgezogen lucht. Heeft een stofzuiger dit niet dan blaast hij  het net zo weer terug. Zelf ben ik ook hooikoorts patiënt, daarom kijk ik altijd naar stofzuigers met goede filters.

BLACK+DECKER RVA420BP-QW

Beste stofzuiger voor allergieën

Heb je last van allergieën? Denk aan huisstofmijt, dierenallergie of hooikoorts. Dan raad ik deze robotstofzuiger van Black en Decker aan. Dit model heeft namelijk een HEPA filter aan boord die pollen en kleinste stofdeeltjes filtert, daarnaast heeft dit model een ronddraaiende midden borstel die dierenharen makkelijk verwijderd van bijvoorbeeld tapijten.

The following two tabs change content below.

Smart Brothers

Laatste berichten van Smart Brothers (toon alles)